16 Şubat 2009 01:00
Berline kadın damgası
Uluslararası Berlin Film Festivali sona erdi. Büyük ödül olan Altın Ayıyı, Perulu yönetmen Claudia Llosanın Acının Sütü filmi adına alırken oyuncu Magaly Solierin söylediği şarkı, dinleyicileri duygulandırdı.
Bu yıl elli dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali sona erdi. Festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı, Perulu yönetmen Claudia Llosanın yönettiği Acının sütü isimli filme verildi. En iyi film dalında Gümüş Ayı ödülü Uruguaylı yönetmen Adrian Biniezin Gigante adlı filmine verildi.
En iyi senaryo dalında Gümüş Ayı ödülüne de yönetmenliğini Oren Movermanın yaptığı The Messenger adlı Amerikan savaş filmi layık görüldü. Olağanüstü sanatsal performans dalında da Gümüş Ayı ödülü, İngiliz yönetmen Peter Stricklandın Katalin Varga adlı filmine verildi.
Altın Ayı Ödülünü alan Perulu yönetmen Claudia Llosanın yönettiği Acının Sütü adlı film, annesinin cenazesini köyünde toprağa verebilmek için zengin bir müzisyenin hizmetlisi olarak çalışmaya başlayan genç bir yerli kızın çabasını sınıfsal unsurlara da yer vererek yansıtıyor. Filmin başrol oyuncusu Magaly Solierin Altın Ayıyı ekipçe kabul ederken teşekkür konuşmasının bir kısmını ana dilinde yapması ve gözleri dolu dolu bir şarkı söylemesi, herkesi duygulandırdı.
Llosa gibi genç bir kadın yönetmen olan Maren Ade ise ikinci filmi olan Diğerleri, genç bir Alman çiftin ilişkilerini gözden geçirdikleri tatil sürecini ince ayrıntılarla beziyor. Latin sinemasının yeni kuşağına özgü minimalist ve hümanist yönetmeni Adrian Biniez, 50 bin avroluk En İyi İlk Film ödülünün yanı sıra, yenilikçi filmlere verilen Alfred Bauer Ödülünü de kazandırdı.
9 çocuk jüriden oluşan genç kuşak dalındaki bölümde ise Cam Ayı ödülünü Yemin ederim, ben değildim aldı.
Bu dalda yarışmaya katılan Mommo adlı Türk filminin küçük yıldızları Mehmet ve Elif Bülbül, performanslarıyla takdir topladılar.
Evrensel'i Takip Et