21 Eylül 2009 00:00
Şirketler uğruna çocuklar tehlikede
GÜNÜN YAZILARI
Servis Araçları Yönetmeliğindeki şartlar, her yıl daha da kötüleştiriliyor. 2003 yılında çıkan yönetmelikte öğrencileri taşıyan araçlara 10 yaş sınırı getirilmiş, 2007de ise bu sınır 12ye çıkarılmıştı. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdırın devreye girmesiyle yönetmelikte 17 Eylül 2009da bir değişiklik daha yapıldı ve sınır 20 yıla çıkarıldı. 20 yaşın üzerindeki araçlar ise trafikte hurda sayılıyor!
2000li yılların başında servis kazalarının çok sık yaşanması ve bazı öğrencilerin hayatını kaybetmesi kamuoyunda tepki yaratınca, olaya el konulmuş, 14 Haziran 2003te İçişleri Bakanlığı tarafından Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği çıkarılmıştı. Bu yönetmeliğe getirilen önlemlerle kazalar engellenmeye çalışıldı. Bunlardan biri, araçlara 10 yaş sınırının getirilmesiydi. Değişikliğe taşıma sektörü ek maliyet getiriyor diye karşı çıkıldı, ancak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi engellenemedi.
2 KEZ DELİNDİ
2003te yürürlüğe giren yönetmelikte ilk delik, 2007 yılında açıldı. Araçların denetimi 2007de İçişleri Bakanlığından Ulaştırma Bakanlığına geçti. Ulaştırma Bakanlığı da hemen yönetmelikte değişiklik yaparak, Taşıtlarda aranacak şartlar başlıklı 4üncü maddenin g bendindeki 10 yaş sınırı 12ye çıkartıldı. Bu yeni düzenlemeyle yaş sınırı f bendine alındı ve Okul servisi olarak kullanılacak taşıtların yaşları 12 (on iki) yaşından küçük olmalıdır denildi. 28 Ağustos 2007 tarihli Resmi Gazete ile bu değişiklik yürürlüğe girdi. Ve aradan 2 yıl geçtikten sonra yönetmelik yeniden delindi. Üzerinde değişiklik yapılan yine f bendi oldu ve araç yaşı 20ye çıkarıldı.
AKPLİ VEKİL İSTEDİ
Şu soru, akılları kurcalıyor: Okulların açılmasına günler kala bu değişiklik neden ve nasıl yapıldı? Resmi Gazetede yer alan yönetmelik değişikliğinin mimarı AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır. Hıdır, özellikle Muğlada yaşanan servis kazalarından sonra sektör temsilcilerinin kendisine şikayete gelmesi üzerine Ulaştırma Bakanlığına konuyla ilgili başvuruda bulundu.
ŞİRKETLER İSTEDİ AKP YAPTI
Hıdır, özellikle servis şirketlerinin oluşturduğu örgütlerden şikayet geldiğini söyledi ve değişikliğin nedenlerini şöyle açıkladı: Ayrıca servis taşımacılığı yapan şirketler de bundan şikayetçiydi. Çünkü şu anda faaliyet gösteren yaklaşık 70 bin aracın yaş sınırı, 12nin üstünde. İleride gelir düzeyi yüksek bir ülke oluruz ve bu sınırı tekrar değiştiririz.
BAHANEYE BAK!
17 Eylülde yapılan bir değişiklik de servis elamanlarının yaşı ve eğitimi konusunda oldu. Görevlilerin yaş sınırı 22den 20ye, eğitim düzeyi ise liseden ilkokula indirildi. Mehmet Nil Hıdır, bu değişikliği ekonomik krizle açıkladı: Global krizle ilkokul mezunları işlerini kaybetti. Bu noktada onlara istihdam yaratmak zorundayız. Servislerdeki görevlilerin yapması gereken çocukların parmaklarını, kollarını sıkıştırmalarını engellemek; evden araca gidiş gelişlerini ise sağlıklı bir şekilde sağlamak. Bu eğitim gerektiren bir durum değil. Hatta şoför esnafı bu servis elemanlarını da istemiyordu. Ama istihdam artırılması bakımından bu değişikliğe taraf olduk.
ZATEN İYİ DEĞİLDİ
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bu değişiklikten önce de ortada iyi bir manzara olmadığına dikkat çekti. Çakar, Önceden araçlarla ilgili her ne kadar 12 yaş sınırı olmuş olsa bile buna hiç uyulmuyordu. Bu uygulama ise yönetmeliği geriye itti ve öğrenci güvenliğini azalttı dedi. Yıl yıl yapılan değişiklikler ise şöyle:
14 Haziran 2003
*Araç: 10 yaşından küçük olmalı
*Servis Elemanı: 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmalı
28 Ağustos 2007
*Araç: 12 yaşından küçük olmalı
*Servis Elemanı: 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmalı
17 Eylül 2009
*Araç: 20 yaşından küçük olmalı
*Servis Elemanı: 20 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu olmalı.
ÖĞRENCİ GÜVENLİĞİ RANTA TESLİM
Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Enver Önder, Türkiyenin ileriye değil geriye götürüldüğünü, bir kez daha ranta teslim olduğunu söyledi. Bu değişikliğin düzeltilmesi için her türlü tepkiyi göstereceklerini dile getiren Önder, konuyu bayram sonrasında kamuoyu gündemine getireceklerini belirtti. Bakanlığın tepki görmemek için değişikliği okulların açılmasına birkaç gün kala ve bayram arifesinde yaptığına dikkat çekerek, böylece tepkileri engellemeye çalıştığını vurguladı.
Önder, servis rehberlerinin lise mezunu olmasının bile yeterli olmadığını, bu kişilerin mutlaka eğitimci olmaları gerektiğini belirtirken, Biz bunu talep ederken onlar ilkokul mezunu olmayı yeterli saydılar. Karpuz tarlasına bekçi mi koyuyorsunuz? dedi. Dernek, imza kampanyaları çerçevesinde toplanan imzaları Milli Eğitim Bakanlığına iletecek.
(ANKARA)
Evrensel'i Takip Et