30 Mayıs 2009 00:00

Ankara’da tefeci operasyonu

Bankalardan kredi alamayanlara yüksek faizlerle borç para verenlere yönelik Ankara Emniyeti’nin yaptığı operasyonda 8 tefeci yakalandı.

Paylaş

Bankalardan kredi alamayanlara yüksek faizlerle borç para verenlere yönelik Ankara Emniyeti’nin yaptığı operasyonda 8 tefeci yakalandı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bazı şüpheli şahısların maddi yönden zor durumda esnafa faiz karşılığında borç para vererek tefecilik yaptıkları ihbarını değerlendirerek bir çalışma başlattı.
Yapılan çalışmada bazı şahısların düzenlemiş oldukları senetleri esnaflara zor kullanarak imzalatarak sürekli para talebinde bulundukları, mağdur ettikleri tespit edildi.
Esnafların ifadelerine başvurularak elde edilen bilgiler doğrultusunda genişletilen operasyonda Sezgin S. ve Barış S. kardeşlerin liderliğindeki 8 kişilik tefeci çetesi gözaltına alındı. Zanlılar, emniyetteki ifadelerinin ve sağlık kontrolünün ardından Ankara Adliyesi’ne sevk edildi.
Bu arada şahısların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda değişik şahıslar adına düzenlenmiş çok sayıda senet ve çek asılları, şüphelilerin tefecilik yapmak suretiyle borç verdiği şahısların isimleri, verdikleri para miktarları, adresleri ve telefonlarının bulunduğu not defterleri ve not kağıtları, 1 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen 63 santimetre uzunluğunda üzeri yazılı deri parçası, çeşitli çapta 30 adet dolu fişek, değişik şahıslar adına tapu fotokopilerine el konuldu.
YÜZ BİNLERCE TL’LİK SENET
Polisin ele geçirdiği senetlerin 300 bin TL değerinde olduğu öğrenildi. Tefecilik işlerinde dönen paranın ise 3 milyon TL olduğu ifade ediliyor.
Emniyet yetkilileri, şimdiye kadar mağdur olan 20 şahsın ifadesine başvururken; bunların hepsinin zanlılardan şikayetçi olduğu belirtildi.
BANKALARIN KARA LİSTESİ UZUYOR
Açıklanan veriler tefecilerin artmasının nedenini ortaya koyuyor. Merkez Bankası takibe düşen kredi kartı borçları konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.
Finansal İstikrar Raporu’nu açıklayan para otoritesi, kredi kartı borcu uyarısında bulundu. Krizle birlikte kredi kartı borçlarının arttığına dikkat çeken Banka, “Kredi kartı bakiyelerinin faize tabi kısmı artmaktadır. Kredi kartı faizlerinin tüketici kredilerine göre daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu durum hane halkının kırılganlığını arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nca hazırlanan Finansal İstikrar Raporu’ndan derlenen verilere göre, tahsili gecikmiş alacaklar yılın ilk çeyreğinde 17.1 milyar liraya yükseldi. En fazla sorun taşıt kredilerinde yaşanırken, kredi kartlarında tahsili gecikmiş alacağa dönüşüm oranı da yüzde 8.7’yi buldu. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bu karar zamanında alınamaz mıydı?

SONRAKİ HABER

AKP’den kafatasçı önerge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa