25 Mart 2009 00:00

Lastikte delege seçimleri başladı

BRİSA Lastik Fabrikası’nda Lastik-iş Sendikası Kocaeli Şube Kongresi’nde oy kullanacak delege seçimlerine dün sabah başladı.

Paylaş

BRİSA Lastik Fabrikası’nda Lastik-iş Sendikası Kocaeli Şube Kongresi’nde oy kullanacak delege seçimlerine dün sabah başladı. Bugün saat 17.00’de sona erecek olan seçimler için yaklaşık 1300 işçi oy kullanacak. 77 delegenin belirleneceği seçimlerde, ilk kez fabrikadan atılan işçiler de oy kullanacak. Atılan işçilerden 53’ünün aday olduğu seçimlerde, çarşaf liste ile seçimlere gidilecek.
İşten atılan ve oy kullanmak üzere fabrikaya gelen 64 işçi büyük bir sürprizle karşılaştı. Fabrikaya girerek oy kullanmaları engellenen işçilere TIR parkı içerisindeki misafir şoför odasına kurulan sandıklarda oy kullandırıldı. Oy kullanma sırasında da bir dizi engelle karşılaşan lastik işçilerine fabrika güvenlik görevlileri ve sendika yöneticileri tarafından sadece aday olan işçilerin oy kullanabileceği bildirildi. Atılan işçilerin ısrarı ve tutanakla durumu tespit ettirme girişimi üzerine geri adım atan sendika yöneticileri diğer işçilerin de oy kullanabilmesini sağladılar.
DEMİR PARMAKLIKLAR
Öte yandan atılan işçilerin içeride çalışan işçilerle yan yana gelmesini engellenmek ve atılan işçileri tecrit etmek için akıl almaz yöntemleri hayata geçiren Brisa yönetimi TIR parkı girişini demir korkuluklarla çevirdi.
İşten atmalar yaşandığında sendika yöneticilerin kendilerinin “Biz mevcut yönetime muhalif olduğumuz için işten atıldık” iddiasını yalanlandığını hatırlatan atılan işçilerden Cavit Gündüz “Yaşananlar bizim o gün söylediğimizi doğrular nitelikte. Bize adaylık sırasında türlü engeller çıkaranlar bugün oy kullanma sırasında da engel çıkarıyorlar. Biz başından beri yasalardan doğan haklarımızı kullandık. Her seferinde haklılığımız ortaya çıktı” dedi. Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok ama içerideki arkadaşlarımızın kaybedeceği çok şey var. İçerideki arkadaşlara sesleniyorum bizi işimizden eden zihniyeti artık sırtlarında taşımasınlar. Sandıkta hesap sorsunlar.”
İŞÇİ OY KULLANMADI
Diğer yandan 17 Mart’ta Pirelli’de gerçekleştirilen delege seçimlerinde; atılan işçilerin aday olmasının engellenmesini ve mevcut sendika yönetiminin tutumunu protesto eden çok sayıda işçinin boş veya geçersiz oy kullandığı belirtildi. 400’ü aşkın kişinin oy kullanmayarak ya da boş oy kullanarak mevcut sendika yönetimini protesto ettiğini ifade eden Pirelli işçileri atılan işçiler tarafından seçimlerin iptali talebi ile açılan davanın sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdiler. (KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Tok ne bilsin açın halinden!’

SONRAKİ HABER

Sendika düşmanı patrona Samanyolu TV desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...