1 Kasım 2008 00:00
Kart yolsuzluk ilişkilerine dikkat çekti
DİĞER HABERLER
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yolsuzluk ilişkilerinin irtibatlandığı kurumların başında Deniz Feneri yapılanması-Vakıfbank-Başbakanlık Örtülü Ödeneği ve özel kalem müdürlüğü harcamalarının geldiğini belirtti. Kart, Başbakanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu dönemde başlayan illegal ve kuşkulu ilişkilerini, Başbakanlık döneminde kamu yetkisi ve gücünü kötüye kullanmak suretiyle, ulusal düzeye taşıdığına ilişkin ciddi bulgular söz konusudur dedi.
Mecliste Deniz Feneri Derneği-Vakıfbank-Başbakanlık Örtülü Ödeneği ve Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları ilişkileri konulu basın toplantısı düzenleyen Kart, 59 ve 60ncı hükümetler döneminde kamu yönetimi ve sivil toplum yapılanmasında gerçekleştirilen kadrolaşma sonucu kamu yetkisi kötüye kullanılarak yolsuzluk ilişkilerinin zemininin yaratıldığını söyledi.
Aynı hesapta toplandı
Kart, Başbakanlık Örtülü Ödeneğinin başında bulunan Maksut Serimin Vakıfbank Valide Sultan Şubesi Müdürlüğü görevini sürdürürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına çifte hesaplar açıldığı, organize bir şekilde İgdaş-Belbim-İstaç-İston ve İsfalt gibi belediye iştiraklarının tüm gelirlerinin bu hesapta toplandığını ve bazı medya kuruluşları ile şirketlere büyük miktarlarda aktarım yapıldığını kaydetti. AKP iktidarının yolsuzluk havuzunun da bu aşamada oluşturulduğunu belirten Kart, Serimin Başbakan Erdoğan tarafından 2003 tarihinde Örtülü Ödeneğin başına getirildiğini de hatırlattı. Kart, Bu aşamadan itibaren hükümetin, Bakanlar düzeyinde Maksut Serimin suç teşkil eden bu ilişkilerini gizleme gayreti içine girdiğini üzülerek ve endişeyle gözlemliyoruz. Verilen soru önergelerine Bakan Çiçek ve Mehmet Ali Şahin, Serim hakkında soruşturma yapılmadığı yanıtını vermiştir. Oysa adı geçen hakkında soruşturma yapıldığı, Vakıfbank İdare Meclisinin 1997 tarihli kayıtlarıyla sabittir. İbret vericidir; Türkiye Cumhuriyetinin her 2 Adalet Bakanı da gerçek durumu bilmelerine rağmen, Meclis Genel Kurulunda ve önerge cevaplarında yalan beyanda bulunmuşlardır diye konuştu.
Adı Çalık Grubuna Sabah ve ATV için verilen krediyle gündeme gelen Vakıfbankın Deniz Feneri Derneğinin mevduat ve kredi işlemlerinde de özel bir rol üstlendiğini söyleyen Kart, Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karamanın 2002 yılında Vakıfbank Valide Sultan Şubesi Müdürlüğü görevinden emekli olmasından ve 2005 yılında bankanın genel müdürlüğüne atanmasından sonra söz konusu ilişkiler ağının hız kazandığını ve gizlenemez bir hal aldığını ifade etti. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et