20 Temmuz 2015 08:24

Suruç'ta Kobanê için toplanan gençlere bombalı saldırı: 31 kişi öldü

Kobanê'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere dün İstanbul'dan Urfa'nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi'nde patlama meydana geldi.

Paylaş

Kobanê'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere dün İstanbul'dan çıkıp Kobanê sınırında yer alan Urfa'nın Suruç ilçesine giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı ilçede bulunan Amara Kültür Merkezi bahçesinde meydana gelen patlama katliama yol açtı. Gençlerin bugün Kobanê'ye geçmen önce yapacakları açıklama öncesi toplandıkları kültür merkezi bahçesinde yaşanan şiddetli patlama sonrası 31 kişi hayatını kaybetti.

Patlama sonucu kültür merkezinin bahçesi kan gölüne döndü. Yaşamını yitirenlere ait ceset parçaları etrafa saçıldı.

Olay sonrası merkezde can pazarı yaşanırken, olay yerine sevk edilen sınırlı sayıdaki ambulans ile yaralılar hastanelere taşınmaya başlandı.

Yaşanan olayla ilgili konuşlan DBP Urfa İl Eş Başkanı İsmail Kaplan, bombanın canlı bomba saldırısı sonucu yaşandığı iddiasında bulundu.

Ellerine ulaşan bilgilere göre 50'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini de paylaşan Kaplan, onlarca kişinin ise saldırıda yaralandığını ifade etti.

Suruç'ta yaralılar için acil kan ihtiyacı olduğu belirterek kan verilmesi için çağrı yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan açıklama yaptı

Urfa Valisi: Patlamanın nedeni canlı bomba

Suruç Devlet Hastanesi'nde bulunan yaralıların isimleri belli oldu

PATLAMA ANI KAMERALARA YANSIDI

Kobanê'de Hükümet Binası yakınında patlama oldu

Suruç'taki katliam protesto edilecek

İçişleri Bakanlığı: Suruç'taki saldırıda ölü sayısı 27, yaralı sayısı 100

Urfa Valisi, 'Kentte IŞİD'li var mı? diye soran gazetecileri gözaltına aldırmıştı

SGDF'LİLER KOBANÊ'YE NEDEN GİTTİKLERİNİ ANLATMIŞLARDI

HDP OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
Bugüne kadar yaşanan can kayıpları açısından en büyük saldırı olan Suruç'taki saldırı HDP'yi de harekete geçirdi. HDP olağanüstü toplantı kararı alarak bütün yetkili kurullarını toplantıya çağırdı. Bu arada, başta Urfa milletvekilleri olmak üzere HDP'nin bütün bölge milletvekilleri de Suruç'a yönlendirildi.

ACİL GÖREV, YARALILARIN DURUMU
Konuya ilişkin DİHA'ya bilgi veren HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, süratle harekete geçtiklerini ve acil bir koordinasyon merkezi oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Başta yaralıların sağlık durumunu olmak üzere durumu organize etmek için arkadaşlarımızı yönlendirdik. Acil gündemimiz yaralıların süratle sağlık kuruluşlarına ulaştırılması ve sağlıklarına kavuşturulmasıdır. Belli ki Urfa hastaneleri yetmeyecek. Sağlık Bakanlığı ile görüşüyoruz. Ambulans yetersizliği söz konusu. Ailelerin haberdar edilmesi, kamuouyunun bilgilendirilmesi, olayın araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması gibi işleri yapmaya çalışıyoruz" dedi.

'ALÇAKÇA SALDIRILAR DAYANIŞMA DUYGUNUN ÖNÜNE GEÇEMEYECEK'
Saldırıya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Önder, "Sadece Kobanê zaferi değil, barbar çeteler tarafından tahrip edilen Kobanê ve genel anlamda Rojava'nın yeniden inşa edilmesinde egemenleri en çok rahatsız eden şey enternasyonalist dayanışma pratiğiydi. Kürdü kendi derdiyle baş başa bırakma politikası yıllardan beri ince ince örülen bir egemen yaklaşımdı. Kürt halkı ile onun siyasi mücadelesiyle dayanışma gösteren siyasi yapılara dönük amansız operasyonlar bunun en büyük göstergesiydi. Bugünde Suruç'ta meydana gelen katliam tam olarak bu dayanışma duygusunu hedef almaktadır. Bilmedikleri şudur; dayanışma duygusu bu tarz alçakça korkutma, sindirme ve imha politikalarıyla geriletilebilecek bir şey değildir" dedi.

