29 Aralık 2011 13:43

Roboski Katliamı: Savaş uçakları köylüleri vurdu, 34 kişi öldü

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 4 savaş uçağının bombardımanı sonucu çoğu çocuk 34 köylü yaşamını yitirdi.

Paylaş

Şırnak'ın Uludere (Qılaban) ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyünde, F-16 savaş uçakları köylüleri vurdu. Federal Kürdistan Bölgesi sınırına yakın alanda kaçakçılık yapan yaklaşık 50 köylünün gece saatlerine doğru köye geri dönüşü sırasında F-16 tipi savaş uçaklarının bombardımanına tutulduğu belirtildi. Uludere Belediye Başkanı Yunus Yürek'in aktardığına göre 34 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitiren 34 kişiden 19'unun 18 yaşından küçük olduğu belirtildi. Parçalanmış ve yanmış cenazeleri traktörlere ve minibüslere yerleştiren köylüler, "Ulusal basın gelip bu katliamı görsün" dedi. Cenazeler, Roboski köyüne getirildi.

MİLLETVEKİLLERİ BÖLGEDE

Öte yandan DTK Koordinasyon Kurulu, Ayla Akat Ata, BDP Diyarbakır ve Batman İl Örgütü yöneticileri ile birlikte Şırnak'a doğru yola çıktı. Şırnak'a gidecek olan BDP'liler buradan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile birlikte bölgeye gidecek. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak'ın da bölgeye gittiği öğrenildi.

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Uludere (Qilaban) İlçesi Ortasu (Roboski) köyünde, köylülerin bombalanmasını DİHA'ya değerlendirdi.

Demirtaş, olay yerine gitmek üzere yol çıktıklarını ve Roboski'de yaşananların açık bir katliam olduğunu kaydetti. BDP olarak 3 günlük yas ilan ettiklerini belirten Demirtaş, "Halkımız her yerde bu acıyı paylaşmalıdır. Dünyanın her yerinde halkımız en güçlü şekilde tepkiyi koymalıdır. Çünkü katliamı örtbas etmeye çalışacaklar. Buna izin vermeyeceğiz. Her yerde sokaklarda meydanlarda olacağız" dedi. Yurttaşların demokratik hakları olan protestoyu güçlü şekilde ortaya koyması gerektiğin belirten Demirtaş, yurttaşlara şu çağrıyı yaptı: "Bu katliam lanetlemelidir. Bu gün evde oturma günü değildir. Bütün halkımıza çağrı yapıyoruz. Herkes meydanlarda olmalıdır. Demokratik tepkiyi en güçlü şekilde ortaya koymalıdırlar" dedi.

'KATLİAMI HER GÜN OPERASYON DİYENLER YAPTI'

Roboski'de yaşanan katliamın MGK toplantısının ardından yaşanmasına da dikkat çeken Demirtaş, "Bu katliamın sorumlusu 'gece gündüz hava kara operasyonu sürecek' diyenlerdir. MGK'da operasyon kararı alanlardı. Bu olay Muğlalı gibi kapatılamayacak, buna izin vermeyeceğiz. Tarih bunu büyük bir katliam olarak yazacaktır. Bunun üstünün örtülmesinin imkanı yoktur" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anlamak gideni ve gelmekte olanı

SONRAKİ HABER

Gizli tanık uygulaması hukuki değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...