25 Haziran 2015 16:24

Podemos ‘sol ittifakı’ reddetti

Paylaş

İspanya’da yerel seçimlere kendi adıyla katılmayarak belli kentlerdeki yerel cephelerin adaylarını destekleyen Podemos (Yapabiliriz) partisi, Aralık 2015’te yapılacak genel seçim öncesi “soldan” gelen ittifak önerilerini de reddetti. 

Podemos Lideri Pablo Iglesias, ittifak için görüşme yaptığı Birleşik Sol (Izquierda Unida-IU) cephesi liderine Podemos’a katılma çağrısı yaptı. Geçtiğimiz yıl kurulan ve anketlerde bugün 3. sırada görülen parti, şimdilik cephe girişimlerini ancak “Podemos adı altında” olursa destekleyeceğini belirtiyor. 

Podemos Lideri Igleisas ve IU Lideri Alberto Garzon önceki gün bir araya geldi. Garzon, “Podemos, IU ile anlaşma seçim ittifakına yanaşmıyor” dedi. Iglesias ise partisinin içinde IU ile bir birliğe karşı ‘büyük bir uzlaşı’ olduğunu savundu. El Pais gazetesinin haberine göre Podemos’un tabanı aynı fikirde değil. Ancak şimdilik bir ittifak uzak görünüyor. 

Toplantı sonrası açıklama yapan Alberto Garzon’ın iyimserliğini koruması dikkat çekti: “Genel seçimler için hâlâ zamanımız var.”

Iglesias ise açıklamasında, “Her ne kadar Alberto gibi insanlarla konuşmayı çok sevsem de aynısını IU için söyleyemem” ifadelerini kullandı. Toplantıda Podemos lideri, IU temsilcisi Alberto Garzon’a partilerine katılma çağrısı yaptı. 

Öte yandan Iglesias ve Garzon’un arkadaşlığı oldukça eskiye dayanıyor. Bugün Podemos lideri olan Iglesias daha önce IU saflarında politik mücadele veriyordu. 

PODEMOS VE IU’NUN GEÇMİŞİ

Podemos, İspanya’da kriz sonrası ortaya çıkan ve “Öfkeliler” olarak adlandırılan gençlik hareketi süresinde öne çıkan siyasi figürlerin ve üniversite profesörlerinin geçtiğimiz yıl kurduğu ve Yunanistan’ın SYRIZA’sına benzetilen yeni bir “sol” parti. Kemer sıkma politikalarına karşı olduğu iddiasındaki parti “Dış borçların ödenmemesi, kamulaştırma, emeklilik yaşının düşürülmesi, işten atmaların yasaklanması” gibi bir dizi etkili vaatle 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılarak yüzde 15 oy ve 8 milletvekili kazanmıştı. Bu vaatleri daha sonra açıkladığı ekonomi programından çıkaran Podemos geçtiğimiz ay yapılan yerel seçimlere kendi adıyla katılmamış ve çeşitli yerel demokratik platformları desteklemişti. Podemos, son olarak Publico gazetesinin yaptırdığı genel seçim anketinde yüzde 17 oy ile iki partili sistemin temsilcileri olan iktidardaki sağcı Halk Partisi (PP) ve sosyal demokrat ana muhalefet Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) ardından üçüncü görünüyordu. 

Birleşik Sol-Izquierda Unida (IU) ise 1986 yılında kurulmuş bir sol cephe partisi. IU’nun içinde İspanya Komünist Partisi ve Cumhuriyetçi Sol partilerinin yanı sıra çeşitli sol örgüt ve bağımsız politik bireyler bulunuyor. IU son yıllarda oldukça güç kaybetmiş durumda. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Savaş değil, barış hükümeti kuralım’

SONRAKİ HABER

Ermenistan’da eylemler yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa