17 Nisan 2008 00:00

Aborjinler denek olarak kullanılmış

Avustralya yerlileri Aborjinlerin avukatları, ülkede 1920 ve 1930’larda cüzzam tedavisi çalışmalarında Aborjin çocuklarının denek olarak kullanıldıkları açıkladı.

Paylaş

Avustralya yerlileri Aborjinlerin avukatları, ülkede 1920 ve 1930’larda cüzzam tedavisi çalışmalarında Aborjin çocuklarının denek olarak kullanıldıkları açıkladı.
Çalınan Kuşaklar İttifakı’nın avukatı Kathleen Mills, senato soruşturma komisyonunda yaptığı konuşmada, cüzzamlı Aborjin çocuklarına, tepkiyi değerlendirmek için hastalık serumu şırınga edildiğini söyledi.
Mills, meclisin geçen ay resmen özür dilediği onlarca yıl sürdürülen asimilasyon politikası çerçevesinde ailelerinden zorla alınan Aborjin çocuklarıyla ilgili tazminat yasa tasarısının ele alındığı senato soruşturma komisyonunda, “Bunlar (çocukların denek olarak kullanılması) daha önce dile getirilmeyen şeyler” dedi.
Aborjin çocuklarının, ailelerinin ellerinden alınmasının dışında kullanıldıklarını da söyleyen Mills, “Bilinmeyen çok fazla şey var” diye konuştu.
Mills, komisyondan çıktıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sağlık görevlisi olan amcasının kendisine bu çocukların kobay olarak kullanıldıklarını anlattığını belirtti.
Sağlık Bakanı Nicola Roxon da komisyonda yaptığı konuşmada, bu tür uygulamalar olup olmadığını araştırmak üzere arşivlerin kontrolü için gerekli birimlere talimat verdiğini söyledi.
Bunların çok ciddi iddialar olduğunu belirten Roxon, gerçekleri saptamak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Sydney Üniversitesi’nden tıp profesörü Warwick Britton ise Avustralya ya da dünyanın başka bir yerinde cüzzam serumu kullanıldığından haberi olmadığını iddia etti.
Hastalık serumu, bakteri ya da toksinlerle bağışık kılınmış hayvanların (özellikle atın) kan serumunun pasif bağışıklık sağlamak amacıyla tedavide kullanımı olarak biliniyor.
Avustralya’da geçen yüzyılda, 100 bin civarında Aborjin çocuğunun ailelerinden alınarak beyaz Avustralyalılar gibi büyümeye zorlanmasıyla ilgili hükümet politikalarının kurbanlarına tazminat ödenmesiyle ilgili yasa tasarısı gündemde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ağın evleri

SONRAKİ HABER

türk korku filmi isimleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...