27 Mart 2009 00:00

Çocuklukla gençlik arasında Hayat Var

“Üçüncü sayfa” diye bildiğimiz hikayeler, gazetelerde yer alan cinnet, cinayet, tecavüz haberleri, aslında tam sinemaya göre. Bunları işlemeyi tercih edenler fazlaca çıkmasa da, nedenleriyle, bağlantılarıyla, ortaya çıktıkları koşullarla, böyle insan hikayeleri anlatmak isteyenlere epeyce olanak sunuyor.

Paylaş

“Üçüncü sayfa” diye bildiğimiz hikayeler, gazetelerde yer alan cinnet, cinayet, tecavüz haberleri, aslında tam sinemaya göre. Bunları işlemeyi tercih edenler fazlaca çıkmasa da, nedenleriyle, bağlantılarıyla, ortaya çıktıkları koşullarla, böyle insan hikayeleri anlatmak isteyenlere epeyce olanak sunuyor. Reha Erdem’in son filmi Hayat Var’ın ilk akla getirdikleri bunlar.
Taşrada geçen sıkıntı dolu hikayeler anlatan filmler, sinemamızda bir gelenek yarattı ya bir süredir. Reha Erdem, aslında taşra filmleri yapan bir yönetmen değil. Beş Vakit dışındaki bütün filmleri İstanbul’da geçiyor. Ancak örneğin Hayat Var’ın İstanbul’u, bildiğimiz şehir manzaralarına benzemiyor. İstanbul içinde, Haliç’e açılan bir dere ağzındaki bir gecekondu ve civarında geçiyor hikaye.
Hayat, babası ve yatalak dedesi ile birlikte yaşayan bir genç kız. Babası ailenin hayatta kalmasını sağlamak için küçük teknesiyle bu sularda balıkçılık yaparken, bir taraftan da birtakım yasadışı işlere girip çıkıyor. Olaylar böylece gelişiyor.
Hayat Var’da, İstanbul’da bir emekçi mahallesinde yaşamaktan, ergenliğin zorluklarına, anne babası ve dedesiyle iletişimsizliğinden, arkadaşlarıyla sorunlarına, cinsellikle sıkıntılı tanışmasına kadar bir dizi hikaye iç içe geçiyor.
Filmin en büyük başarısı, boğaz kıyısındaki tekne yolculuklarında öne çıkan çok güzel İstanbul planlarının yanında, ana karakterlerin başarıyla kurulması. Sessiz, sıkıntılı bir ergen olarak Hayat kadar, balıkçılıktan çok pezevenlik, torbacılık yapan baba, yatalak ve açgözlü dede, her biri başarıyla tasarlanıp oynanmış. Ama iş yan karakterlere geldikçe, sanki kolaya kaçılmış. Annenin, komşu kadının hikayeleri nedir, sapık bakkal ne zaman ne yaptı, babanın eve getirdiği arkadaşlarıyla ilişkisi nedir, bunların her biri izleyicide eksik bir tat bırakmadan geçmiyor.
Reha Erdem, başarılı bir sinemacı. Hayat Var’da beklendiği kadar müthiş bir iş çıkarmamış olduğunu düşünmek mümkün. Bazı durağan filmler gibi izleyici için eziyet olacak düzeyde değilse de, biraz zor bir film.
cagdas@evrensel.net
Çağdaş Günerbüyük
ÖNCEKİ HABER

Teknolojik yetmezlik tepki topladı

SONRAKİ HABER

İngiltere’de Irak sendromu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...