24 Şubat 2009 01:00
TEHDİTÇİ BAKANA İSTİFA ÇAĞRISI
Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler, her projelerini Ankaradan geçiremiyor diyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahine tepki yağdı. Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, bu sözleriyle Ya bizden yanasınız ya da yoksunuz diyen Şahinin suç işlediğini belirtti. DTPli Sarıkaya da, bu anlayışın sonuçlarını DTPnin yönetiminde olan belediyelere yönelik yaklaşımda gördüklerini dile getirirken, ÖDP Genel Başkanı Kozanoğlu, Bakan bilineni itiraf etti diye konuştu.
TÜZEL: BAKAN SUÇ İŞLEDİ
Adalet bakanının sözlerinin, Başbakanın Diyarbakırda verdiği mesajı tamamladığını belirten Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Bunların söylediği şu: Ancak AKPye oy verirseniz size hizmet gelir. Bu siyasi bir şantajdır. AKP bu seçimlerden sonra, yerelde ve merkezde iktidarını ve mevcut politikalarını sağlamlaştırmak istiyor şeklinde konuştu. Adalet bakanı, hukuku temsil eden kurumun başında duruyor ama bu söyledikleriyle suç işliyor diyen Tüzel, Bu, hem bir itirafın dile getirilmesidir, hem de bir suçtur dedi. Hükümetin bir taraftan halka, Herkesin hükümetiyiz, herkesi kucaklıyoruz dediğini belirten Tüzel, Ama adalet bakanının sözleri başka bir şeye işaret ediyor. Hükümet, Ya benden yanasınız ya da yoksunuz, beni desteklediğiniz sürece benden hizmet alabilirsiniz diyor şeklinde konuştu. Başbakanın Diyarbakır mitinginde yaptığı konuşmaya dikkat çeken Tüzel, Başbakan, sanki kendi kasasından çıkıyormuş gibi, buralara bütçe verdiklerini söylüyor. Bu para zaten halkın parası dedi. Bu söylemlerin AKPnin gerçek yüzünü gösterdiğini ifade eden Tüzel, Halkımız bunların gerçek yüzünü daha iyi görmektedir. Bütün gücümüzle AKPden kurtulmak üzere mücadelemizi büyütmeliyiz dedi. Tüzel, Şahinin istifa etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
SARIKAYA: BU ANLAYIŞI YAŞIYORUZ
DTP Genel Başkan Yardımcımsı Mustafa Sarıkaya da partilerinin yönetimde bulunduğu 56 belediyenin 5 yılda birçok sıkıntı ile karşı karşıya olduğunu, özellikle, bakanlıklarda ve bakanlıklara bağlı bankalarda yapılan işlemler için birçok prosedür engeline takıldıklarını söyledi. Sarıkaya, Adalet bakanını açıklaması boşa yapılmış bir açıklama olabilir. Ama doğru bir açıklama dedi. Yıllardan beri yaşadıkları sıkıntıları bildiklerini ve bunları dile getirdiklerini söyleyen Sarıkaya, adalet bakanının yaptığı açıklama ile bunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Sarıkaya, Başbakanın seçim alanlarında yaptığı açıklamalarda da adalet bakanını tescil ettiğini kaydetti. Hükümet partisinin, hükümet olmanın imkanlarını da kullanarak, halkın karşısına çıkıp oy isteyebildiğini ifade eden Sarıkaya, Çıkıp bu şekilde oy talep etmeleri utanılacak bir durumdur dedi.
KOZANOĞLU: BAKAN BİLİNENİ İTİRAF ETTİ
Adalet Bakanı Şahinin sözlerinin bir itiraf olduğunu söyleyen, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu AKPnin, kendinden önceki hükümetler gibi halka değil yandaşlarına hizmet götürdüğü gerçeği itiraf edilmiş oldu dedi. Şahinin sözleriyle hükümetin suçüstü yakalandığını dile getiren Kozanoğlu, Bakanın sözlerini Başbakan Erdoğana bir sormak lazım şeklinde konuştu. Bunun aynı zamanda açık bir tehdit olduğunu söyleyen Kozanoğlu, Ama halkımız bu tehditlere pabuç bırakmaz. Vatandaş oyuna, onuruna sahip çıkacaktır. Bu seçimlerde bütün ülke AKP zihniyetine bir dur demelidir dedi. Bu seneki seçimlerin sadece yerel seçim olmadığını ifade eden Kozanoğlu, Bu seçimler genel seçim öncesi bir hesaplaşma olarak görülmelidir dedi. (HABER MERKEZİ)
CHP, ERDOĞANA ŞAHİNİN SÖZLERİNİ SORDU
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, verdiği soru önergesinde, Başbakan Erdoğana, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahinin tepkiye yol açan sözlerini sordu.
