22 Mart 2008 00:00

Ortadoğu’da trafik çok yoğun

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, “sürpriz” Irak ziyareti ile başladığı Ortadoğu turuna Afganistan ve Suudi Arabistan ile devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Suriye ve İsrail’i ziyaret etti.

Paylaş

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, “sürpriz” Irak ziyareti ile başladığı Ortadoğu turuna Afganistan ve Suudi Arabistan ile devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Suriye ve İsrail’i ziyaret etti.
Afganistan ziyaretinin ardından dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gelen Cheney, Kral Abdullah’la görüştü. Cheney’nin ulusal güvenlik danışmanı John Hannah gazetecilere yaptığı açıklamada, Cheney ve Kral’ın, petrol pazarını istikrara kavuşturmak ve tüketiciyle üreticinin çıkarlarına hizmet etmek amacıyla ortak bir yol bulunmasını ele alacaklarını belirtti. Cheney’nin, Suudileri, “Irak ve Afganistan’a yardım amacıyla uluslararası çabaları desteklemeye” ikna etmeye çalışacağı iddia ediliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise önceki gün Şam’da Hamas’ın siyasi büro başkanı Halid Meşal’le bir araya geldikten sonra, dün Kudüs’e geçerek İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert ile görüştü.
Londra’da Arapça yayımlanan Eşşark El Avsat gazetesi, Hamas lideri Meşal’in Lavrov’a, “İsrail ile aramızda herhangi bir temas olmayacak” dediğini ileri sürerken, diğer bazı kaynaklar, Meşal’ın Gazze Şeridi’ne uygulanan ambargonun kaldırılması ve bunun yanı sıra “kapsamlı, eş zamanlı ve karşılıklı olması halinde İsrail’le bir ateşkesi kabul edeceklerini” ifade ettiğini öne sürdü.
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Lavrov’a, “Rusya’nın Ortadoğu barış sürecinde önemli bir rol oynayabileceğine inandığını” söylerken, Lavrov da “Rusya ve İsrail’in, teröre karşı savaş başta olmak üzere ilgilendikleri birçok ortak alan olduğunu” vurguladı. Lavrov’la görüşen İsrail Babakanı Ehud Olmert’in ise Rusya’nın bu yıl içinde bir Ortadoğu barış konferansına ev sahipliği yapma önerisine cevap vermediği bildirildi.

ABD’ye karşı manevra mı?
İsrail’in Haaretz gazetesi ise Kudüs’te, Lavrov’un ziyareti ile ilgili değerlendirmelere dikkati çekerek bu değerlendirmelerin, ABD’nin bölgedeki diplomatik üstünlüğüne rakip olmak üzere Rusya’nın Ortadoğu’da bir arabuluculuk rolü üstlenme yolundaki arzusundan kaynaklandığını ifade etti. Lavrov’un ziyaretini, Suriye’nin bir kez daha İsrail ile muhtemel bir barış anlaşmasına yönelik yoklamalar yaptığı sırada gerçekleştiğine vurgu yapan Haaretz, Tayyip Erdoğan’ın süreçte arabuluculuk yaptığına da değinerek, Lübnan’da yayımlanan El Ahbar gazetesinin geçen hafta sonu Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasında temaslara yardımcı olduğu yolundaki haberine de atıfta bulundu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD Kosova’yı silahlandırıyor

SONRAKİ HABER

‘Irak işgali yalanlarla başladı yalanlarla devam ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa