9 Ekim 2009 00:00

Gözler Ermenistan mutabakatında


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile mutabakatın yarın imzalanmasına ilişkin olarak İsviçre makamlarından açıklamanın beklenmesini isteyerek, “Her şey doğal seyri içinde hareket etmekte, bu konuda bizim için sürpriz bir gelişme söz konusu değildir ama tabii bütün bunlar, her şeyden önce bulunduğu konumu gereği İsviçre’nin yapması gereken açıklamalardır” dedi.
Lozan töreni ile yapılan karşılaştırmanın “çok doğru olmadığı”nı savunan Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın maça herhangi bir ön koşul olmaksızın gelmesini arzuladıklarını, bunun gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti.
Ahmet Davutoğlu, Ankara’yı ziyaret eden AB ülkelerinden Macaristan Dışişleri Bakanı Balazs ile görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokollerin cumartesi günü İsviçre’nin Zürih kentinde imzalanması konusunda birçok soruya muhatap oldu. Davutoğlu, Türkiye’nin mutabakatı imzalamak istediğini ortaya koyarken, iki ülke arasında arabuluculuk yapan İsviçre makamlarından gelecek açıklamanın beklenmesini de istedi.
Açıklamanın gecikip gecikmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, her şeyin doğal seyrinde cereyan ettiğini belirterek, “Biz bu seyri takip eden, içinde olan insanlar olarak dikkat ederseniz hiçbir tereddüt ve beklenti halinde değiliz. Diasporadan değişik gelen sesler var. Her şey doğal seyri içinde hareket etmekte, bu konuda bizim için sürpriz bir gelişme söz konusu değildir ama tabii bütün bunlar, her şeyden önce bulunduğu konumu gereği İsviçre’nin yapması gereken açıklamalardır.”
SARKİSYAN’IN GELİŞİ
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın maça geleceğini teyit edip etmediği sorusu karşısında “Sayın Sarkisyan’ın milli maç için Türkiye’ye gelmesi, tabii ki bizim de arzu ettiğimiz bir konudur” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yıl maç için Erivan’a hiçbir beklentisi olmadan giderek “büyük bir siyasi cesaret” gösterdiğini ve bu gidişin olumlu sonuçlar doğurduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Şimdi de benzer şekilde biz Sayın Sarkisyan’ın herhangi bir ön koşul, herhangi bir beklenti olmaksızın gelmesini arzu ederiz. Bu bakımdan biz, bu perspektiften Sayın Sarkisyan’ın Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz. Ve bunun gerçekleşeceğine de inanıyoruz. Bunun için ayrıca çok büyük formaliteler, karşılıklı davetler icap etmez.”
Ahmet Davutoğlu, İsviçre’de anlaşma töreninin Lozan gibi olup olmayacağı tartışmalarına dikkat çekilmesi üzerine, “Lozan ile karşılaştırılması çok doğru değil. Ne anlaşmanın mahiyeti itibariyle ne de katılımcılar itibariyle... Nihayet iki ülke arasında, iki komşu ülke arasında ilişkileri düzenleyecek bir anlaşmadır” dedi.
Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları arasındaki görüşmeden beklentilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Davutoğlu, “Tabii ki olumlu neticeler bekliyoruz” dedi.


DAVUTOĞLU AKREDİTASYON ENGELİNİ UNUTTU
Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin, 14 Ekim’de Avrupa Komisyonu’nca açıklanacak olan 2009 İlerleme Raporu’nda ifade özgürlüğüne ilişkin “ciddi uyarılar”ın bulunacağı duyumları alındığına dikkat çekmesi üzerine, rapor yayımlanmadan içeriğe ilişkin yorum yapılmasının doğru olmayacağını savunarak, “Ancak Türkiye’nin basın özgürlüğü ile ilgili tutumu açık ve nettir. Biz her zaman basın özgürlüğünden, açık eleştiri özgürlüğünden yana olduk ve en geniş biçimde kullanılması için imkan tanıdık” dedi. Türk basınında çok geniş kapsamlı bir eleştiri ortamı bulunduğunu öne süren Davutoğlu, isim vermeden Doğan Yayın’a getirilen ceza olayına da değinerek “Herhangi bir Avrupa ülkesinde olduğu kadar şu an için de ve onlardan çoğu zaman çok ileri düzeyde ve hatta sınır tanımayan eleştirileri bizim basınımızda görürsünüz. Demokrasinin doğal bir sonucudur. Bunu Türkiye’deki normal vergi ve iç hukuk ile ilgili konularla karıştırmamak lazım” dedi. Davutoğlu, gazetecilere Başbakanlık ve hükümetin çıkardığı akreditasyon engeli; Başbakan’ın, karikatüristlerin de aralarında bulunduğu pek çok gazeteciye eleştirel üsluplarından ötürü açtığı davalar ve ayrıca, ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddeler nedeniyle yargılanmaya devam eden pek çok gazeteci hakkındaki soruları ise es geçti.
(HABER MERKEZİ)


ERMENİSTAN: TÜRKİYE’NİN SINIRLARINI TANIYORUZ
Türkiye-Ermenistan mutabakatının imzalanmasına çok kısa bir süre kala ve diasporadaki sert tepkiler sürerken Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, ülkesinin Türkiye’nin mevcut sınırlarını fiilen ve hukuken tanıdığını bildirdi.
Tigran Sarkisyan, Ermenistan Parlamentosu, muhalefetteki Miras partisi lideri Raffi Hovhannisyan’un sorusunu yanıtlarken “Ermenistan Cumhuriyeti’nin, Sovyet Ermenistan döneminden miras kalan sınırlarını fiilen ve hukuken tanıdığını” söyledi.
PanArmenian’a göre, Tigran Sarkisyan ayrıca, siyasi pragmatizmi dikkate alarak Türkiye ile mevcut sınırları sorgulamanın “gerçekçi olmadığı”nı vurgularken de “Bu tür tartışmalar elbette ki devam edecek ancak biz, bize miras kalan gerçeği tercih ediyoruz” şeklinde konuştu. ERİVAN

Evrensel'i Takip Et