'YAPAN DEĞİL YAPTIRAN ÖNEMLİ'
Olayın kimler tarafından gerçekleştirildiği ve IŞİD'in nasıl Türkiye'de bu kadar rahat hedef odaklı eylem gerçekleştirdiği yönündeki soruları da yanıtlayan Önder, "IŞİD artık homojen bir yapı olmaktan çıkıp çok başlı çok kontrollü bir taşeron yapıya dönüşmüştür durumdadır. Dolayısıyla biz değerlendirme yaparken, bu katliamlardan kullanılan yapıdan çok bununla murat edilen düzlemin ne olduğunu ve bundan hangi siyasal ve uluslararası güçlerin fayda göreceğine bakmak durumundayız. Gerek devlete dönük baskılarımız, gerek kendi kaynaklarımızla yürüttüğümüz çalışmalar bütün hızıyla sürmektedir. Unutulmasın ki gerek Adana ve Mersin bombacısına dönük manipülasyonun, gerekse de Diyarbakır katliamındaki örtü çekme çalışmalarının boşa çıkarılması bizatihi HDP ve diğer kurumlarımızın ısrarlı çalışmaları ve teşhirleri neticesinde olmuştur" şeklinde konuştu.

ESP Parti Meclis Üyesi Ali Haydar Akdeniz: Bu katliamlar bizi durduramayacak ve yoldaşlarımızın ideallerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kobane’yi nasıl savunduysak bu topraklarda da eşitlik, özgürlük, adalet mücadelesini savunmaya devam edeceğiz. Açıklamanın devamı için tıklayın

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: SGDF’li gençlere yapılan bu saldırı tüm demokrasi ve barış güçlerine, halka yapılmıştır, lanetliyoruz. ESP ve SGDF üyeleriyle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyor, sorumlularının açığa çıkarılması, akıbetinin diğer katliamlar gibi olmaması için yetkilileri ivedilikle göreve çağırıyoruz. Açıklamanın devamı için tıklayın

ÖDP: Ne olursa olsun halkın direnişi ve dayanışmasıyla barış kazanacak, özgürlük kazanacak, yaşam kazanacak. Emperyalizm, IŞİD ve AKP Ortadoğu'da ve ülkemizde yenilecektir. Açıklamanın devamı için tıklayın


SURUÇ, KOBANÊ'NİN KARŞISINDA YER ALIYOR
Suruç, Kobanê'nin tam karşısında bulunuyor. IŞİD'in yoğun saldırılarına karşın kentte kontrolü PYD'nin elinde.

CANLI BOMBA İHTİMALİ
Bir canlı bombanın yol açtığı sanılan patlamada ilk belirlemelere göre 10'u aşkın insan hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle çevredeki binaların canları da kırıldı. Bölgeye ambulanslar sevkedilerek yaralılara müdahale ediliyor. CİHAN haber ajansı da, patlamanın nedeninin IŞİD üyesi bir intihar bombacısı olduğunu iddia etti.

Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır'dan da ambulans helikopter ilçeye sevkedildi.

Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP'li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyor.

HDP'Lİ FIRAT: SURUÇ'TAKİ İNTİHAR SALDIRISI TÜRKİYE’YE YÖNELİK

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Suruç ilçesinde Amara Gençlik ve Kültür Merkezi'nde yaşanan intihar saldırısının Türkiye’ye yönelik olduğunu söyledi.

HDP’li Fırat, IŞİD intihar bombacısının gerçekleştirdiği iddia edilen saldırı için, “Saldırıyı anormal karşılamadım. Rojava’daki yenilgilerinin acısını burada çıkarmaya çalışıyorlar. Saldırının asıl hedefi ne Suriye ne Irak’tır, hedef o ülkelerden daha laik olan Türkiye’nin bütünüdür. Ama Türkiye bunun farkında değildir." dedi.

Fırat, Türkiye’de IŞİD’e olan sempatiyi anlamanın mümkün olmadığını da belirterek, 2 milyon kadar IŞİD sempatizanı bulunduğunu belirtti.

BÖLGEDEN UZAKLAŞIN ANONSU

Suruç Belediyesi'ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe "İkinci bomba ihtimali var" denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi.

SAĞLIKÇILAR SURUÇ'A DOĞRU YOLA ÇIKTI

Diyarbakır'da sağlık emekçilerinin de aralarında bulunduğu kitle örgütlerinden oluşan heyet Suruç'a doğru yola çıktı.

