25 Mart 2007 00:00

Kılıç: TİS IMF’ye takılırsa tepkimizi koyarız

Türk-İş’e bağlı Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası’nın (Koop-İş) 16’ncı Olağan Genel Kurulu dün Tes-İş Konferans Salonu’nda başladı.

Paylaş

Türk-İş’e bağlı Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası’nın (Koop-İş) 16’ncı Olağan Genel Kurulu dün Tes-İş Konferans Salonu’nda başladı. Türk-İş Başkanı Kılıç, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada IMF’ye verilen sözler çerçevesinde hazırlanan Kamu Tasarruf Genelgesi’ne de tepki gösterdi. Toplam 323 bin kamu işçisini kapsayan 2007 kamu toplu iş sözleşmesini “reel kayıpları gidererek ve satın alma gücünü koruyarak” masa başında sonuçlandırmayı istediklerini kaydeden Kılıç, “Kamu toplusözleşmesi IMF’nin tasarruf genelgesine takılırsa yasal hakkımızı kullanır, demokratik tepkimizi koyarız” diye konuştu. Salondaki işçilere “Var mısınız” diye soran Kılıç’a işçiler hep bir ağızdan “Varız” yanıtını verdi. Kılıç, İşsizlik Fonu ve kıdem tazminatına el uzatılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.
Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar ise kamuda çalışan geçici işçilere daimi kadro verilmesi yönündeki yasa tasarısını olumlu ancak yetersiz bulduklarını ifade etti. Çoğu büro işkolunda yer alan 25 bin civarında geçici işçinin daimi kadro yerine 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4-b maddesine göre “sözleşmeli personel” statüsüne geçirilmesini eleştiren Alemdar, yeni bir haksızlık ve huzursuzluk yaşandığını söyledi. Alemdar, “Bu düzeltilmediği takdirde Koop-İş’in demokratik ve hukuk yoluyla vereceği mücadele devam edecektir” dedi.
Başesgioğlu’ndan çarpıtma
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise gerçeğe aykırı açıklamalar yaptı. Kamuda 244 bin geçici işçinin çalıştığını belirten Başesgioğlu, bir yılda 6 ay ve daha üzeri sürede çalışanları kapsama aldıklarını, yani 218 bin 500 kişiye daimi kadroya geçireceklerini ifade etti. Başesgioğlu, daimi kadro verilmeyecek olan işçilere “Ya 4-b’ye geç, ya da geçici işçi olarak devam et” teklifini götüreceklerini belirtti. 4-b statüsünde çalışan sözleşmeli personelin iş güvencesi, kıdem ve ihbar tazminatı, toplu görüşmeden yararlanma gibi hakları olmamasına rağmen Başesgioğlu, 4-b’lilerin memurların tüm haklarından yararlandığını öne sürdü. Başesgioğlu, 4-b statüsünde çalışan 76 bin sözleşmeliye memur sendikalarına üyelik hakkı tanıdıklarını iddia ederken, salondan “O hakkı mahkeme kararıyla aldık” yanıtı geldi. Başesgioğlu ise “Hayırlı olsun” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

4-C’lilerin çıplak protestosu

SONRAKİ HABER

Mersin’de eylem bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...