15 Şubat 2007 01:00
İşkence davasında 17 yıllık toleransa tepki
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, gözaltında işkence sonucu yaşamını yitiren Birtan Altınbaşın davasının 17 yıldır sonuçlandırılmamasına, işkenceye 17 yıl tolerans gösterilmesine tepki gösterdi.
Vakıf tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, 9 Ocak 1991 tarihinde gözaltına alınıp, 15 Ocak günü yaşamını yitiren Altınbaşın işkence ile ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle yargılanan polisler hakkındaki davanın 16 Şubat Cuma günü yapılacak duruşmasında karar açıklanmasının beklendiği hatırlatıldı.
17 yıldır yaşanan hukuksal süreçte, işkencecilerin cezasız kalması amacına yönelik pek çok girişime ve çabaya tanık olunduğuna işaret edilen açıklamada, bugüne kadar hiçbir sanığın tutuklanmadığı, iki sanık hakkındaki gıyabi tutukluluk kararının ifadelerinin alınmasının ardından kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada, sanıkların idari disiplin cezası almadığı ve görevinden de uzaklaştırılmadığı vurgulanarak, dönemin mülki ve kolluk amirleri hakkında da soruşturma başlatılmadığı kaydedildi.
Dava dosyasının 6 yıl süreyle Ankara İl İdare Kurulunda bekletildiği anımsatılan açıklamada, yargılamanın ilk aşamasında 2 görevsizlik, 1 Yargıtay kararı ve 1 Danıştay görüşü alındığı, davanın, ağır ceza mahkemesinde iki kez sonuçlandığı ve iki kez Yargıtay tarafından bozulduğu, hala üçüncü yargılamanın sürdüğü ifade edildi. Emekli olan ve devletten maaşlarını alan 2 sanığa, 6 yıl boyunca hiç tebligat yapılamadığına değinilen açıklamada, sanıkların duruşmalara katılmalarını sağlamak için İçişleri Bakanlığı tarafından dört genelge yayınlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, sanık avukatlarının defalarca değiştiği, yeni avukatların, dosyayı incelemek ve savunma hazırlamak için sayısız kez süre istediğine dikkat çekilerek, sanık vekillerinin, yargılamanın kritik aşamalarında hakimin davadan çekilmesi gibi taleplerde bulundukları belirtildi.
Bu tablo karşısında, mağdurların ve toplumun adalet beklentisinin karşılandığını söylemenin olanaksızlaştığına işaret edilen açıklamada, İşkencenin derhal ve etkili bir biçimde cezalandırılması yükümlülüğünden oldukça uzak kalan bu yargılama öyküsü, tek başına, işkenceyi cezasızlığa götüren sorunlara ışık tutmaktadır denildi.
Açıklamada, işkenceye sıfır tolerans söyleminin samimiyet ölçütlerinden birinin de; bu aracın etkin kullanımı olacağı vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et