20 Temmuz 2015 06:19

Mahkemeden, İzmir Kentkart ihalesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı

Paylaş

Ankara İdare Mahkemesi, günde 1.5 milyon İzmirlinin kullandığı toplu taşıma sistemi ile ilgili kritik bir karar verdi. İdare Mahkemesi, elektronik kart ihalesini yeni kazanan firma ile ilgili açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında ‘İhale, işi bilmeyen firmaya verildi. Telafisi güç zararlar doğabilir’ vurgusu öne çıktı. Bu kararla birlikte, 40 milyon liralık ihale ile ilgili sözleşme iptali gündeme gelebilir.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe’nin haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü, kent içi toplu ulaşım ile ilgili geçtiğimiz ocak ayında bir ihale yaptı. İhaleye iki firma teklif verdi. Teklif sahiplerinden biri 1999’dan beri ESHOT’un yaptığı ihaleleri kazanan Kent Kart Ege Elektronik San. Ve Tic. A.Ş., diğeri ise Kartek Kart ve Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş. oldu.

İTİRAZLARDA SONUÇ ALAMADI

Yapılan ihaleyi Kartek A.Ş. şirketi kazandı. İhaleyi kaybeden Kent Kart A.Ş. tarafı başlangıçta ESHOT’a daha sonra Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itirazlarda bulundu. Şirketin itiraz başvurularında iki konu öne çıktı. Bunlardan ilki, ihaleyi kazanan Kartek A.Ş.’nin iş deneyiminin yetersiz olduğu, ikincisi ise kamu zararına sebep olunacağı iddiasıydı. Her iki kurumdan da ret yanıtı alan Kent Kart, yürütmenin durdurulması talebi ile idare mahkemesine dava başvurusu yaptı.

‘KAMU ZARARI OLUŞUR’

Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde KİK’e karşı açılan davaya ESHOT da müdahil oldu. Kent Kart tarafı dava başvuru dilekçelerinde de aynı iddialara yer verdi. “Her idari karar kamu yararına uygun olmak zorunda” denilen dilekçede, ihaleyi alan firmanın, ihaleye konu işlerin üstesinde gelecek bir deneyiminin olmadığı ileri sürüldü. Dilekçede ayrıca ihalenin Kartek’e verilmesi halinde kamu zararı oluşacağı iddia edildi. Dilekçede, kendilerinin bayilere verdiği komisyon oranının daha yüksek olduğu, ayrıca işletim maliyetlerinin ise daha düşük olduğu savunuldu.

KİK: KARAR HUKUKA UYGUN

Davalı durumdaki KİK ise geçtiğimiz 25 Mayıs günü mahkemeye sunduğu savunmada, açılan davanın reddini istedi. KİK tarafı, ‘Alınan kurul kararı hukuka ve mevzuata uygun. Davanın reddi gerekir. Hukuka aykırı bir durum yok ve davacının da telafisi güç zararı doğmaz’ yönünde bir savunma yaptı.

‘O TEKLİF DEĞERLENDİRME DIŞI BIRAKILMALIYDI’

İdare mahkemesi ise tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını geçtiğimiz 3 Temmuz’da verdi. Mahkeme, iş deneyimi yeterli değil denilen Kartek A.Ş.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine hükmetti. Mahkeme oybirliği ile aldığı kararda, davacı şirketin yaptığı şikâyet başvurusu için verilen red kararı için “Hukuka uyarlık bulunmamaktadır” dedi. Kararın devamında “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilir’ denilerek yürütmenin durdurulması istendi.

GÜNDE 1.5 MİLYON KİŞİ KULLANIYOR

İzmir genelinde günde ortalama 1.5 milyon kişi toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Kent genelinde 1900 otobüs taşıma yapıyor. Otobüslerin yanı sıra metro, banliyö hatları ile birlikte deniz ulaşımında kullanılmak üzere günde 300 bin kartın dolumu yapılıyor. Söz konusu taşıma araçlarında kurulu bulunan cihaz sayısı ise 3 bin 852. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da kaza: 1 ölü, 69 yaralı

SONRAKİ HABER

Polisten gazlı saldırı: 16 kişi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...