24 Mart 2009 00:00

Alay komutanına ‘faili meçhul’ gözaltısı

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Ergenekon savcılarının talimatı üzerine, Cizre’de yapılan kazılarda bulunan kemiklerle ilgili olarak gözaltına alınarak Diyarbakır’a gönderildi.

Paylaş

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Ergenekon savcılarının talimatı üzerine, Cizre’de yapılan kazılarda bulunan kemiklerle ilgili olarak gözaltına alınarak Diyarbakır’a gönderildi. 1993-1996 yıllarında Cizre’de görev yapan Albay Cemal Temizöz’ün ismi, Abdülkadir Aygan’ın itiraflarında da sıkça yer bulmuştu. Aygan itiraflarında, JİTEM tetikçisi Abdülhekim Güven’in o dönem bölgede binbaşı olarak görev yapan Cemal Temziöz’ün kontrolünde bir ekip kurduğunu ve bu ekibin, yörede birçok faili meçhul cinayet işlediğini söylemişti. Temizöz’ün, yine Cizre’de bulunan kemiklerle ilgili olarak gözaltına alınan ve birçok faili meçhul cinayetin sorumlusu olduğu iddia edilen eski Cizre Belediye Başkanı ve Korucubaşı Kemal Atak’la da yakın ilişkisi olduğu ve Atak’ın belediye başkanı seçilmesi için halka zorla açık oy kullandırttığı iddia ediliyordu.
Albay Cemal Temizöz, Diyarbakır’da da istihbarat grup komutanlığı görevinde bulunmuştu. Bugüne kadar gözaltına alınan en üst düzey muvazzaf olan Temizöz’ün, kısa süre önce Cizre’deki kazıların ardından gözaltına alınan kişilerin ifadesi doğrultusunda gözaltına alındığı öğrenildi. Albay Cemal Temizöz, gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sorgulanmak üzere Diyarbakır’a gönderildi. Temizöz’ün, sorgulamanın ardından Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmesi bekleniyor. Konu ile ilgili yeni gözaltıların olabileceği belirtiliyor.
Konuya ilişkin NTV’ye bir değerlendirmede bulunan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Ergenekon’un gerçek sonuçlarının ortaya çıkması için Fırat’ın doğusuna geçilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu gözaltıyı bu anlamda olumlu bir adım olarak görüyorum” dedi. Elçi, Cemal Temizöz’ün görev yaptığı bölgenin faili meçhullerin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olduğunu belirterek, “Temizöz, faili meçhul cinayetler konusunda en az Levent Ersöz kadar ünlü bir isim” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bu paraya neler yapılmaz?

SONRAKİ HABER

Gül’den Bağdat’a kritik ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...