22 Temmuz 2015 17:08

Biz bu kampa gideceğiz!

Türkiye’nin dört bir yanından gelen arkadaşlarla konuşabileceğimiz, birbirimize tecrübelerimizi aktarabileceğimiz kampa gidebilmek için de bir mücadele vermemiz gerekti. Kampa hazırlık sürecinin kendisi de bir mücadele oldu bizim için. Böyle bir şehir de kamp çalışmaları nasıl oluyor, Genç Hayat okurları ile paylaşmak istedik.

Paylaş

Kadın cinayetlerinin, çocuk işçiliğinin, Bonzai kullanımın, ulaşım ücretlerinin en yüksek olduğu illerden biri Kocaeli. Aslında pek çoğumuzun aşina olduğu gibi ülkenin sıradan şehirlerinden biri. Bu sorunları Türkiye’nin dört bir yanından gelen arkadaşlarla konuşabileceğimiz, birbirimize tecrübelerimizi aktarabileceğimiz kampa gidebilmek için de bir mücadele vermemiz gerekti. Kampa hazırlık sürecinin kendisi de bir mücadele oldu bizim için. Böyle bir şehir de kamp çalışmaları nasıl oluyor, Genç Hayat okurları ile paylaşmak istedik. Kamp çalışmalarını beraber yürüttüğümüz bir arkadaş; Cüneyt Kaplan lise son sınıf öğrencisi. İki işte çalıştı Ramazan boyunca. Ben sormadan anlatıyor başına gelenleri. Cüneyt:
KAMP İÇİN EMEK VERMELİ
“Oruç tutmuyor olmama rağmen Ramazan davulcusu oldum. İkinci bir iş olarak Havuz-Bar’da çalışıyorum servis,garsonluk yapıyorum. İki işi birden yaptığım için bazen sadece 3-4 saat uyuyorum. Çünkü bir yandan kendimi geçindirmek diğer taraftan kampa gidebilmek için para biriktirmem gerekiyor. Birkaç arkadaşımı da yanımda işe soktum çünkü onların da kampa gelebilmek için paraya ihtiyacı vardı. Çalıştığım yer bir site aslında lüks evlerin, villaların olduğu bir yer. 20 yaşında üniversite öğrencisi olan bir arkadaşım Halit temizlik emekçisi oldu. Site içindeki yolları, yollardaki taşları kumları süpürdü.Tek bir gün izin günüm var, o gün de stant kuruyoruz Yürüyüş Yolunda. -İzmit in en işlek caddesinde- Bazen polis, belediye çalışanları, zabıtayla tartışmaya giriyoruz. Kötü bir şey yapmadığımızı biliyoruz, derdimizi anlatmaya çalışıyoruz ama anlamak istemiyorlar bizi işçi-işsiz gençleri. Bütün bunların yanı sıra iş bulamayıp ya da bazı sebeplerden dolayı çalışamayıp kampa gelecek parayı bulamayan işçi-emekçi çocukları da var. Bu yüzden ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum arkadaşlarıma da iş bulmak için ya da ortak bir fon oluşturup destek olabilmek, yüklerini hafifletebilmek için çaba harcıyorum. Ama gördük ki kampa gelebilmek için zorluklar yaşıyoruz, şu zamanın şartlarında böyle güzel bir yere gidebilmek, bu kadar verimli bir tatil geçirebilmek adına da olsa 300 lira bize büyük bir paraymış. Yardım toplamaya, mücadele etmeye, insanlara ulaşmaya devam edeceğiz.
YAŞASIN GENÇLİK YAZ KAMPI
Biz bu kampa gideceğiz ve çevremizi de götüreceğiz. Zaman zor, hava sıcak  zorlanıyoruz ama başaracağımıza inanıyoruz. Ramazan bitti ben artık davul çalmıyorum çok mutluyum. Kazandığım parayla kendi kamp ücretimi ödeyebiliyorum, bir arkadaşıma da yardım etmek istiyorum. Yaşasın Gençlik Yaz Kamp’ı, Yaşasın 13.sü! Stantları açıyoruz açmasına fakat biz kadınları stant başında sözlü fiziksel tacize maruz kalmak sinirlendiriyor. El ilanına iletişim için numaramızı yazdığımızda rahatsız edilmek canımızı sıkıyor. Muhafazakar kadınlar, erkek arkadaşlarımızdan broşür almıyor. Stantları geç kapattığımız vakit ben ve kadın arkadaşlarım tek başımıza evlerimize dönerken stresli bir yolculuk bizi bekliyor. İlerideki kamplara korkarak değil; özgürce, korkusuzca hazırlanabilmek için de gidiyoruz Dikili’ye.” Bir başka emekçi çocuğu Sergen var, ona soruyorum bu kez sürecin onun için nasıl geçtiğini. Sergen Kaya: Bizler kampa gidecek gençler olarak dayanışma içinde yürüttük çalışmalarımızı. Gelebilen, gelemeyen herkes birlik içinde ve aynı amaç uğruna çalıştı didindi. Kampa gelemeyen işçi emekçi çocuklarının da eğlenebilmesi, kamptan haberdar olabilmesi ve belki bu sene olmasa da gelecek sene bu kampa gelmek için şimdiden hazırlıklara başlayabilmesi adına güzel şeyler yaptık. Mesela ben müziğimi sokaklara taşıdım. İyi yaptığımız bir şeyi daha iyi, daha anlamlı kılabilmek için. Kimi zaman çevrediklerin ya oğlum/kızım sizin başka işiniz yok mu bu sıcakta tıngırtı ediyorsunuz? Gibi sözler işitsek bile Bazen Körfez-İzmit(Körfez-İzmit arası 2.10 tl -öğrenci) arası verdiğimiz yol parası kadar destek toplayamasak bile  insanların ilgisiz olmadığını yardımsever olduğunu gördük. Kampa gidecek arkadaşların yol parası fonuna birkaç lira da bize eklemiş olduk.
HER ŞEY BİZİM ELİMİZDE
 Biraz zor oldu ama bu işin içinden çıkmayı başardık ve tüm bunları yapmaya da devam edeceğiz.Çünkü herşey bizim,biz gençlerin elinde. Son Feci Bisiklet ve bu kadar etkinlik, kültürel faaliyeti bir arada bulacağım bir tatile gideceğim için mutluyum. Çünkü amatör bir müzisyen olarak dinlediğim gruplarlarla bir araya gelebilmek onlara merak ettiğim soruları sorabilmek şansını bana kamp sunuyor. Kadın cinayetlerinin politikliğini ataerkinin içimize nasıl işlediğini bütün bunlara karşı kendimizi çevremizi değiştirebilmek Kocaeli’ye döndüğümüzde farkındalık oluşturabilmek adına Kadın Çalışmaları Atölyesi’nde var edeceğiz kendimizi.Uyuşturucu gibi bizi geriye götüren şeylere, beynimizi kullanmamızı engelleyen maddelerle uyarılmak yerine müzikle dansla tartışmayla uyaracağız kendimizi ve ürettikçe var olacağız. Son olarak ben size Körfez’de düzenleyeceğimiz futbol turnuvasından bahsedeyim. Kampla dayanışmak için bir futbol turnuvası düzenliyoruz. İşçisi, işsizi, genci, yaşlısı, esnafı, derneği herkese kampı anlatabilmek, bu işin bir ucundan onlara tutturabilmek adına yapıyoruz bu turnuvayı. Kadın, erkek, genç, yaşlı bir arada hem maç yapmak hem daha çok gencin kamptan haberdar olabilmesini sağlamak ve her şeyi bir kenara bırakıp birkaç saat eğlenebilmek ve gençlerin kampa gidebilmesine destek olmak adına yapıyoruz tüm bunları. Bu turnuvada hırsa, rekabete, şiddete, ataerkilliğe, baskıya yer yok! Profesyonel kramponlara, erkek olamaya ya da göbeksiz olmaya gerek yok. Sadece özgür bir gelecek için herkesin bir gol atmasını istiyoruz. Özgür bir dünya için buluşabilmek adına şimdilik özgürce futbol oynayacağımız turnuvayı yapıyoruz. Biliyoruz ve inanıyoruz ki 8-16 Ağustos’ta Dikili de özgür bir dünya için buluşacağız. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Genç işçi Onur'un çağrısına kulak ver!

SONRAKİ HABER

Önemli olan anlamaya çalışmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...