24 Haziran 2008 00:00
Fırata AKPden tepki
Verdiği röportajda Atatürk Devrimleri Türkiyede travma yarattı diyen AKPli Dengir Mir Mehmet Fırata tepki yağdı. Muhalefet partilerinin yanında AKPli milletvekilleri de Fırata tepki gösterdi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fıratın New York Timesta yer alan Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı şeklindeki sözlerine kendi partisi de tepki gösterdi. Fırata AKP içinden ilk tepki Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdemden geldi.
ANKAya açıklama yapan Erdem, Fıratın sözlerini sarf edilmemesi gereken gerici laflar olarak değerlendirdi. Erdem, Türkiye, Cumhuriyet döneminde devrimlerini yaptı ve şimdi normal yolunda ilerliyor, ilerlemesi lazım. Artık geriye dönüp de şöyle oldu böyle oldu demenin bir faydası da yok. Onun için ileriye bakmamız lazım dedi. Türkiyenin gergin bir dönemden geçtiğine de işaret eden Erdem, Böyle bir dönemde daha fazla gerginliğe meydan vermemek gerektiği kanaatindeyim. Dengir Fırat, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve partinin ikinci adamı. Bu bakımdan söyledikleri önemli ama hangi anlamda söyledi, niçin söyledi bilmiyorum diye konuştu.
Her kesimden tepki
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Fıratın sözlerine ilişkin, Bizi bugünlere getiren Atatürk devrimleridir dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ANKAya Türkiyede nasıl bir zihniyetin iktidarda olduğunun görüldüğünü ifade etti. Öymen, Türk toplumuna travma yaşatan, Türkiyenin çağdaşlaşmasının önünde büyük bir engel teşkil eden AKP iktidarıdır diye konuştu.
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay da Mecliste yaptığı açıklamada Fıratın sözlerinin, Atatürke ve Cumhuriyetin değerlerine karşı tepkinin net şekilde dışa vurumu olduğunu ileri sürerek, Mustafa Kemalin aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar dedi.
DSP Genel Sekreteri Masum Türker de, Fıratın sözlerinin AKPnin nihai hedefini ortaya koyduğunu söyledi. ANKAya konuşan Türker, Dengir Fıratın Atatürkle ilgili ve Atatürk devrimleriyle ilgili bu ağır ithamı kabul edilemez. Ama bu söylem AKP iktidarının Atatürkten ve Atatürk devrimlerinden yana olmadığını da gösteriyor dedi.
SHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gülcegün, Fıratın açıklamasıyla ilgili olarak, Cumhuriyete gericilerin gözüyle bakarsanız, onların cephesinde bir travma söz konusu olduğu gerçektir. Anlaşılan Fırat, bu travmadan daha çıkamamıştır dedi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ise, Bu düşünceler Türkiyeyi tekrar o güne götürmeye çalışan düşünceler. Hiçbir toplum sadece dinsel düşünce ile gelişme sağlayamamıştır diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi eski başkanlarından Yekta Güngör Özden, Yaşamlarını varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır ifadesini kullandı.
Meclise taşındı
Fıratın, sözleri Meclis gündemine de taşındı. CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğana Hakkında kapatma davası açılan partinizin mensuplarının; rejime, laik Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerine muhalif bir imaj çizme gayreti bilinçli olarak mı yapılmaktadır? diye sordu.
CHPli Arslan, Erdoğanın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacanın Avrupa Parlamentosunda Türkiyede dini özgürlük yok ifadesinin hemen ardından, Fıratın da benzer açıklamalar yapmasının tesadüf olup olmadığını sordu. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et