10 Temmuz 2009 00:00

Michael Jackson, Malcolm X ve İslam Ulusu

Dünya, pop idolü Michael Jackson’ın ölümünü ve görkemli cenazesini konuşuyor. Jackson’ın ölümüyle birlikte tümüyle karanlıkta olan ömrünün son yıllarına dair bilgiler bir bir açığa çıkıyor.

Paylaş

Dünya, pop idolü Michael Jackson’ın ölümünü ve görkemli cenazesini konuşuyor. Jackson’ın ölümüyle birlikte tümüyle karanlıkta olan ömrünün son yıllarına dair bilgiler bir bir açığa çıkıyor. Jackson’ın yardımcılarından olan bir kadın ve bazı arkadaşları onu ömrünün son yıllarında İslam Ulusu isimli bir örgütün yönlendirdiğini söyledi. Öyle ki, söz konusu örgütün lideri Louis Farrakhan’ın damadı Leonard Muhammed, Jackson’ın proje yöneticisi olarak çalışıyordu. İddialara göre örgüt, Jackson’ın on konserlik anlaşmasını onun izni olmadan elli konsere çıkarmıştı. Borç içinde yüzen ve gitgide sağlığını kaybeden Michael Jackson’ın örgütün söylediklerine uymaktan başka çaresi yoktu. Jackson’ın evinin güvenliğini de bu örgüt sağlamaktaydı. Yardımcısı, Jackson’ın örgüt yöneticilerine telefonda çocuklarının güvenliği için yalvardığını söylüyor.
İslam Ulusu Örgütü’nün Türkiye’de de birtakım bağlantıları var. Başörtüsüyle Meclis’e giren Merve Kavakçı’nın ve babasının Amerika’da bu örgüte bağlı olduğu söyleniyor.
Peki bu örgüt kimdir? Nasıl bir İslam anlayışı taşımaktadırlar? Malcolm X’in bu örgütle bağlantısı neydi? Örgütün lideri kendini peygamber olarak mı görüyor?
İşte modern çağda da hiç eksik olmayan din tasavvurlarının en ilginçlerinden birinin öyküsü. Asıl adı Elijah Poole olan Elijah Muhammed 1897 yılında doğdu. 1923’te Detroit’e göç etti. Burada İslam Ulusu isimli örgütün kurucusu olan Wallace Fard’ın yardımcılığını yapmayı başladı. Wallace Fard, uyuşturucu kaçakçılığı yüzünden hapis yatmıştı. 1934 yılında Fard ortadan kayboldu. İslam Ulusu örgütü artık Elijah Poole’un yönetimindeydi. Elijah bir süre sonra Muhammed takma adını kullanmaya başladı ve kendini peygamber ilan etti! Elijah, 1961 yılından itibaren “Muhammed Speaks” isimli bir gazete çıkararak aldığı vahiyleri yazmaya başladı. Modern zamanlarda vahiylerin yayımlanma biçimi de değişmişti elbette ki! Artık koyun derileri yerini gazetelere, dergilere bırakmıştı. Ünlü bir diğer ilginç grup olan Yehova Şahitleri de bugüne kadar farklı yıllarda tam üç kez yanıldıkları ve inanmayanları azaplı işkencelerle tehdit ettikleri kıyamet tahminlerini Watchtower isimli dergiyle yayımlamışlardı.
Elijah Muhammed’in İslam anlayışı oldukça farklıydı. Muhtemelen Amerikan toplumunda gördüğü ırkçı baskılar onu ırkçılığa itmişti... Elijah, bir köle ailesinin oğluydu. Elijah’ın İslam anlayışında siyah ırk üstündü. Bu söylem, sonradan yumuşatılsa da özü itibariyle hep aynı kaldı. Örgüt; beyaz insanların aksine, siyah insanları tanrının parçası olarak görmekteydi. Üstelik bilinenden daha farklı biçimde namaz kılıyorlardı. Yaratılan ilk insanın siyah olduğunu ve kıyamet gününde dünyanın tüm beyazlardan temizleneceğini iddia ediyordu. İkinci Dünya Savaşı’na katılmadılar ve bunun için ceza aldılar. Örgüt, ayrı bir siyah cumhuriyetini savunuyordu.
Hareketin oldukça güçlü bir maddi kaynağı var. Bunun yanı sıra birçok televizyon kanalı var ve bu kanallarda siyah İslam propagandası yapılıyor. Hareketin şu anki lideri Louis Farrakhan, ara sıra Elijah Muhammed ile görüştüğünü anlatıyor. Üstelik bununla da kalmıyor; her cemaat gibi siyasetin oldukça içinde. Louis Farrakhan son demeçlerinden birinde, Amerikan emperyalizminin şirin yüzü Barack Obama’yı “Mesih” ilan etti! Amerika için bu söylem pek yabancı değil. Eski Başkan George Bush da Ortadoğu politikalarıyla ilgili emirleri tanrıdan aldığını iddia etmişti.
Peki, ünlü aktivist Malcolm X’in bu örgütle ilgisi neydi?
Malcolm X, Elijah Muhammed sayesinde Müslüman olmuştu. Hızla Elijah’ın örgütü içerisinde yükseldi ve bir süre sonra ikinci adam konumuna geçti. Ancak 1964 yılına gelindiğinde ikilinin arası açıldı. Malcolm X, önce Mekke’ye sonra Mısır’a gitti ve eski ırkçı görüşlerinden uzaklaştı. Artık siyah ve beyazların birliğini ve eşitliğini savunan bir aktivistti. Bu görüşlerini açıklayıp İslam Ulusu’ndan ayrıldıktan kısa bir süre sonra öldürüldü. Üstelik ölümünde sürekli Elijah Muhammed’in parmağı olduğu söylendi.
Cemaat bugün Louis Farrakhan’ın önderliğinde halen oldukça faal olarak işliyor. Kanalları, internet siteleri ile Elijah Muhammed’in peygamberliğini ve mesajlarını dünyaya iletiyorlar. Takipçilerinin büyük bölümü, yöneticilerinin ise tamamı siyah. Örgüt, peygamber ilan ettikleri Elijah Muhammed’in ölmediğine ve farklı bir boyutta onları izlediğine inanıyor. Üstelik Louis Farrakhan, 1985 yılında bir UFO tarafından kaçırılıp Elijah Muhammed’in ölümden sonra yaşam ile ilgili bir seminerine katıldığı iddiasında. Ünlü pop idolü Jackson’ın da bu örgütün son kurbanlarından olduğu görülüyor. İlkel düşünce, modern zamanlarda taktığı “sevgi dolu” kisveleriyle Marx’ın ifade ettiği afyonluğunu oldukça endişe verici bir biçimde sürdürüyor. Tehlikenin farkında mısınız?
HASAN RUA
ÖNCEKİ HABER

Hani benim çocukluğum nerede?

SONRAKİ HABER

Kreş talebine verilen cevapların düşündürdükleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...