07 Şubat 2008 00:00

soy isim sorunsalı

Geçenlerde internette gezinti yaparken değişik bir haber gözüme çarptı. İlginç soy isimleri yüzünden birçok vatandaşımız (alay konusu olduğu için) mahkemeye başvurmuş.

Paylaş

Geçenlerde internette gezinti yaparken değişik bir haber gözüme çarptı. İlginç soy isimleri yüzünden birçok vatandaşımız (alay konusu olduğu için) mahkemeye başvurmuş. Bu ilginç soy isimlerinin bazıları şöyle:
- Eşekçalan, Öküzbakan, Devebakan, Çakal, Kazma, Keçi, Ot, Tavasapı, Kısaadam, Çalışye, Portakal, Malıdüzdür, Donsuz, Dönekoğlu, Dünyadagülmez vs...
İnsan böyle bir şeyi okuyunca, bu değişik ve bir o kadar da düşündürücü soy isimlerini insanların ne demeye aldığını merak ediyor:
- Senin soyadın Göğebakan olsun!
- Yok hemşerim, ben göğe möğe bakmak istemiyorum, benim 2 tane öküzüm var onlara bakmak istiyorum!
- Yani...
- Benim soy ismim Öküzbakan olsun!
Bir de, kim ne derse desin, böylesine ilginç soy isimlerinin birçoğu da nüfus müdürünün yanlış yazması yüzünden oluyor:
- Rahmetli dedem nüfus müdürüne soy ismimiz Çabuk olsun demiş, nüfus müdürü de yanlışlıkla Çubuk yazmış. O gün bu gündür soyadımız Çubuk olarak kalmış!
Haydi, bu yine anlaşılır bir şey, ya Yumuk yerine Yamuk yazılanlara ne demeli! Tamam, nüfus müdürü yanlış yazmış olabilir ama neden değiştirme yoluna gidilmez ki!
Malum bizim insanımızda bir son gün alışkanlığı vardır. Elektrik parasını, su parasını, telefon parasını hep son günde yatırırız. Acaba diyorum, bu alışkanlık atadan dededen kalma bir şey olmasın! Şöyle ki, diyelim soyadı kanunu çıkmadan önce devlet, bütün il ve ilçelere şöyle bir faks çekmiş olsun:
- Ey ahali, bundan böyle herkes kendine bir soy ismi alacak, artık Ahmet ağa, Mehmet ağa devri sona ermiştir. Herkes birbirine ismi ve soy ismi ile hitap edecek!
Elbet böyle bir yazıyı yazarken son müracaat edilecek tarihi de belirtmişleridir,
- Bu tarihten sonra müracaat edecekler hakkında işlem yapılıp para cezası vs.. vs...”
Bizim insanımız da biraz ehlikeyftir bu konuda:
- Oooo daha çok var, şu tarlayı tapayı bir halledelim de nasılsa alırız!
Tabi böyle diye diye son güne gelinmiştir. Artık yollardaki ve nüfus müdürlüklerinin önündeki kuyruğu tahmin etmek zor olmasa gerek...
Oraya varınca da işlerin o kadar kolay olmadığını görürler! Nüfus memuru desen mesai peşinde, şurada akşama bir iki saat vardır ve karşısında yüzlerce insan! Ne yapsın adam, başlamıştır sallamaya:
- Seninki Çamur olsun, seninki Demir olsun, seninki Allahverdi olsun, seninki Hacıyatmaz olsun, seninki Yatarkalkmaz olsun…
Veli Bayrak [velibayrakveli@hotmail.com]
ÖNCEKİ HABER

çizgi filmler neden yasaklanıyor 2

SONRAKİ HABER

Ergenekon’da 2 gözaltı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...