05 Temmuz 2007 00:00

Sivas anmaları sürüyor

Sivas Madımak Katliamı’nın 14’üncü yılında Sivas’ta öldürülenleri anma etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler çerçevesinde önceki gün akşam Ankara Sanat Tiyatrosu’nda gösterilen Simurg adlı oyun, izleyicileri yeniden 2 Temmuz 1993’e götürdü.

Paylaş

Sivas Madımak Katliamı’nın 14’üncü yılında Sivas’ta öldürülenleri anma etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler çerçevesinde önceki gün akşam Ankara Sanat Tiyatrosu’nda gösterilen Simurg adlı oyun, izleyicileri yeniden 2 Temmuz 1993’e götürdü.
Serdar Doğan’ın yazıp Cengiz Sezgin’in yönettiği, katliamın belgesel oyunu Simurg, AST’ta yeniden izleyici ile buluştu. Sivas şehitlerinin ailelerinin de izlediği oyunda, Erdal İnönü başkanlığındaki o dönemin SHP’sinin rolü açıkça ortaya çıkıyor. Otel lobisinde sıkışmış, dışarıda asker ve polisin müdahale etmediği, belediye başkanının “Gazanız mübarek olsun” sözlerini söylediği, kan isteyen bir güruha karşı ellerinde kalemlerinden başka silahları olmayan, 12 yaşındaki Koray Kaya’nın, semah ekibi gençlerinin ağırlıkta olduğu aydın ve sanatçılar, gençlerin “imdat” çığlıkları... SHP’nin milletvekilleri, genel sekreteri ve en son dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ile telefon görüşmelerine, valinin telefonda “Ankara haberdar, takviye güçler görevlendirildi” sözlerine rağmen yakılan 33 can...
Oyun, katliamın nasıl da önceden planlandığını, en küçük bir hak eyleminde, hakkını arayanların tepesine binen asker ve polislerin, devletin nasıl ‘yok’ olduğunu açıkça ortaya koyarken, izleyenlerde de aynı şekilde öfkeyi beraberinde getirdi. Öfkeyle birlikte gözyaşları arasında izlenen oyunun sonunda konuşan Oyuncu-Yönetmen Cengiz Sezgin, amaçlarının orada yaşanan acıları tazelemek, insanları yeniden gözyaşına boğmak olmadığını, ama 14 yıldır sorulması gereken soruları tiyatro sahnesine taşımak olduğunu ifade etti. Oyunun yazarının da bizzat olayların içinde bulunmuş, yaşamış biri olmasının kendilerine güç kattığını, hiç abartıya kaçmadan olanları verdiklerini belirten Sezgin, sahneye oyunun yazarı Serdar Doğan’ı da çağırdı.
Oyuncular, yönetmen ve yazarıyla Simurg, izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlanırken “Sivas’ı unutmayacağız, unutturmayacağız” mesajı verildi.
Anma etkinlikleri çerçevesinde, bugün saat 15.00’te Ankara Barosu’nun Ihlamur Sokak’taki binasında, “Kurtulanların tanıklığıyla Madımak” adlı söyleşi yapılacak. 6 Temmuz Cuma günü saat 12.00’de ise Karşıyaka Mezarlığı’ndaki Anıt Mezar ziyaret edilecek. (Ankara/EVRENSEL)

Balçova’da 3 bin kişi

Balçova Belediyesi’nin düzenlediği “33 gül kaldı bize onlardan” gecesinde, İnciraltı Amfi Tiyatro’yu dolduran 3 bin kişi Sivas Katliamı’nı lanetledi. Tiyatroya sığmayan yüzlerce kişi için ise çimenlik alana sinevizyon ekranı kuruldu. Mazlum Çimen, Cezmi Ersöz, Dinçer Sezgin, Hayri K. Yetik, Kazım Genç, Hidayet Karakuş ve Eren Aysan gibi birçok konuşmacı, devletin katliamdaki rolünü sorgularken Madımak Oteli’nin müze olması talebini dile getirdiler. Yazar Cezmi Ersöz, Susurluk’ta çamurlu sokaklara çıkılmadığı için Şemdinli’nin olduğunu, ardından rahiplerin öldürüldüğünü ve Hrant Dink’in katledildiğini söylerken, Şair Şükrü Erbaş ise “Sivas’ı unutmak; Maraş’ı, Çorum’u, 12 Eylül’ü 12 Mart’ı, Denizleri, 5 bin faili meçhulü, işkencecileri, darbecileri unutmaktır; çocuklarımızın geleceğini kendi nefesimizle söndürmek demektir” diye konuştu. CHP milletvekili adayları, İzmir 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel ve EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner’in de konuklar arasında bulunduğu etkinlik, Neşet Ertaş’ın türküleriyle gece geç saatlerde sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yesilbağlar halkı hizmet bekliyor

SONRAKİ HABER

Acıları dün gibi taze

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa