21 Haziran 2015 18:44

May Yayınlarının ‘Fularlı Patron’u

Paylaş

Türkiye Yayıncılar Birliği kuruluşunun 30. yılında, yayıncılık hayatında iz bırakmış, şimdi aramızda olmayan yayıncıları ‘İz Bırakan Yayıncılar’ başlıklı bir etkinlik dizisiyle anıyor.

İkincisini 1 Nisan 1980’de hayatını kaybeden Gazeteci – Yazar, May Yayınları sahibi ve editörü  Mehmet Ali Yalçın’ı anmak için düzenlenen etkinliğe Turgay Olcayto, Fahri Aral, Eray Canberk gibi yayıncı ve yazarlar katıldı. 

Babası Halil Yalçınkaya, Dr. Şefik Hüsnü Değmer, Reşat Fuat Baraner ve Zeki Baştımar’la birlikte Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) önde gelen yöneticilerinden olan Mehmet Ali Yalçın, 1965 yılında MAY Yayınları’nı kurdu. Hasan İzzettin Dinamo, Suat Derviş, Şükran Kurdakul, Oğuz Atay gibi yazarların kitaplarını yayınlayan yayınevi, Asım Bezirci, Selahattin Hilav, Atilla Tokatlı gibi isimler çevirileriyle birlikte MAY Yayınları’nın kitapları arasında yer aldı.

YAYKO (Yayıncılar Kooperatifi) Başkanı olan Mehmet Ali Yalçın,70’li yıllarda yaşanan kağıt sorununa çözüm bulabilmek için 4 yayıncıyla birlikte YAYKO adına Süleyman Demirel Hükümeti’nin Sanayi Bakanıyla görüşmeye gittiler. Yalçın, Sanayi Bakanı Dr. Nuri Bayar ile kâğıt krizini görüşürlerken, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

SALT Galata’da düzenlenen etkinlikte bir araya gelen yazarlar Mehmet Ali Yalçın’la anılarını, yayıncılığa verdiği değeri ve katkılarını anlattı. ‘Fularlı Patron’ olarak adlandırıldığını dile getiren Fahri Aral, Yalçın’ın her zaman yayınlanacak kitapları düşündüğünü söyledi. 

'ARABADA DURAN CENAZESİNE BAKARAK YOLCULUK ETTİM'

Bakanla gerçekleştirdikleri toplantıda da olan Özkan, Mehmet Ali Yalçın’ın son anlarında yanında olduğu söyleyerek, ölümünün kendilerinde şok yarattığını anlattı. 

Anma etkinliği yayıncılık tarihine dair anılar ve konuşmalarla sürerken Mehmet Ali Yalçın’ın kızı Tomurcuk Yalçın’ın teşekkürüyle bitti. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Tiyatrokare’den yeni bir müzikal: Fosforlu

SONRAKİ HABER

Trans But 6. Onur Haftası’nda galasını yaptı: Üç’er dakikalık kimliklerin fragmanları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...