22 Temmuz 2015 17:17

Öğrenmek için Evrim Atölyesi'ne!

8-16 Ağutos tarihleri arasında İzmir/Dikili’de gerçekleşecek olan 13. Gençlik Yaz Kampı’na Evrim Ağacı olarak biz de katılıyoruz. Evrim Ağacı olarak kuracağımız atölyede evrim hakkında bildiklerimizden bahsedeceğiz, yanlış bilgilerimizi hep birlikte düzeltmeye çalışacağız ve bilim düşmanlarına karşı en büyük silahımız olan doğru bilgiyi hep birlikte edineceğiz.

Paylaş

Evrim Ağacı
13. Gençlik Yaz Kampı
Evrim Atölyesi Yürütücü Ekibi

8-16 Ağutos tarihleri arasında İzmir/Dikili’de gerçekleşecek olan 13. Gençlik Yaz Kampı’na Evrim Ağacı olarak biz de katılıyoruz. Evrim Ağacı olarak kuracağımız atölyede evrim hakkında bildiklerimizden bahsedeceğiz, yanlış bilgilerimizi hep birlikte düzeltmeye çalışacağız ve bilim düşmanlarına karşı en büyük silahımız olan doğru bilgiyi hep birlikte edineceğiz. İşte konu başlıkları:

1. İnsan Evrimi: Türümüzü, Homo sapiens’i daha yakından tanıyacağız, filogenetik ağaçta nerede olduğumuzu göreceğiz. Modern insanın taksonomik sınıflandırmasına değinecek, diğer maymunlarla ayrılan soy ağacımızda evrimleşen ve yok olmuş olan diğer türlerden bahsedeceğiz. Bizi “farkında olan insan” yapan beynimizin evriminden söz edeceğiz.

2. Seçilim Mekanizmaları: Evrim teorisinin temel kavramlarından olan seçilimin mekanizmalarını tartışacak; doğal, yapay ve cinsel seçilim başlıklarından bahsedeceğiz. Aynı zamanda seksüel diformizm ve ebeveyn yatırımından bahsedip sebeplerini hep birlikte tartışacağız.

3. Kalıtım Mekanizmaları: Charles Darwin teoriyi ilk ortaya attığı zaman elimizde genetik bilgilerin nasıl aktarıldığına dair bir bilgi yoktu. Evrimi anlayabilmek için kalıtım mekanizmalarını anlamak ve kalıtım materyallerinin üzerindeki değişikliklerin nasıl sonuçlar doğurduğunu değerlendirebilmek durumundayız. Bu başlıkta kalıtım hakkındaki bilgilerimizi ve bu bilgilerin evrim teorisini anlamak adına var olan önemini konuşuyor olacağız.

4. Evrimsel Tıp: İnsanda evrimsel biyoloji ve evrimsel tıp konularını konuşacağımız bu bölümde evrim bilgimizi modern tıpta nasıl kullandığımıza değineceğiz. Üreme, beslenme ve savunma başlıkları altında aslında ilgisiz görünen konuların modern tıpta kendilerine nasıl karşılık bulabildiklerini görmüş olacağız.

5. Kültürel Evrim: Yaklaşık 2,6 milyon yıl önceki ataları taş aletler üretmeye ve kullanmaya başlayan türümüz artık kalem, fırça, telefon vb. gereçler kullanıyor; soyut düşünme kabiliyeti ile sanat eserleri üretiyor, kitaplar yazıyor, icatlar ve keşifler gerçekleştiriyor, Dünya’nın sınırlarını aşacak makineler üretiyor. Kültürümüz de evrimleşiyor. Hatta biyolojik evrimle olan hız yarışını burun farkıyla önde sürdürerek. Bu bölümde insanlığın ortak kültürü ve kültürün nasıl evrimleştiğini konuşacağız.

6. Evrimsel Psikoloji ve Evrimsel Süreçte Kadın: Birebir evrimsel psikolojiden bahsediyor olmanın yanında toplumsal cinsiyet rollerinin evrimsel sürecini açıklamaktaki yerini tartışıyor olacağız. Ayrıca dişil tarım bilgisinin beyaz ve erkek bilim insanlarınca tahribinden ve atalarımızın sosyal yaşamlarındaki kadın-erkek ilişkilerinin günümüze yansımalarından bahsedeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Kadına şiddet demeyelim; konuyu büyütmeyelim!

SONRAKİ HABER

Sömürü varsa örgütlenmek şart!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...