22 Şubat 2007 01:00
Kürt kurumları anadilde eğitim istedi
21 Şubat Uluslararası Anadil Gününde açıklama yapan Kürt kurumları, Türkiyede 35 civarında dil konuşulmasına rağmen sadece anadili Türkçe olan vatandaşlara anadilde eğitim hakkı tanındığına dikkat çektiler. Kürt kurumları, başta Kürtçe olmak üzere Türkiyede konuşulan tüm diller için anadilde eğim hakkı istediler.
Kürdi-Der, Diyarbakır Kürt Dili Enstitüsü, Azadiya Welat Gazetesi, Kürt Yazarlar Birliği, Dicle Fırat Kültür Merkezi, İHD Diyarbakır Şubesi ve Barış Anaları adına yapılan ortak açıklamada, Türkiyenin dil demografisinin çıkarılması, anadili öğreniminde belediyelere yetki verilmesi, üniversitelerde anadili bölümlerinin oluşturulması talep edildi.
Kurumlar adına açıklamayı yapan Kürdi-Der Genel Başkan Yardımcısı Medeni Alpkaya bugün Türkiyede anadilinde eğitim hakkının sadece anadili Türkçe olanlar vatandaşlar tarafından kullanılabildiğine dikkat çekerek Oysa Türkiyede 35 civarında dilin olduğu bilinmektedir. Bunlardan Kürtçe milyonlarca kişinin anadili olduğu gibi Arapça, Çerkezce, Lazca, Rumca, Ermenice, Boşnakça, Pomakça ve diğerleri de yüzbinlerin anadilleridir. Başta Kürtçe olmak üzere bu dillerde eğitim imkanın olmayışı, uzun süre yasaklı oluşları, basın yayın araçlarını kullanamayışları, değişen pazar ilişkilerindeki payını azaltarak hatta bazılarını yok ederek dillerin günlük yaşamın dışına itilmesine neden olmuştur. Bu durumun devamı halinde bu dillerin kısa ve orta vadede yok olacağı bilinmelidir dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et