24 Mart 2009 00:00

Gül’den Bağdat’a kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin konuğu olarak dün bir günlük resmi ziyaret için Irak’taydı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin konuğu olarak dün bir günlük resmi ziyaret için Irak’taydı.
Görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda, iki ülke ilişkilerinde bundan sonra yeni bir sayfa açılacağı söylenirken, Kürt sorununu ilişkin açıklamalar ad yine ‘terörle mücadele’ vurgusu öne çıktı.
Gül, ziyarete ilişkin ilk açıklamalarını Bağdat yolunda, uçakta yaptı. Ziyaretin sonuçlarının çok önemli olacağını belirten Gül, “Bu ziyaret, Irak’a desteğimi gösteren çok önemli bir jest” dedi. Gül, Nisan ayı başında Kuzey Irak’taki Erbil kentinde düzenlenecek Kürt konferansını “Önemli bir adım” olarak nitelendirdi. Gül ayrıca uçukta ki açıklamalarında ilk kez ‘Kürdistan Yönetimi’ nitelemesini kullandı. Gül, “Kürtler, Türkiye’yi kazanmanın önemini anlamalı. Kuzey Irak Yönetimi, PKK konusunda gerekli adımları atmalı” dedi.
33 yıl sonra, Irak’a giden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Gül, Bağdat uluslararası havaalanında Başbakan Yardımcısı Sabır El İsavi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve İnsan Hakları Bakanı Vicdan Mikail tarafından karşılandı.
Karşılamada, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay ve Irak özel temsilcisi Murat Özçelik de hazır bulundu. Gül, havaalanında bir süre dinlendikten sonra Bağdat’ın merkezinde bulunan Irak Cumhurbaşkanlığına gitti. Gül, Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından El Selam sarayında resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanları Gül ve Talabani arasında baş başa gerçekleşen görüşmede nin ardından heyetler arasında görüşmelere geçildi.
‘BU ZİYARET YENİ BİR SAYFA AÇACAK
Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Gül, "Bu ziyaretimiz, dost ve komşu Irak ile Türkiye arasında yeni bir sayfanın açılmasına yol açacaktır" dedi. Irak’la her alanda ilişkileri ileriye taşıyacaklarını belirten Gül, "Petrol ve gaz çıkarmaları ve bunun Türkiye üzerinden boru hatları ile nakli konusunda da mutabakata vardık" dedi. Stratejik İşbirliği Konseyi'nin toplantılarına yakın zaman başlayacağını aktaran Gül, güvenlik konularını da gözden geçirdiklerini söyledi. Gül, PKK'ye karşı Irak yönetimi ile birlikte mücadele etmek istediklerini söyleyerek, "PKK'ye karşı 3'lü bir komiteyle çalışıyoruz. Onların da bu komiteye desteği çok önemlidir. Terörü tamamen yok etmek için her türlü çalışma birlikte yapılmalı" dedi.
TALABANİ’DEN PKK AÇIKLAMASI
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de anayasada Irak topraklarında yabancı silahlı kuvvetlerin yasaklandığını belirterek, bu çerçevede PKK'nin de yasaklandığını söyledi. Talabani, "Ya silahlı mücadeleyi terk edecekler ya da ülkemizi terk edecekler. Temenni ederiz ki birinci çözümü kabul etsinler. Esasında bu terör olayları, Iraklılara ve Kürtlere verdiği zarar kadar aynısı şüphesiz Türk tarafındaki Türk, Kürt ve Arap kardeşlerimize de vermektedir" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DEN ÖZEL KORUMA
Cumhurbaşkan Abdullah Gül’ün Irak ziyareti öncesi, başkent Bağdat’ta yoğun güvenlik önlemleri alındı. Gül için, Türkiye’den iki adet S-600 zırhlı Mercedes ile iki adet özel kameralarla donatılmış Chevrolet cip getirildi; 73 araç tahsis edildi. Güvenlik önlemleri içinde, bomba uzmanı köpekler de var. Ayrıca kontrol noktaları da artırıldı. Türkiye de, Bağdat’a bir ekip gönderdi. Ekip, istihbarat ve güvenlik görevlilerinden oluşuyor. Abdullah Gül’ün bir günlük ziyareti sırasında ABD helikopterleri de havadan güvenlik sağladı. (HABER MERKEZİ)

EN SON ZİYARETİ KORUTÜRK YAPMIŞTI

Irak’a Türkiye’den en son devlet başkanı ziyareti 26 Nisan 1976’da Fahri Korutürk döneminde yapılmıştı. Dönemin Devlet Başkanı Hasan El Bekir’in konuğu olan Korutürk, Bağdat’ın yanı sıra Kerkük’e de gitmiş ve ‘Türkmenlerle birlikteyiz’ mesajı vermişti.
Korutürk’ten önce de 27 Nisan 1968’de Cevdet Sunay, 13 Şubat 1955’te de Celal Bayar ziyaret etmişti. Saddam Hüseyin’in, Baas yönetimini devralmasından ve işgalin ardından Gül’ün ziyareti bir ilk oldu.

HANGİ AÇIDAN KRİTİK?

*Ankara’nın Irak’taki Kürt bölgesel yönetimini kendisi için tehdit olarak gördüğü dönem ile kıyaslandığında Gül’ün Irak ziyareti, bu kapsamda Kürt liderlerle yapılan görüşmeler, Ankara’nın Irak ile yeni dönem politikasını normalleşme üzerine şekillendirmek istediğinin teyidi oldu.
*Ziyaret, ABD Başkanı Obama’nın 5 Nisan 2009’da Türkiye’ye yapacağı ziyaretin öncesine ve Irak’ta nisan ayı içinde yapılması planlanan uluslararası Kürt konferansının öncesine denk geldi. Gül, Irak’tan önce İran’a giderken uçakta yaptığı açıklamada, ‘Kürt sorununda iyi şeyler olacak’ ifadelerini kullanmış ve bu da Türkiye’nin belli esnemelere gideceğinin bir sinyali olarak yorumlanmıştı. Ankara’nın, Türkiye’nin Kürt sorununun çözümü konusunda ABD ve Irak’la da işbirliği halinde yeni bir planın eşiğinde olduğu değerlendirmeleri yapılırken, ‘PKK ile mücadele’ politikasının bu planın içinde hangi şekilde yer aldığı da henüz tam netlik kazanmadı.
ÖNCEKİ HABER

Alay komutanına ‘faili meçhul’ gözaltısı

SONRAKİ HABER

Çocuğa ajanlık teklifi iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa