23 Temmuz 2015 15:54

NASA: Dünya benzeri bir gezegen bulundu

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), uzay teleskopu Kepler'in Dünya'ya benzer bir gezegen keşfettiğini duyurdu. Söz konusu gezegene Kepler-452b ismi verildi.

Paylaş

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) uzay teleskopu Kepler, yaşam barındırma olasılığı bulunan kayalık bir gezegen keşfetti. Söz konusu gezegene Kepler-452b ismi verildi.

NASA, Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesindeki gezegenin, hem yaşama elverişli koşullardaki bölge içinde keşfedildiği, hem de Dünya boyutunda olduğu için bu bakımından bir ilk olma özelliği taşıdığını açıkladı. Yaşanabilir bölge, bir gezegenin su bulundurabilmesi için yıldızından yeterli ışık aldığı mesafe aralığını temsil ediyor.
NASA açıklamasında, Dünya benzeri gezegenin yörüngesinde yer aldığı Kepler-452 yıldızını 'Dünya'nın kuzeni' olarak açıkladı. Yıldız, Güneş'ten yüzde 10 daha parlak ve yüzde 4 daha büyük. Kepler-452b, yıldızının etrafındaki bir dönüşü 385 günde tamamlıyor.

Kepler görevinde yer alan Joseph Twicken, "Kepler-452b yaşanabilir dış gezegenleri daha iyi anlamamızı sağlayacak" ifadesini kullandı. Twicken, 'gezegen avcısının' 500 yeni gezegen adayı da tespit ettiğini belirtti. Kepler, bugüne kadar 4,175 gezegen adayı keşfi yaptı. Bu gök cisimlerinden 1,028 tanesinin gezegen olduğu doğrulandı. Twicken, 'Kepler ile elde edilen verilerin analiz edilmesiyle Dünya benzeri küçük ve çok sıcak olmayan gezegenleri tespit etmeye devam edeceklerini ve yaşanabilir gezegenlerin dağılımını daha iyi anlayacaklarını' ifade etti.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANIYOR OLABİLİR’
NASA tarafından yapılan açıklamada, Kepler-452 yıldızının Güneş'ten 1,5 milyar yıl daha yaşlı olduğunu bu sayede gökbilimcilerin Güneş Sistemi'nin bir modelini andıran yıldız sistemini inceleyerek Güneş ve Dünya'nın geleceğine dair tahminlerde bulunabileceği belirtildi.  
SETI Enstitüsü'nden Doug Caldwell ise Kepler-452b'nin 'sera gazı etkisinde olabileceğini' belirtti. Caldwell, sera gazlarının gezegenin atmosferinde biriktiğini, bu yüzden var olduğu düşünülen okyanusların buharlaşıyor olabileceğini belirtti.
Gökbilimciler, Kepler-452b'nin Dünya ve Neptün arasındaki bir büyüklüğe sahip olduğunu ve bugüne kadar keşfedilen Dünya benzeri gezegenlerin birçoğunun aynı aralığa düştüğünü belirtti.

YAŞANABİLİR BÖLGEDE YER ALAN 12. GEZEGEN
Kepler-452b, bugüne kadar yıldızlarının yaşanabilir bölgesinde yer aldığı tespit edilen 12'nci yaşanabilir gezegen oldu. SETI Enstitüsü'nden Jeff Coughlin, 12 gezegenden 9'unun büyüklüğü ve sıcaklığı Güneş'e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde yer aldığını belirtti.
Coughlin, 'Kepler verilerini daha hızlı ve tüm olarak analiz edebildiklerini, zamanla Samanyolu Galaksisi'ndeki Dünya benzeri küçük ve kayalık gezegenlerin sayıları hakkında daha doğru istatistiksel bilgi elde edeceklerini' söyledi.

'HAYIR, UZAYLI  YOK'
NASA'nın bir gün önceden duyurduğu basın toplantısı, internette geçmişte de olduğu gibi E.T spekülasyonlarına neden oldu. Ancak en son açıklamada olduğu gibi uzaylılar henüz ortaya çıkmadı. NASA, 'Dünya'nın ikizi' olarak adlandırılacak gezegenin yakın zamanda keşfedilebileceğini belirtmişti. Bu beklenti, her yeni gezegen tespitinin Dünya dışı varlıklara işaret edeceği düşüncesini güçlendiriyor. 500 milyon dolarlık projenin ürünü olan Kepler uzay teleskobu 2009 yılında ateşlendi. 2013'te teknik arıza nedeniyle görev dışı kalabileceği belirtilen teleskop, belirlenen görev süresi geçmesine rağmen çalışmaya ve veri toplamaya devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'IŞİD'liler bölge hastanelerinde tedavi ediliyor'

SONRAKİ HABER

Enpay'da patron suları kesti, işçi banyo yaparak tepki gösterdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...