16 Ocak 2012 12:14

Peki başkentteki bu ‘ucube’ ne olacak?

AKP’li Keçiören Belediyesi tarafından 2003 yılında yapımına başlanan ancak imara aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemece inşaatı durdurulan Cumhuriyet Kulesi’nin akıbetinin ne olacağı merak konusu. Merak edilen diğer bir noktada, dünyaca ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yapımına devam ettiği İnsanlık Anıtı&rs

Peki başkentteki bu ‘ucube’ ne olacak?
Paylaş
Selmane Ertekin

144 METREYE 27 MİLYON TL

Keçiören Belediyesi’nin 2003 yılında yapımına başladığı ve bir buçuk yılda bitirmeyi planladığı “Cumhuriyet Kulesi” 2009 yılında “yanlış ve yersiz” yapıldığı gerekçesiyle Ankara Valiliğine şikâyet edildi. İnşaat, mahkeme kararıyla “imara aykırı olduğu” ve “uçuş güvenliğini riske soktuğu” (mania hattı-uçuş güvenliği yükseklik aşımı) gerekçesi ile durduruldu.

Yüksekliğinin 175 metre olması hedeflenen kulenin 144 metresi tamamlanmıştı. Çankaya’da bulunun Atakule’ye karşı yapıldığı iddia edilen Cumhuriyet Kulesi için 2009 yılına kadar 27 milyon TL harcandığı belirtiliyor. Keçiören Belediyesi Basın Danışmanı Mustafa Yahya Coşkun bir haber sitesine yaptığı açıklamada, “Başbakan, mahkemeden yıkım kararı gelmezse inşaatın bir an önce tamamlanmasını istiyor” demişti.

Plan ve ruhsatının olmadığı iddia edilen inşaatla ilgili düşüncelerini sorduğumuz CHP’li Keçiören Belediye Meclisi Üyeleri Mecit Koç ve Celalettin Özdemir, kendilerine 2009 yılına kadar bu inşaata 9 milyon TL para harcandığı bilgisinin verildiğini, fakat bu meblağa ilişkin daha yüksek miktarların da rivayet olarak ortada dolaştığını dile getirdiler.

İnşaatın bütün süreçleriyle ilgili gerekli makamlardan şifahi ve yazılı bilgi istediklerini, henüz bu konuda bilgilendirilmediklerinin altını çizen Meclis üyeleri, inşaatla ilgili imara aykırı yapılaşmayı önlemekle yükümlü belediyenin imara aykırı yapı inşa ettiğine dikkat çektiler. Koç ve Özdemir, “kamu zarara” uğratıldığı gerekçesiyle konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdular..

‘CESARETİ HÜKÜMETTEN ALIYORLAR’

CHP’li Belediye Meclisi üyeleri Koç ve Özdemir, Keçiören halkının Cumhuriyet Kulesi gibi bir yapıya ihtiyacı olmadığını ifade ettiler. Yasal olarak belediye meclisi üyelerinin yapılan hizmetlerde karar verme, belediye meclisinde konuyu görüşme yetkisine sahip olmadıklarını belirten Koç ve Özdemir, hizmetlerin ve hizmet şekillerinin tamamen belediye başkanının inisiyatifi doğrultusunda gerçekleştiğinin altını çizdiler.

İmara aykırı ve kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyecek kurumun başındaki belediye başkanlarının, bu tür hukuksuz yapılar inşa etme cesaretini hükümetten aldığına dikkat çeken meclis üyeleri, “İktidar o, yereller de o. O zaman soran sorgulayan yok. ‘Adım olsun, bu da benim eserim olsun’ düşüncesiyle halkın parasını rahatça harcama hakkını kendilerinde görmüşler” değerlendirmesi yaptılar.

‘İCRAATÇI BAŞBAKAN BİLMİYOR  MU?​’

Tüm ısrarlarına rağmen inşaata ilişkin kendilerine net bir bilgi verilmediğini kaydeden Koç ve Özdemir, inşaat için harcandığı belirtilen meblağın o dönemin belediye bütçesinin üçte birini oluşturduğuna dikkat çektiler. Meclis üyeleri, yasalara aykırı bir inşaat için milyonlarca TL para harcanarak kamunun zarara uğratıldığını belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade ettiler.

Keçiören’de oturan Başbakan Tayyip Erdoğan’a seslenen Koç ve Özdemir, “Biz sizi yatırımlarınla, hızlı icraatlarınla, övünen bir yapıya sahipsiniz diye biliyoruz. Keçiören için çok önemli olduğu her vesileyle söylenilmiş bu ucube eserin neden verilen tarihte bitirilemediğini belediye başkanına sormadınız mı?​” dediler. (Ankara/EVRENSEL)


BAŞBAKAN YAKINDAN TAKİP EDİYORMUŞ

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında bir internet sayfasında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Keçiören Belediyesi Basın Danışmanı Mustafa Yahya, mahkeme kararına kadar inşaata 27 milyon TL harcandığına dikkat çekerek, mahkemenin yıkım kararı vermesi durumunda bir o kadar daha para harcanacağını söylemişti.  İnşaatın yıkılmaması ve bu haliyle muhafaza edilmesi için temyize başvurduklarını belirten Yahya, Başbakan’ın da süreci takip ettiğini ve inşaatın bir an önce bitirilmesini istediğini dile getirmişti.


UMUTLARI ASKERİYE

Güvercinlik’te yer alan Hava Karacılık Okulu’nun Isparta Süleyman Demirel Havaalanına taşınmasına yönelik haberlerin ardından gazetelere açıklama yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, okulun taşınması halinde hava koridorunun değişebileceğini, böylece kulenin tamamlanabileceği söylemişti. Konuyla ilgili dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le de görüşen Ak, “Gerekçemiz Ankara’nın tüm görünümünü ve yeni yatırımları engelleyebilecek olan bu hava koridorunun değişmesi. Yarım kalan inşaatın devamını isteyeceğiz ve şu anki haliyle koruyarak bitirmek için çalışma izni talep edeceğiz. Umudumuz bir an önce herkesi rahatsız eden bu görüntüyü değiştirip, Cumhuriyet Kulesi’ni Ankaralının hizmetine sunmak” demişti.

ÖNCEKİ HABER

‘KCK operasyonlarını AKP planlıyor’

SONRAKİ HABER

AKP, demokratik Türkiye mücadelesinden korkuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...