16 Şubat 2007 01:00
Afşin ve Elbistan tedirgin
Muğlanın Yatağan ilçesindeki termik santral sıkıntısının bir benzeri, Kahramanmaraşın Afşin ve Elbistan ilçelerinde yaşanıyor. NTVnin haberine göre arıtma sistemi olmayan santralın, çevrede kanser ve solunum yolu hastalıklarını artırdığı belirtiliyor.
Yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen ve 23 yıldır faaliyette olan santrala, özellikle Çoğulhan beldesinde yoğun tepki var.
Pınarbaşı-Kaynarca su kaynağının (Ceyhan Nehrinin de doğduğu yer) Afşin-Elbistan Termik A ve B santrallarının soğutulması ve Elbistan Şeker Fabrikasında kullanılması, nehirdeki suyu azaltıyor.
Pınarbaşında doğduktan sonra 560 kilometre yol alarak Akdenize dökülen Ceyhan Nehrinin, tedbir alınmaz ise susuz kurbağa deresine dönmesinden korkuluyor.
Alternatif var
Santrala soğutma suyu sağlanmasının farklı alternatifleri bulunmasına karşın zaman kaybı ve maliyet artışları ileri sürülerek uygulamadan vazgeçildiğini belirten Elbistan Belediye Başkanı Abdullah Paksoy, Santralın soğutma suyunun daha yakın bölgede kurulacak Karakuz Barajından sağlanması daha uygunken bu projeden vazgeçildi, oysa Ceyhan Nehrinden su pompalanmasına yılda 4 milyon dolar masraf ediliyor dedi.
Ceyhan Nehri, kaynağından itibaren denizle buluştuğu Adananın Karataş ilçesine kadar Ceyhan Ovasında tarım arazilerinin sulamasında da kullanılıyor. Kaynağındaki kesintilerden kaygı duyan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, termik santral uygulamasının, Avrupa ve dünyada gelişmiş ülkelerin terk ettiği bir enerji üretim yöntemi olduğunu belirterek Bu metot, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kullanılıyor; bu da, hem sularımızı hem de topraklarımızı ve dolayısıyla sağlığımızı tehdit ediyor dedi.
Dünya verilerine göre su fakiri ülkeler arasında bulunduğumuzu ifade eden Barut, Suyumuz az olmasına karşın bu kıt kaynağı termik santral soğutmaları gibi alanlarda kullanmamız, gelecekte tarım alanlarımızı sıkıntıya koyacak şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et