6 Ağustos 2008 00:00
Emekçinin enflasyonu 7 ayda yüzde 25i geçti
Resmi enflasyon 7 ayda yüzde 6.6 olarak açıklansa da, harcama kalemlerinin ağırlığı dikkate alındığında
işçi ve emekçinin enflasyonunun temel tüketimde yüzde 25in üstüne çıktığı görülüyor.
Haziranda yapılan zamlar sonucu temmuz enflasyonu fırladı. En büyük etken olarak haziran ayında elektriğe yapılan yüzde 22lik zam görülüyor. Elektrikteki 7 aylık artış yüzde 45i aştı.
Ağustosta da doğal gaza yapılan zammın etkisi görülecek. Elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünün doğal gaz çevrim santrallerinden karşılanıyor olması, doğal gaz zammının önümüzdeki günlerde elektrik fiyatlarına yansıyacağının göstergesi. Elektriğe gelecek olan yeni zam da iğneden ipliğe her şeyin fiyatının artmasına neden olacak.
Resmi rakamlar bile yüzde 20yi bulabilir
Yıllık bazda şimdiden yüzde 12yi gören enflasyonun Ramazan ve okul açılışlarına denk gelen eylülde ve izleyen aylarda hız kesmesi olası görülmüyor. Yıl sonuna doğru yıllık bazda enflasyonun yüzde 18-20 bandına dayanması sürpriz olmayacak.
Şu anda yüzde 20lere yaklaşan üretici enflasyonun önümüzdeki aylarda tüketim maddelerine yansıtılacak olması yüksek enflasyon beklentisini güçlendiren bir etken. Sermaye çevrelerinden üretici enflasyonun yüksek çıkmasına yönelik tepkiler giderek artıyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayide kullanılan doğal gaz fiyatının yüksekliği açısından Türkiyenin OECD ülkeleri arasında ikinci sırada geldiğini bildirdi. TİSK, vergi payının azaltılarak sanayi üzerine bindirilen büyük yükün hafifletilmesini istedi.
TİSKten yapılan yazılı açıklamada, 1 Ağustostan sanayi doğal gazının yüzde 19 daha pahalıya kullanılmaya başlandığı anımsatıldı. Böylece 2008 başından bu yana doğal gaz fiyatının yaklaşık yüzde 34 artırıldığının altı çizilen açıklamada, Bu durum, elektrik fiyatlarının da yılbaşından beri yaklaşık yüzde 40 artırıldığı hesaba katıldığında, her geçen gün kesinleşen uluslararası rekabet karşısında adeta ölüm kalım savaşı veren işletmeler için büyük bir baskı anlamı taşımaktadır denildi.
TİSK Araştırma Servisince yapılan incelemenin sonuçlarına yer verilen açıklamada, OECD verilerinin, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatının yüksekliği açısından Türkiyenin OECD ülkeleri arasında Macaristandan sonra ikinci sırada geldiğini gösterdiği kaydedildi.
Doğal gaza yapılan büyük zammın elektrik fiyatlarını daha da artırma ihtimalinden de söz edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Elektriğe Ekim 2008de yüzde 10-15 oranında zam yapılması gündemdedir. Dünya petrol fiyatlarındaki artış zamları gerektirse de, bunu belirli ölçüler içinde tutmak zorunludur denildi.
Yoksullaşılıyor
Patronlar taleplerinin karşılanmaması halinde fiyat artırımına gideceklerinin işaretlerini veriyor. Yüksek enflasyon tehlikesine işaret eden bu beklentilerin yanı sıra gıda, kira gibi temel harcamalara bakıldığında emekçilerin enflasyonunun oldukça yüksek seyrettiği görülüyor. Gıda maddeleri incelendiğinde, 7 ayda mercimek fiyatının yüzde 103, pirincin yüzde 60, bulgur ve ayçiçek yağının yüzde 50nin üstünde artarak, 7 aylık ortalama olan yüzde 6.6yı çok geride bırakmış olduğu açığa çıkıyor. Kira artışları da yüzde 6.6lık ortalamayı oldukça geride bıraktı. Alt ve orta gelir gruplarının bütçelerinin önemli kısmını tutan ulaştırma ve haberleşmede de önemli artışlar görüldü. Son 7 ayda gerçekleşen yüzde 6.6 tüketici enflasyonuna karşılık, vapur ücretleri yüzde 48, mazot yüzde 26, benzin yüzde 15, dolmuş yüzde 14, telefon görüşme ücreti de yüzde 12 arttı. (EKONOMİ SERVİSİ)
Enflasyonu gaz da vuracak
Enflasyon Temmuzda elektrik zammının etkisiyle beklentileri aşarken, Ağustos ayında gelen doğalgaz zammı da enflasyonu artıracak. Merkez Bankasının Temmuz ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, Temmuz ayı itibarıyla gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yıllık enflasyona katkısının 8.17 puana ulaştığı belirtildi.
Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkilerinin yemek ve ulaştırma hizmetlerindeki enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiği, kiranın yıllık artış oranındaki gerilemenin sürdüğü vurgulandı. Merkez Bankası, doğalgaz fiyatlarına yapılan zammın Ağustos ayında enflasyon üzerindeki etkisinin yaklaşık 0.15 puan olmasının beklendiğini açıkladı.
Evrensel'i Takip Et