Çöllü, Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Şahinin Antalyada yaptığı konuşmayı Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanının Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankaradan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiyenin gerçeği. O nedenle halkıyla, hükümetiyle, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa, bizim sorunlarımız daha çok çözülür dediğini hatırlatan Çöllü, Başbakan Erdoğana şu soruları yöneltti:
*Adalet Bakanının, seçim çalışmalarında yaptığı tehdit içeren bu değerlendirme ne anlama gelmektedir?
*Bu açıklama demokrasi ile bağdaşmakta mıdır? Hükümetiniz ile zıtlaşan yerel yönetimler tanımının kapsamı, yalnızca muhalefet partilerinin yönetimde olduğu belediyeler midir?
*İktidarınız döneminde hangi belediyelerin projelerine engel çıkarıldı?
*Yerel seçimlerden sonra da ayrımcılık içeren uygulamalarınızı devam ettirecek misiniz?
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanının sözleri tüm vatandaşlarımızın AKPye biata zorlandığının itirafıdır dedi. Ersin, Şahinin artık bakanlık koltuğunda oturmaması gerektiğini kaydetti.. (Ankara/EVRENSEL)
ŞAHİNİN TARTIŞILAN SÖZLERİ
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, önceki gün seçim çalışmaları için gittiği Antalyada, merkezi hükümetle iş birliği içinde olan belediyelerin daha çabuk çözüm ürettiğini söylemiş ve şöyle devam etmişti:
Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler, her projelerini Ankaradan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiyenin gerçeği.
O nedenle halkıyla barışık, hükümetiyle barışık, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa, bizim sorunlarımız daha çabuk çözülür.
AKP Şahini, Şahin de kendisini savundu
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor sözlerini Yuvacık Barajı projesini örnek göstererek savundu.
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Canikli, Şahin'in sözlerinin yanlış anlaşıldığını öne sürerek, şöyle devam etti: Sayın Bakan bir realiteden bahsediyor. Yuvacık Barajı'nın bugün yaşandığını düşünelim. Böyle bir talebin İzmit Belediyesi'nden geldiğini düşünelim. Hazine'nin garantisini istediğini farz edelim. Şimdi Hükümet böyle bir projenin yanlış, kaynaklarının Hazinenin kaynaklarının çok kötüye kullanılacağını, böyle bir projenin yanlış olduğunu ileri sürer ve aralarında bir çatışma çıkarsa işte bir zıtlıktır. Hükümetten böyle bir finansman modeline evet demesi ve Hazine'nin kendisini 3-4 Milyar Dolarlık bir yatırıma sokacak projeyi imza atmasını bekleyebilir misiniz. İşte zıtlaşma budur. Sayın Bakanın söylemek istediği de budur. Sayın Bakanın söylediği projelerle ilgilidir.
Canikli'nin bu sözleri, AKP ve Hazine'nin, AKP dışındaki partilere ait belediyelerden gelen talepler konusunda zorluk çıkardığı yönündeki eleştirileri akıllara getirdi.
ŞAHİN, SÖZLERİNİN ARKASINDA DURDU
Adalet Bakanı Şahin ise, dün şu açıklamayı yaptı: Ben burada AK Parti sözünü kullanmadım. Merkezi hükümetten proje yapıp destek isteme konusunda muhalefet partili belediyelerin isteksiz olduğunu söyledim. Merkezi hükümetle işbirliği içindeki belediyelerin daha fazla başarılı olduğunu söyledim. Biz herkesin hükümetiyiz. Belediye başkanları da öyle hareket etmeli. Yerel yönetimlerin isteksizliğini kastettim. Bir parti ismi vermedim. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et