08 Eylül 2009 00:00

OLMAYAN BİR DİLLE BİLE KATILDIK!

1975 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edilen Türkiye, birçok yıl İngilizce şarkıyla katıldığı yarışmaya, hiçbir dilde olmayan şarkılarla bile katıldı.

Paylaş

1975 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edilen Türkiye, birçok yıl İngilizce şarkıyla katıldığı yarışmaya, hiçbir dilde olmayan şarkılarla bile katıldı. Yarışmaya İngilizce katılan çok ülke olduğu gibi, kendi dillerinde ve azınlık dillerinde katılan ülkeler de oluyor.
Türkiye’nin Eurovision macerası 1973 ve 1974 Eurovision Şarkı Yarışmaları’nı TRT’nin naklen yayınlaması ile başladı. Türkiye Eurovision’a ilk defa 1975 yılında büyük bir merak ve heyecanla katıldı. Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” Türkiye’nin Eurovision’da yarışan ilk şarkısı oldu.
Bu tarihten sonra, 1986’da ‘Klips ve Onlar’ grubunun “Halley” parçasıyla 9.luk başarısından sonra nihayet 1997’de bir Levent Çoker bestesi olan ve Şebnem Paker’in seslendirdiği “Dinle” ile 3.lük elde edildi.
TRT, 2003 yılında radikal bir karar alarak Sertab Erener’e yarışması için teklif götürmüştü. Erener ile Demir Demirkan ile ortak besteledikleri “Everyway That I Can” adlı İngilizce şarkı, 48. Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci gelmişti.
2004 yılında Athena, “For Real” şarkısı ile dördüncü olmuş, 2007 yılında Kenan Doğulu yine İngilizce bir şarkı olan “Shake It Up Şekerim”le yarışmayı 4.sırada tamamlamıştı. 2008 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Mor ve Ötesi Türkçe şarkısı “Deli” ile 7.oldu. 2009’da ise Hadise İngilizce “Düm Tek Tek” adlı şarkısıyla 4. oldu.
Eurovision’da Türkiye’yi bugüne kadar Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, MFÖ, Seyyal Taner, Kenan Doğulu, Kayahan, Mor ve Ötesi, Hadise, Semiha Yankı, Ayşegül Aldinç, Candan Erçetin, Arzu Ece, Demet Sağıroğlu, İzel, Reyhan Karaca, Şebnem Paker, Tuba Önal gibi birçok ünlü sanatçı ve genç isim temsil etti. Bu şarkılar içinde, Sertab Erener, Kenan Doğulu, Athena, Hadise’nin şarkıları İngilizce olmuştur. MF֒nün 1988 yılında Eurovision’a katıldığı “Sufi” şarkısı ise, hiçbir dilde olmayan tamamen uydurma seslerden oluşan sözlere sahipti.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kadın öyküleri kadınlarla buluştu

SONRAKİ HABER

Kültürel bir açılım şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...