01 Mart 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Pensylvania’nın Luzerne bölgesinde, adi hukuk davalarına bakan 9 yargıç bulunuyor. Bu yargıçlardan ikisi gençler için yapılmış özel bir hapishanenin müteahhit ve sahiplerinden rüşvet almak ve komplo kurmak suçlarından yargı karşısına çıktı.

Paylaş

Pensylvania’nın Luzerne bölgesinde, adi hukuk davalarına bakan 9 yargıç bulunuyor. Bu yargıçlardan ikisi gençler için yapılmış özel bir hapishanenin müteahhit ve sahiplerinden rüşvet almak ve komplo kurmak suçlarından yargı karşısına çıktı.
Yayınlanan hesaplara bakılırsa, Yargıç Mark A. Ciavarella ve Kıdemli Yargıç Michael T. Conahan yüzlerce kız ve erkek çocuğunu bu özel hapishanelere göndermek için 2.5 milyon dolarlık rüşveti cebe indirmiş. Bu olayın sebebi, sadece yargıçların çıkarcı ve açgözlü kişilikleri değil aynı zamanda bu gençlerin hemen hemen hiçbirinin bir avukat tarafından yasal olarak savunulmamış olmasıydı.
Philadelphia’da bulunan Juvenille Hukuk Merkezi, P.A. Yüksek Mahkemesi’ne 250 kadar gencin yasal olarak savunulmaksızın yargılanarak mahkum edilmesinin Federal Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle dilekçe verdi. Fakat ülkenin en yüksek mahkemesi bu talebi 8 Ocak 2009’da reddetti. Yakın zamanda bu iki yargıcın, gençleri, bu özel hapishaneye göndererek ülkedeki güç ve yetkilerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. (sıkıysa şimdi özelleştirmeden bahsedin!) Bir ay kadar sonra Eyalet Yüksek Mahkemesi fikir değiştirerek ret kararını geri aldı. Peki, aradan geçen zamanda ne oldu?
Şey, bir kere iki yargıcın çıkar amaçlı çete kurma suçundan tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Yüzlerce genç, Federal Anayasaya aykırı olduğu açıkça kanıtlanabilir kovuşturmalarla, yasal olarak savunulmadan mahkum edildi ve eyaletin en yüksek mahkemesi kılını bile kıpırdatmadı. Medya, bu rezaletin üzerine giderken P.A. Yüksek Mahkemesi bu olaya neredeyse hiç ilgi göstermedi.
Bugünlerde, gençlerimiz hapishanelerin sanayi kompleksleri için harcanabilirken yargının tavrı ise açık. Luzerne, eyaletin en büyük onuncu şehri ve yaklaşık üç yüz binden fazla insan yaşıyor. Bu şehrin yargıçlarının en az yüzde 20’sinin kendi çıkarları için gençlerin özgürlüğünü ve refahını satmak gibi aşağılık bir işle bağlantılı oldukları biliniyor.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Güldünyalar ölmesin! AMA NASIL?

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...