23.10.2008 06:00

Anayasa Mahkemesi: Türban siyasi simge

Anayasa Mahkemesi, türban düzenlemesinin iptaliyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Anayasanın temel ilkelerine açık aykırılıklar taşıdığı belirtilen düzenlemenin, siyasi dini hedefler taşıdığı ve toplumu çatışma ortamına sürükleyeceği vurgulandı


Anayasa Mahkemesi, türban düzenlemesinin iptaliyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Anayasanın temel ilkelerine açık aykırılıklar taşıdığı belirtilen düzenlemenin, siyasi dini hedefler taşıdığı ve toplumu çatışma ortamına sürükleyeceği vurgulandı.
Anayasa Mahkemesi’nin, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptali istemiyle açtığı davada verdiği gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
20 sayfalık gerekçeli kararda, “Dini amaçlı örtünmeye dayalı bir düzenleme, bu kıyafetlerin siyasi simge olarak kullanılması yoluyla inanan-inanmayan örtünen örtünmeyen Müslüman olan olmayanların birbirleri üzerinde baskı kurmalarına ve çatışmalara neden olabilir. Kişiler türban takmaya kendilerini mecbur hissedebilir, bu da din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaz. Türban laik bilim ortamı ile bağdaşmaz” denildi.
Yüksek Mahkeme ictihat niteliğindeki kararında Anayasa değişikliklerinde yetki tartışmasına da son noktayı koyarak yapılan düzenleme cumhuriyetin temel niteliklerine aykırıysa esasa girilebileceğini açıkladı.
‘Yetki aşımı’
Başkan Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı’nın karşı oy yazılarında ise yüksek mahkemenin yetki aşımı yaptığı savunuldu.
Karşı oy yazısında, “Değişikliğin anayasanın laiklik ilkesine aykırılık taşıdığı son derece zorlama bir yorumdur. Mahkemenin içtihat niteliğindeki bu kararı ile bundan sonra, yüksek mahkemenin farklı yorumlayacağı gerekçesi ile hiçbir anayasa değişikliği yapılmayacak teklif edilmeyecek akla dahi getirilmeyecektir” denildi. (HABER MERKEZİ)

CHP olumlu, AKP ve MHP tepkili
Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelere türban serbestisi getiren anayasa değişikliğinin iptal kararının gerekçesi CHP tarafından olumlu bulunurken, AKP ve MHP’den tepki geldi.
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı yasama yetkisine bir sınırlamadır. Milletin iradesine bir sınırlamadır. Milletin iradesine yeni kırmızı çizgiler çekmektir” şeklinde değerlendirdi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı ile beraber, TBMM’nin iktidar sıfatıyla anayasa değiştirme yetkisinin sınırlandırıldığını öne sürdü.
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararına sert tepki göstererek, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı milletin vicdanında rahatsızlık uyandırır, toplumda ayrışmaya neden olur. Anayasa Mahkemesi kararını millet adına verir. Yargının kararına saygılıyız, ama bu kararı da abartılı buluyoruz” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay ise, Resmi Gazete’de yayımlanan, türbanla ilgili gerekçeli kararı, “Anayasa Mahkemesi’nin kararında, her dediğimizin teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak maç kazanma sevinci içinde değiliz” sözleriyle değerlendirdi.
02.02.2026 15:15

Grammy’de ICE tepkisi: 'Kimse çalıntı topraklarda ‘yasadışı’ değildir'

Grammy gecesinde Billie Eilish ve Bad Bunny, ABD’nin göçmen karşıtı politikalarına karşı sahneden tepki göstererek, “Kimse çalıntı topraklarda yasadışı değildir” mesajı verdi.

Grammy’de ICE tepkisi: “Kimse çalıntı topraklarda ‘yasadışı’ değildir”

Fotoğraf: ANKA

03.02.2026 12:38

Asgari ücret cebe girmeden bin 359 TL eridi

Asgari ücret yılın ilk ayında bin 359 TL, en düşük emekli aylığı 968 TL kayıp yaşadı. Gıda fiyatları 2005'ten bu yana 46,9 kat artarken, düşük gelirli kesimler gıdadan kısmak zorunda kaldı.

Asgari ücret cebe girmeden bin 359 TL eridi

Fotoğraf: Towfiqu barbhuiya/Pexels

03.02.2026 12:48

Epstein dosyasından çıkan Lord Mandelson’a soruşturma

İngiltere’de, Epstein için özel olarak ekonomi politikaları belirlemeye çalıştığı ve hükümetin alacağı kararları önceden Epstein’e bildirdiği görülen Mandelson hakkında soruşturma başlatıldı. Mandelson hâlâ Lordlar Kamarası üyesi.

Epstein dosyasından çıkan Lord Mandelson’a soruşturma

Fotoğraf: UKinUSA, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

03.02.2026 14:30

Bakırhan’dan Bahçeli’nin sözlerine destek: Umarım bu talepler hayat bulur

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısındaki sözlerine ilişkin “Sayın Bahçeli iktidar ortağıdır, bu meselelerin muhatabı iktidardır. Umarım en kısa sürede bu talepler hayat bulur” dedi.

Bakırhan’dan Bahçeli’nin sözlerine destek: Umarım bu talepler hayat bulur

Fotoğraf: ANKA

03.02.2026 09:52

Akdeniz limanlarında grev ve protestolar: Liman işçileri savaş için çalışmayacak!

İtalya, İspanya, Yunanistan, Fas ve Türkiye’de liman işçilerinin örgütlü oldukları sendikalar “Liman işçileri savaş için çalışmayacak” diyerek 21 limanda grev ve protesto kararı aldı.

Akdeniz limanlarında grev ve protestolar: Liman işçileri savaş için çalışmayacak!
Fotoğraf: PAME

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!