21 Şubat 2007 01:00

HUKUK KÖŞESİ


SORU: Biz işçiler, çalıştığımız işyerinde ücretlerin ödenmesi ile ilgili problemlerle çok sık karşılaşıyoruz. Ücretlerimiz hiçbir zaman gününde ödenmiyor. Hep daha öncelikli ödemeler oluyor ve bizim ücretlerimiz sürekli geç ödeniyor. Bazen bir sonraki ay ödendiği dahi oluyor. Bu durum, zaten zor geçinen bizleri daha da sıkıntıya düşürüyor. Bazı arkadaşlar bu şartlar altında artık çalışamayacaklarını söylüyorlar. Eğer işi bırakırlarsa kıdem tazminatlarını alabilirler mi? Hakkımızı alabilmek için başka ne gibi yollar vardır?
CEVAP: İşçinin iş sözleşmesini derhal fesih hakkı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenmektedir. Bu maddedeki düzenlemelere göre iş sözleşmesini; ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller başlığı altında düzenlenen, “ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa” hükmüne dayanarak feshetme hakkınız bulunmaktadır. Haklı sebeple derhal fesih söz konusu olduğu için ihbar tazminatını alabilmeniz mümkün olamayacaktır.
Ayrıca, ücretinizi alabilmek için kullanabileceğiniz diğer bir yol da İş Kanunu’nun 34. maddesinde “ücretin gününde ödenmemesi” başlığı altında düzenlenen hükümlerdir. Buna göre ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İş görme borcunu yerine getirmeme, sayısal olarak toplu olarak yapılsa bile bu durum, grev olarak nitelendirilmeyecektir. Bu şekilde iş görme borcunu ifa etmeyen işçilerin iş sözleşmeleri feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz. Dolayısıyla işyerinizde ücretini alamayan işçiler, birlikte bu haklarını da kullanabilirler.
Avukat Devrim Avcı

Evrensel'i Takip Et