10 Temmuz 2009 00:00

Bakan Ali Babacan, ‘kölelik yasasını’ savundu

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sendikaların karşı çıktığı Özel İstihdam Büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurma düzenlemesine, işçilerle işsizleri karşı karşıya getirerek, sahip çıktı.

Paylaş

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sendikaların karşı çıktığı Özel İstihdam Büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurma düzenlemesine, işçilerle işsizleri karşı karşıya getirerek, sahip çıktı.
‘Kiralık işçi’ olarak bilinen uygulamanın pek çok ülkede görüldüğünü ifade eden Babacan, Avrupa Birliği müktesebatında Türkiye’den beklenen bir konu olduğunu dile getirdi. Babacan, “İşsizliğin ne demek olduğunu işsizler anlar. Özel İstihdam bürolarıyla ilgili olumsuz beyan verenlerin içinde işsiz var mı? Keşke işsizlerin de bir sendikası olsa onları da dinleseydik. Bizim bunu görmeme lüksümüz yok” dedi.
TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı’nda konuşan Babacan, bu uygulamanın pek çok ülkede yapıldığını savundu. AB müktesebatında Türkiye’nin yerine getirmesi gereken bir uygulama olduğunu vurgulayan Babacan, şu anki uygulamada kısa süreli ya da geçici çalışmak isteyen kişiler için mevzuat çok kısıtlı olduğunu belirterek, “Amele pazarlarında işçilerin hiçbir sosyal güvenliği yok” açıklamasını yaptı.
Bu tür çalışma şeklinin uygulandığı ülkelerde istihdamın 1,8 oranında arttığını iddia eden Babacan savunması şöyle sürdürdü: “ÖİB kendi resmi bordrolarına sözleşmeyle iş akdiyle işçi alacaklar. Geçici iş ihtiyacı olan firmalara sözleşmeyle girebilecekler. Bu uygulama genç ve kadın istihdamını artırır. Günde 3-5 saat çalışarak gelir elde etme imkanı sağlar”
ALINIP SATILACAK MAL GİBİ...
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın “Özel İstihdam Büroları” yasasına ilişkin açıklamasına sert tepki göstererek, “işçileri amele pazarında alınıp satılacak bir mal olarak gören zihniyeti kınıyorum” dedi.
Atalay dün yaptığı yazılı açıklamada, geçenin geç saatlerinde Meclis’te çıkarılan Özel İstihdam Bürolarının Mesleki Faaliyet Olarak Geçici İş İlişkisi Kurabilmesi adı altındaki yasayla, işçilerin 18 ay kiralanmasına izin verildiğini hatırlattı.
Bu yasanın çalışma yaşamında “kara bir sayfa” olduğunu kaydeden Atalay, “İşçilerin mal gibi alınıp, satılmasına neden olacak bu yasanın modern işçi simsarlığını yasal hale getirdiğini” belirtti. Özel istihdam bürolarına, istihdam ettiği işçileri kiralama yetkisi veren bu yasanın, iddia edildiği gibi, istihdamı artırmayacağının altını çizen Atalay, tam tersine çalışma barışını bozacağını, açıkça bir kölelik yasası olduğunu dile getirdi. Atalay, bunun Babacan tarafından basına verilen demeçle de itiraf edildiğini aktardı. Babacan’ın yasayı savunurken, amele pazarlarının Türkiye’nin bir gerçeği olduğu söylemi ve işçiyi hiçbir hakka ve hukuka sahip olmadan, pazarda alınıp satılan bir mal olarak gördüğünü itiraf ettiğini belirten Atalay, “Bu zinniyeti kınıyorum” dedi.
Bu yaklaşımın demokrasiye, insan haklarına aykırı olduğunun altını çizen Atalay, yasanın, işçi komisyonculuğunu, işçi simsarlığını, kölelik düzenini getireceğini, çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını, iş güvenliği haklarını, sendikal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıracağını dile getirdi. Atalay, Türk-İş’in bu yasanın uygulamaya konulmaması için gereken tüm çabayı ortaya koyacağını savundu.(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRCE

SONRAKİ HABER

Madencilerden Türk-İş’e tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa