04 Mayıs 2009 00:00

AKP’nin ‘anayasa paketi’ hazır

Kabinede yapılan değişikliğin ardından, AKP’nin şimdiki gündemi anayasa’da yapılacak değişiklikler. Uzun süredir hükümet kanadında dillendirilen Anayasa değişikliği paketi tamamlandı. AKP’nin hukuk kurmaylarının hazırladığı ‘Anayasa Değişikliği Paketi’ bugün Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Paylaş

Kabinede yapılan değişikliğin ardından, AKP’nin şimdiki gündemi anayasa’da yapılacak değişiklikler. Uzun süredir hükümet kanadında dillendirilen Anayasa değişikliği paketi tamamlandı. AKP’nin hukuk kurmaylarının hazırladığı ‘Anayasa Değişikliği Paketi’ bugün Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulacak.
Meclis’te grubu bulunan veya bulunmayan birçok siyasi partinin uzun süredir dillendirdiği değişikliğe ilişkin Başbakan Erdoğan da ‘artık Anayasa’da değişiklik yapmak zorunlu. Hukuk kurmaylarımız gereken tüm hazırlıkları yapıyor’ demişti.
Bugün gerçekleştirilecek olan AKP MYK toplantısında Başbakan’a sunulması beklenen değişiklik paketi, yaklaşık 20 maddeden oluşuyor. Pakette yer alan maddelerin büyük çoğunluğunun AB reformları çerçevesinde Türkiye’den talep edilen hususlardan oluştuğu ve “Ulusal Program”dan alındığı öğrenildi. Pakette bunun dışında insan hakları ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra anayasa’ya ilk kez girecek bazı maddelerin de yer aldığı belirtiliyor. AKP, 20 maddelik anayasa değişikliği paketi’ni bu hafta kamuoyunda tartışmaya açacak.
PARTİ KAPATMALAR ZORLAŞACAK
AKP’nin bu hafta Meclis gündemine taşıyacağı ve alternatif olarak hazırladığı anayasa değişikliği paketi’nde yer alması beklenen maddeler şöyle: Paketin ilk ve en önemli maddesi, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran düzenleme olacak. Venedik kriterleri esas alınarak yapılan düzenlemede; ‘Siyasi partilerin uyacakları esaslar’ başlıklı 69. madde değiştiriliyor. Buna göre siyasi partilere kapatma istemiyle açılan davalarda ‘odak’ tanımı değişiyor. Şiddete ve teröre karışmadığı sürece hiçbir parti kapatılmayacak. Kapatma davası açan Yargıtay cumhuriyet başsavcısının yetkisini daraltacak ya da bu yetkiyi tamamen ortadan kaldıracak formül de hazırlandı. Bu çerçevede yapılan düzenlemeyle; siyasi partilere kapatma davası açabilmek için TBMM’nin veya belirlenecek bir kurulun onay vermesi koşulu getirilmesi planlanıyor. Değişiklikte evrensel ölçüler esas alınarak, ‘şiddeti siyasi bir araç olarak kullanmadığı sürece partilerin kapatılamayacağı’ vurgusu yapılacak.
KİŞİSEL BAŞVURU
HAKKI
AKP’nin hazırladığı anayasa değişikliği paketi’nin önemli maddeleri arasında yer alan diğer bir husus ise anayasa mahkemesi’ne kişisel başvuru hakkı. Mevcut uygulamaya göre yasaların anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle; Anayasa Mahkemesi’ne sadece muhalefet partisi 110 milletvekilinin imzasıyla ve mahkemeler başvurabiliyor. Düzenlemeyle bireysel başvurunun önü açılacak. Bireysel başvurular ise ‘insan hakları’ alanında olabilecek.
Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıl dönümünde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da bu konuya dikkat çekerek, ‘bireysel başvurunun önünü açacak düzenleme yapılmalı’ demişti.
CUMHURBAŞKANININ
GÖREV SÜRESİ
AKP, bu değişiklik vesilesiyle cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili tartışmalara Anayasa’ya geçici bir madde ekleyerek son vermeyi planlıyor. Bu çerçevede; ‘Meclis’in görev süresi 5, cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıldır’ düzenlemesini koyacak.
SEÇİM BARAJI
Anayasa değişikliği taslağında, çok eleştirilen yüzde 10 seçim barajına ilişkin köklü bir çözüm getirilmezken, ‘Türkiye milletvekilliği formülü’ ile yetiniliyor. Taslağa göre bu sistemle seçimlerde yüzde 1 oranında oy alan partiler de en azından 1 milletvekili ile Meclis’te temsil edilebilecek. Belirlenecek sayıda kontenjan ile partiler seçimlere Türkiye milletvekilliği listeleri ile girecek.
ANAYASA MAHKEMESİ
Anayasa Mahkemesi’yle ilgili olarak ‘mahkemenin kuruluşu’ başlıklı 146, ‘üyeliğin sona ermesi’ başlıklı 147, ‘görev ve yetkileri’ başlıklı 148, ‘İptal davası’ başlıklı 150, ‘dava açma süresi’ başlıklı 151, ‘anayasa’ya aykırılığın diğer mahkemelerde ileri sürülmesi” başlıklı 152, ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararları’ başlıklı 153. maddeleri değiştirilecek. Bu kapsamda, mahkemenin üye sayısının artırılarak üçte birinin TBMM tarafından seçilmesi, yapısının iki daire olarak yeniden düzenlenmesi, mahkemenin türban düzenlemelerinde olduğu gibi anayasa değişikliklerini iptal edemeyecek şekilde denetim yetkisinin sınırlandırılması gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor. Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 21’e çıkarılıyor.
(HABER MERKEZİ)

KILIǒTAN İMALI YANIT
ANAYASA Mahkemesi Başkan vekili Osman Paksüt’ün açıklamalarına, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tan yanıt geldi. Kılıç, “Her şey kendi mecrasında yürüyor. Kendisi de yakında ne olup bittiğini öğrenir” dedi. Kılıç’ın bu sözleri, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz’ün suç duyurusunun işleme konulduğu ve Mahkeme Başkanı Kılıç’ın, Osman Paksüt’le ilgili iddiaları incelemek üzere bir üye görevlendirdiği şeklinde yorumlanıyor.
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’ne göre mahkeme başkanının görevlendirdiği üye, iddiaları inceleyerek kendi görüşünü katmayacağı bir rapor hazırlayacak. Soruşturma açılıp açılmamasına bu raporu inceleyecek olan mahkeme heyeti karar verecek. ANKARA

ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

SGK’dan ‘komisyon’ itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...