25 Eylül 2009 00:00

Krizden en kârlı çıkan IMF


G-20 Zirvesi’yle eş zamanlı olarak Pittsburgh’ta G-20 Sendika Liderler Zirvesi’nde bir araya gelen küresel sendikal hareketin temsilcileri, taleplerini iletmek üzere ülke liderleriyle görüşecek. Sendikal hareketin temsilcileri, G-20 Sendika Liderler Zirvesi’nin ilk gününde çeşitli konularda değerlendirmeler yaptı.
Değerlendirmelerde, daha önce Londra’da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi’nde “istihdamın” ana gündem maddelerinden birisi haline gelmesi ve ILO’nun G-20 zirvelerinde masada yer almasının sağlanması, sendikaların başarısı olarak gösterildi. Ancak G-20 liderlerinin, Londra’da istihdam ve çalışanları ilgilendiren diğer konularda verdikleri sözleri tutmak konusunda aynı başarıyı göstermediği kaydedildi.
Londra’da alınan bir diğer önemli kararın IMF’nin kaynak ve rolünün artırılması olduğuna işaret edilen değerlendirmede, böylece “IMF’nin krizden en kârlı çıkan taraf olduğu” vurguladı.
ILO Genel Direktörü Juan Somavia, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, IMF Direktörü Dominique Strauss-Kahn, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Rodriguez Zapatero, Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama ve Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ile bir araya gelecek. Sendikacıların ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’le de görüşmesi bekleniyor.
YENİDEN YAPILANMADAKİ GÜVENSİZLİK
Küresel sendikal hareketin temsilcileri, liderlerle yapacakları görüşmelerde, kriz sonrası yeniden yapılanma sürecinde krize neden olanlara güvenmediklerini ifade edecek, sosyal adalet, eşitlik, çevreyle barışık kaliteli iş ve daha fazla sosyal koruma isteyecek. Görüşmelerde ayrıca, ülke liderlerine G-20 Zirvesi’nin bir “istihdam zirvesi” olması gerektiği, aksi takdirde iyileşme ihtimalinin kalmayacağı uyarısında bulunulacak.
İlk gün çalışmalarına Türkiye’den Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay başkanlığındaki bir heyet katıldı.
SENDİKACILARIN ÖNCELİKLERİ
Küresel Sendikal Hareketin Pittsburgh’taki G-20 Zirvesi’ne ilişkin öncelikleri şöyle:
*G-20, iş konusuyla daha fazla ilgilenmeli, ILO’nun küresel iş paktını uygulamalı.
*2010 yılı başlarında metinlerini hazırlamada ILO’nun ana rolü üstleneceği bir G-20 Çalışma Bakanları Toplantısı düzenlenmeli. Bu toplantıya, başta istihdam olmak üzere iyileşme tartışmalarına katılmak üzere sosyal taraflar da davet edilmeli.
*Mali reform konusunda kriz öncesi mali istikrarı sağlamada başarısız olanlara güvenilemez, reform sürecinde şeffaflık sağlanmalı.
*Kaynakları ve kapasitesi artırılan IMF’nin yönetimi yeniden şekillenmeli, gelişmekte olan ülkelere yönetimde oyların en azından yarısı verilmeli.
*Vergi yükü dar gelirlilere yüklenmemeli, adaletli toplum oluşturulmalı.


İSTANBUL IMF’Yİ AĞIRLAMAYA HAZIRLANIYOR
6-7 Ekim’de İstanbul’da yapılacak olan yıllık olağan toplantıları ile gündeme gelen Uluslararası Para Fonu (IMF), 1947’den bu yana çalışmalarını yürütüyor. Dünya üzerinde özellikle gelişmekte olan ülkelere verdiği “borçlar” ve uygulanmasını istediği “reçeteler” ile bilinen IMF politikaları başarılı olamıyor.
IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları İstanbul’da, Uluslararası Para ve Finans Komitesi, IMF’nin Guvernörler Kurulu’na tavsiyede bulunacak, küresel ekonominin görünümü ve finans piyasalarındaki gelişmelerin yanı sıra IMF’nin çalışma alanında konuları değerlendirecek.
Kalkınma Komitesi ise gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınmanın artırılması için gereken finans kaynakları ve önemli kalkınma konuları üzerine Banka ve Fonun Guvernörler Kurulları’na tavsiyede bulunacak.


TÜRKİYE 19 ANLAŞMA YAPTI
Yarım asırlık dönemde 19 stand-by imzalandı ve bunlardan 1999 ve sonrasında imzalanan son üç tanesi dahil olmak üzere sadece dokuz tanesi tam süresinde bitirildi. İlk anlaşma Başbakan Adnan Menderes döneminde 4 Ağustos 1958’de imzalandı.
Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin 19’uncu stand-bydan kullandığı 6.6 milyar SDR yani (5 aralık itibariyle 1 SDR=1.48 ABD doları) 9.8 milyar doları aşan kredinin hepsi kullanıldı. Ancak vadesi geldiği için yapılan ödeme 1.4 milyar dolarda kalırken, halen IMF’nin yaklaşık 8.4 milyar dolar alacağı var.
(EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et