Kobanê'deki inşa çalışmalarına katılmak üzere Suruç'a giden SGDF'li gençlere yönelik bombalı saldırıya ilişkin incelemede bulunmak ve tıbbi destek sunmak için Diyarbakır'dan bir heyet Urfa Suruç'a doğru yola çıktı. Diyarbakır Tabip Odası, SES, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, İHD ve Eczacılar Odası'ndan yetkililerin bulunduğu heyetin içinde bulunan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ramazan Kaval, patlamaya ilişkin bilgi almak, inceleme yapmak ve tıbbi destek sunmak amacıyla bölgeye gittiklerini ifade etti. Kaval, ilk olarak sağlıkçılardan oluşan bir heyetin olay yerine gitmek için yola çıktığını söyledi.

SES ŞUBE EŞBAŞKANI DOĞAN: ÖLENLERİN SAYISI 31

SES Suruç Şube Eşbaşkanı Reşat Doğan ise ölü sayısını 31 olduğunu ifade etti. Doğan, kültür merkezinin bahçesinde şu an 25 cenazenin bulunduğunu, 6 kişinin cenazesinin ise hastanelere kaldırıldığını aktardı.

PERVİN BULDAN: GEÇİŞLERİ İÇİN VALİLİK VE BAKANLIK İLE GÖRÜŞTÜM

Saldırıyla ilgili MedNUÇE yayınına bağlanan HDP Milletvekili Pervin Buldan, "alçakça" olarak tanımladığı saldırıyla ilgili ellerinde henüz net bilgiler olmamakla birlikte arkadaşlarının saldırı yerinde olduğunu ifade etti.
Ellerinde ölü ve yaralı sayısı noktasında net bilgi olmadığı için. Bu tür açıklamalar yapmanın doğru olmayacağını belirten Buldan, Kobanê'ye gitmeye hazırlanan SGDF'li gençlerle bir önce görüştüğünü de söyledi. Buldan, Kobanê'ye bir hatıra ormanı, kütüphane ve park yapmak isteyen gençlerin Kobanê'ye geçişlerinde olası bir engelle karşılaşmaları konusunda bulundukları yardım talebi üzerine Valilik ve bakanlık yetkilileri ile görüştüğü de ifade etti.

Suruç'a gelen gençlerin bugün de gidişleri öncesinde basın toplantısı yaptıkları esnada bir katliam yaşandığını dile getiren Buldan, saldırıya şu sözlerle tepki gösterdi:

"Bu saldırı kabul edilemez. Devlet ve hükümet acilen harekete geçmeli. Toplu katliamlar son dönemde çok sık yaşlanmaya başladı. Her olay sonrası yapanlar açığa çıkarılmadığı içi de yenisi yaşanıyor. Devletin yapması gereken şey, saldırının faillerini ve arkasındaki açığa çıkarıp, cezalandırmak. Devlet ve hükümetin, bir an önce saldırıyı kimlerin yaptığına dair açıklama yapılması lazım."
Buldan, yaşanan saldırı sonrası Sağlık Bakanı ile görüşme yaptığını da aktardı.

SAĞLIK BAKANLIĞI, 20 AMBULANS İLE 2 AMBULANS HELİKOPTER SEVK ETTİ

Buldan, patlamada çok sayıda yaralı olması ve ambulansların yeterli olmadığını aktardığı Sağlık Bakanı'nın, "ilçeye 20 ambulans ile yaralıların Ankara'ya taşınması ihtimali üzerine 2 ambulans helikopter gönderildiği" yönündeki sözlerini de paylaştı.

HDP'Lİ VEKİLLER OLAY YERİNDE, BAKANLAR VE CHP HEYETİ YOLDA

Yaşanan saldırı sırasında Viranşehir ilçesinde bugün defnedilecek bir YPG'linin cenaze töreninde olan HDP milletvekili Dilek Öcalan, Ziya Çalışkan, Leyla Güven, Behçet Yıldırım, olay sonrası hemen Suruç'a gelerek bilgi aldı ve yaralıların hastanelere taşınması çalışmalarına katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Suruç'taki patlamayla ilgili olayın hemen ardından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ten gelişmeler ile ilgili bilgi aldı. Ardından ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdi.

Görevlendirilen bakanların yanı sıra CHP'de Suruç'a bir heyet gönderdi. Gönderilen heyet içerisinde Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile milletvekilleri Veli Ağbaba, Mehmet Şeker, Necati yılmaz Hilmi Yarayıcı yer aldı.

KILIÇDAROĞLU: TERÖRÜ VE ONU BESLEYENLERİ LANETLİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suruç'taki saldırı hakkında "Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ormanlık alan Ciner Grubu'na yeni kömür havzaları açmak için mi yakıldı?

SONRAKİ HABER

Yalvaç'ta 1300 yıllık tahıl bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa