23 Haziran 2009 00:00

Sen misin Fatih Belediyesi’ne gelen!

YEREL seçimlerin ardından birçok belediyenin başka belediyelere bağlanması sorunları da beraberinde getirdi.

Paylaş

YEREL seçimlerin ardından birçok belediyenin başka belediyelere bağlanması sorunları da beraberinde getirdi. Kendisine bağlanan belediyeden gelen çalışanlara baskı yapan yeni belediyeler, özellikle kendisi gibi düşünmeyenlere baskı uyguluyor. Seçimlerden sonra Eminönü Belediyesi’nin Fatih Belediyesi’ne bağlanmasının ardından yaşananlar sorunu gözler önüne seriyor.
Eminönü Belediyesi’nden gelen çalışanlar üzerinde baskı kuran Fatih Belediyesi yetkilileri, son olarak üyelerinin hakkını savunan Tüm-Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı ve sendika yöneticilerine saldırıda bulunmuştu. Sendikanın tüm girişimlerine rağmen çalışanların sorunlarını çözmeyen belediye, hukuksuz uygulamalarını sürdürüyor.
ZORLA EMEKLİLİK DAYATILIYOR
Tüm-Bel Sen 1 No’lu Şube seçimlerin hemen ardından Fatih Belediyesi’nde yaşananlarla ilgili rapor hazırladı. Buna göre, Eminönü Belediyesi çalışanlarına ilk önce zorla emeklilik dayatmaya başlandı. Rapora göre, emekliliği gelen çalışanlar müdürlerin odasına çağrılıyor. Burada emekli olmamaları halinde senelik izinlerini kullanamayacakları, vizite kağıdı alamayacakları ve günlük çalışmalarında zorluklarla karşılaşacakları yönünde tehditlere maruz kalıyorlar. Tüm Bel-Sen üyeleri ise sendikalarından istifa etmeleri ve yandaş sendikaya üye olmaları konusunda baskılara maruz kalmaya başladılar.
MÜHENDİSLER PAZARDA ÇALIŞTIRILIYOR
Diğer çalışanlara ise kadrolarının dışında görevler veren Fatih Belediyesi’nin uygulamaları arasında şunlar bulunuyor: 1’in 4’ünde bulunan memurlara fotokopi makinesinde çalışma, murakıp kadrosunda olanları arşivde çalıştırma, mühendis kadrosunda olanları pazarda çalıştırma, zabıta baş komiseri ve komiserlerini mevzuata aykırı şekilde yanlarında memur olmadan başka alanlarda görevlendirme... Saat 15.00 ile 23.00 saatlerinde çalışan zabıtalara servis verilmemesi, Tüm Türkiye’de haftada iki gün izin kullanan zabıtalara bir gün izin verilmesi, zabıtaların güvenliğinin alınmaması. Eminönü’nden gelen çalışanların başka belediyelere gitmesinin telkin edilmesi de çalışanlara yapılan baskılardan birisi. Bunlar, Fatih Belediyesi’nin uygulamalarından sadece birkaçı.
PERSONEL ARTTI SERVİS SAYISI DÜŞTÜ
Yine rapora göre Eminönü Belediyesi’nde çalışanların gelmesiyle artan personel sayısına karşılık, çalışanların kullandığı servis sayılarının düşürülmesi. Daha önce 18 olan servis sayısının 5’e indirilmesiyle birlikte çalışanların işe gidiş gelişlerde büyük sıkıntılar yaşamaya başlamaları. Belediye yetkililerinin 700 çalışanı 5 servisle taşıyıp taşıyamayacağı ise merak konusu.
ÇÖZÜM İSTEYİNCE SALDIRDILAR
Tüm bu sorunların çözülmesi için hemen harekete geçen Tüm-Bel Sen 1 No’lu Şube Yönetimi, ilk olarak belediye yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Sorunların çözülmemesi üzerine Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara da belediyeye gelerek yetkililerle görüştü. Bu arada boş durmayan şube yönetimi, belediyeye, Fatih Kaymakamlığı’na ve İstanbul Valiliği’ne yazılar yazarak yasaların uygulanmasını ve sorunların çözülmesini istedi. Bu durumdan rahatsız olan belediye yönetimi ise yaptıkları çalışmalarla ilgili yemekhanede çalışanlara bilgi vermek isteyen sendikacılara saldırdı. Saldırıda, şube başkanı ve yöneticileri yaralandı.
HAKLARINI ARAMAYA DEVAM EDECEKLER
Saldırının ardından belediye yetkilileri hakkında yapılan suç duyurusunda henüz bir aşama kaydedilmedi. Hastane raporları ve çalışanların tanıklığına rağmen saldırganlar hakkında işlem yapılmaması belediye yetkililerini cesaretlendiriyor. Şube tarafından açıklanan raporda, belediye yetkililerinin bugüne kadar çalışanların sorunlarını çözmek için hiçbir adım atmadığı, ancak tüm bunlara rağmen Fatih Belediyesi çalışanlarının bir bütün olarak haklarını aramaya devam edeceği belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Sürgüne karşı bugün eylem yapılacak

SONRAKİ HABER

İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...