23 Ekim 2008 00:00

Anayasa Mahkemesi: Türban siyasi simge

Anayasa Mahkemesi, türban düzenlemesinin iptaliyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Anayasanın temel ilkelerine açık aykırılıklar taşıdığı belirtilen düzenlemenin, siyasi dini hedefler taşıdığı ve toplumu çatışma ortamına sürükleyeceği vurgulandı

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, türban düzenlemesinin iptaliyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Anayasanın temel ilkelerine açık aykırılıklar taşıdığı belirtilen düzenlemenin, siyasi dini hedefler taşıdığı ve toplumu çatışma ortamına sürükleyeceği vurgulandı.
Anayasa Mahkemesi’nin, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptali istemiyle açtığı davada verdiği gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
20 sayfalık gerekçeli kararda, “Dini amaçlı örtünmeye dayalı bir düzenleme, bu kıyafetlerin siyasi simge olarak kullanılması yoluyla inanan-inanmayan örtünen örtünmeyen Müslüman olan olmayanların birbirleri üzerinde baskı kurmalarına ve çatışmalara neden olabilir. Kişiler türban takmaya kendilerini mecbur hissedebilir, bu da din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaz. Türban laik bilim ortamı ile bağdaşmaz” denildi.
Yüksek Mahkeme ictihat niteliğindeki kararında Anayasa değişikliklerinde yetki tartışmasına da son noktayı koyarak yapılan düzenleme cumhuriyetin temel niteliklerine aykırıysa esasa girilebileceğini açıkladı.
‘Yetki aşımı’
Başkan Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı’nın karşı oy yazılarında ise yüksek mahkemenin yetki aşımı yaptığı savunuldu.
Karşı oy yazısında, “Değişikliğin anayasanın laiklik ilkesine aykırılık taşıdığı son derece zorlama bir yorumdur. Mahkemenin içtihat niteliğindeki bu kararı ile bundan sonra, yüksek mahkemenin farklı yorumlayacağı gerekçesi ile hiçbir anayasa değişikliği yapılmayacak teklif edilmeyecek akla dahi getirilmeyecektir” denildi. (HABER MERKEZİ)

CHP olumlu, AKP ve MHP tepkili
Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelere türban serbestisi getiren anayasa değişikliğinin iptal kararının gerekçesi CHP tarafından olumlu bulunurken, AKP ve MHP’den tepki geldi.
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı yasama yetkisine bir sınırlamadır. Milletin iradesine bir sınırlamadır. Milletin iradesine yeni kırmızı çizgiler çekmektir” şeklinde değerlendirdi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı ile beraber, TBMM’nin iktidar sıfatıyla anayasa değiştirme yetkisinin sınırlandırıldığını öne sürdü.
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararına sert tepki göstererek, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı milletin vicdanında rahatsızlık uyandırır, toplumda ayrışmaya neden olur. Anayasa Mahkemesi kararını millet adına verir. Yargının kararına saygılıyız, ama bu kararı da abartılı buluyoruz” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay ise, Resmi Gazete’de yayımlanan, türbanla ilgili gerekçeli kararı, “Anayasa Mahkemesi’nin kararında, her dediğimizin teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak maç kazanma sevinci içinde değiliz” sözleriyle değerlendirdi.
ÖNCEKİ HABER

MERCEK

SONRAKİ HABER

Çözüm yok müsteşar verelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...