2 Mart 2009 01:00
Cari açığı en büyük 7nci ülke Türkiye
TÜRK Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen Kriz ve Sanayi Sektörlerinin Durumu sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Korkut Boratav, kriz karşısında Türkiyenin gerekli önlemleri almasını isterken, dünyada yürürlükte olan işlem hacmi açığı bakımından en büyük 7. ülke olduğuna dikkat çekti.
Boratav, Türkiyenin dış açık oranının fazla olduğu için krize kırılgan girdiğini söyledi. IMFnin Türkiyeye önerisinin, kamu harcamalarını azaltabilmek için işçi ve memur ücretlerinin düşürülmesi olduğunu da belirten Boratav, IMFnin krizi bahane ederek Türkiye gibi kırılgan ekonomiye sahip ülkelere adeta darbe vurduğunu kaydetti. Türkiyenin cari işlem açığının 2007 yılında 38.2 milyar dolara ulaştığını bildiren Boratav, Türkiyenin dünya ekonomileri arasında 7. en büyük cari işlem açığını veren ülke olduğunun altını çizdi.
SANAYİCİLERİN TALEPLERİ AYNI
Sempozyumda konuşan Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer, krizden en başta etkilenen sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiğini ve Türkiyede 2008in Aralık ayında otomobil talebinin yüzde 58.1e düştüğünü kaydetti. Otomotiv sektöründe 1994, 1998 ve 2001 yıllarında da kriz yaşadığını ve her krizin ortalama 3 yılda atlatıldığını ileten Tezer, bugün yaşanan krizin derinliği ve etkileri farklı olduğu için en az 4 yıl boyunca otomotivde üretimin artmayacağını ifade etti. Önlem önerilerini de açıklayan Tezer, tüketicilerin alım gücünün desteklenmesi, kamu tüketiminin yönlendirilmesi, likidite sıkıntısının giderilmesi için borçlanma maliyetlerinin azaltılması ve yeni kredi kaynakları yaratılmasını istedi.
Türkiye Demir Çelik üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da son yıllarda Türkiyede ham çelik üretiminde ciddi bir artış olduğunu vurguladı.
GERİLEME EĞİLİMİ
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliklerinden Birol Sezer ise, tekstil artık bitti diyenleri eleştirerek, Türkiyenin tekstilde hâlâ alacağı çok yol olduğunu söyledi. Krizin etkisiyle üretim endeksi ve kapasite kullanımının sürekli gerileme eğiliminde olduğunu kaydeden Sezer, ihracatın da Ekim ayından itibaren hızla düşmeye başladığını söyledi. Çalışanların SSK primlerinde ilk aşamada acil olarak yüzde 25 indirime gidilmesini istediklerini belirten Sezer, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışların uygulanmaması, 2009un ilk altı ayında ödemeleri gereken vergilerin ikinci altı aya ertelenmesi, kaldırılan yatırım indirimi teşviki nin yeniden getirilmesini istedi. (ANKARA)
Evrensel'i Takip Et