12 Mart 2007 01:00

Nükleer santraldan vazgeçin çağrısı


Nükleer santral yapılmasının planlandığı Sinop’ta gerçekleştirilen panelde, nükleer santrallar çeşitli yönleriyle tartışıldı. “İş alanı, enerji politikaları, hukuk ve sağlık boyutuyla nükleer santrallar yaşamın neresinde?” başlıklı panelde, önceki gün 165 öğretim görevlisinin açıklamasının önemine dikkat çekilerek, hükümete nükleer santral yapmaktan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.
Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından önceki gün gerçekleştirilen panel, “Love Story” tesislerinde yapıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Yalçın Oğuz, belediye yönetimi ve nükleer yandaşlarının engellemelerine karşın, panele 400 kişinin katılmasının doğru yolda olduklarını gösterdiğini dile getirdi.
Yenilenebilir enerji
Panelde ilk sözü alan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yöneticisi Cengiz Göltaş, Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını belirterek Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının, enerji ihtiyaçının karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirtti. Türkiye’nin elektriksiz kalacağının yalandan ibaret olduğunu belirtin Göltaş, enerji politikalarını IMF ve Dünya Bankası’nın belirlediğini dile getirdi. Göltaş, Türkiye’nin bile bile enerjide borçlandırıldığını kaydetti. Türkiye’nin bağımsız bir enerji politikasına olması gerektiğini kaydeden Göltaş, bunu sağlayacak kaynakların da fazlasıyla olduğunu ifade etti. “Hızlı tren yaptım diye faciaya yol açan, depremde binlerce insanın ölmesine neden olan yöneticilerin, nükleer santral gibi tehlikeli bir şeyi güvenli biçimde işletme ihtimali yoktur” şeklinde konuşan Göltaş, Sinop halkının geleceğine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.
Kamu Yönetimi Uzmanı Serhat Salihoğlu ise nükleer santrallara karşı çıkışları önlemek için “yeni iş alanları açılacağı” yalanının söylendiğini, insanların işsizliğinin suiistimal edildiğini söyledi. “Sinop’a kurulacak santral, iş değil işsizlik getirir” diyen Salihoğlu, “Buralarda en fazla 100 kişi çalışır. Bunun yerine yapılacak yenilebilir enerji kaynakları işletilirse, bu sayının çok daha fazlası istihdam edilebilir” şeklinde konuştu. Doğal güzellikleri olan Sinop’un, kurulacak nükleer santrallarla beraber güzelliklerini kaybedeceği uyarısında da bulunan Salihoğlu, Sinopluları santrala karşı çıkmaya davet etti. Seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Salihoğlu, “Sinoplular, nükleer santrallara karşı olan adaylara oy vermeliler” diye konuştu.
‘Çernobil’in Türkiye’ye etkileri’ konulu sunum yapan Prof. Dr. Osman Karababa, nükleer santralın çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehdit içerdiğini dile getirdi. Nükleer santralların toprağı ve suyu kirlettiğini, kansere neden olduğunu ifade eden Karababa, yöneticilerin bu tehlikeyi algılama konusunda çok geri olduğunu ifade etti. Nükleerin bu güne kadar birçok felakete yol açtığını hatırlatan Karababa, Çernobil’in yarattığı zararlardan ders alınmadığını kaydetti.
Dışa bağımlılık yaratacak
“Üniversiteler yeteri kadar özgür ve özerk değil” diyen Halk Sağlığı Uzmanı Umur Gürsoy, nükleer santralların teknolojisinin dışarıya bağımlı olacağını ifade etti. Türkiye’de birçok alanda olduğu gibi teknoloji alanında da önemli altyapı sorunlarının olduğuna dikkat çeken Gürsoy, yasalarda bulunan boşluklar nedeniyle önemli sorunlar yaşanacağı uyarısında bulundu. Gürsoy, “Nükleer santrallar ve yarattığı tahribat, dünyanın bile baş edemediği bir durumdayken Türkiye’de nelerin yaşanabileceğini düşünmek bile istemiyorum. Sonuç olarak Türkiye bu riski alamaz, nükleer santrallara karşı mücadeleyi bir an önce daha güçlü örgütlemeliyiz” diye konuştu. (Sinop/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et