9 Ekim 2009 00:00
Gözler Ermenistan mutabakatında
GÜNÜN YAZILARI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile mutabakatın yarın imzalanmasına ilişkin olarak İsviçre makamlarından açıklamanın beklenmesini isteyerek, Her şey doğal seyri içinde hareket etmekte, bu konuda bizim için sürpriz bir gelişme söz konusu değildir ama tabii bütün bunlar, her şeyden önce bulunduğu konumu gereği İsviçrenin yapması gereken açıklamalardır dedi.
Lozan töreni ile yapılan karşılaştırmanın çok doğru olmadığını savunan Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyanın maça herhangi bir ön koşul olmaksızın gelmesini arzuladıklarını, bunun gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti.
Ahmet Davutoğlu, Ankarayı ziyaret eden AB ülkelerinden Macaristan Dışişleri Bakanı Balazs ile görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokollerin cumartesi günü İsviçrenin Zürih kentinde imzalanması konusunda birçok soruya muhatap oldu. Davutoğlu, Türkiyenin mutabakatı imzalamak istediğini ortaya koyarken, iki ülke arasında arabuluculuk yapan İsviçre makamlarından gelecek açıklamanın beklenmesini de istedi.
Açıklamanın gecikip gecikmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, her şeyin doğal seyrinde cereyan ettiğini belirterek, Biz bu seyri takip eden, içinde olan insanlar olarak dikkat ederseniz hiçbir tereddüt ve beklenti halinde değiliz. Diasporadan değişik gelen sesler var. Her şey doğal seyri içinde hareket etmekte, bu konuda bizim için sürpriz bir gelişme söz konusu değildir ama tabii bütün bunlar, her şeyden önce bulunduğu konumu gereği İsviçrenin yapması gereken açıklamalardır.
SARKİSYANIN GELİŞİ
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın maça geleceğini teyit edip etmediği sorusu karşısında Sayın Sarkisyanın milli maç için Türkiyeye gelmesi, tabii ki bizim de arzu ettiğimiz bir konudur dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün geçen yıl maç için Erivana hiçbir beklentisi olmadan giderek büyük bir siyasi cesaret gösterdiğini ve bu gidişin olumlu sonuçlar doğurduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti: Şimdi de benzer şekilde biz Sayın Sarkisyanın herhangi bir ön koşul, herhangi bir beklenti olmaksızın gelmesini arzu ederiz. Bu bakımdan biz, bu perspektiften Sayın Sarkisyanın Türkiyeye gelmesini bekliyoruz. Ve bunun gerçekleşeceğine de inanıyoruz. Bunun için ayrıca çok büyük formaliteler, karşılıklı davetler icap etmez.
Ahmet Davutoğlu, İsviçrede anlaşma töreninin Lozan gibi olup olmayacağı tartışmalarına dikkat çekilmesi üzerine, Lozan ile karşılaştırılması çok doğru değil. Ne anlaşmanın mahiyeti itibariyle ne de katılımcılar itibariyle... Nihayet iki ülke arasında, iki komşu ülke arasında ilişkileri düzenleyecek bir anlaşmadır dedi.
Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları arasındaki görüşmeden beklentilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Davutoğlu, Tabii ki olumlu neticeler bekliyoruz dedi.
DAVUTOĞLU AKREDİTASYON ENGELİNİ UNUTTU
Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin, 14 Ekimde Avrupa Komisyonunca açıklanacak olan 2009 İlerleme Raporunda ifade özgürlüğüne ilişkin ciddi uyarıların bulunacağı duyumları alındığına dikkat çekmesi üzerine, rapor yayımlanmadan içeriğe ilişkin yorum yapılmasının doğru olmayacağını savunarak, Ancak Türkiyenin basın özgürlüğü ile ilgili tutumu açık ve nettir. Biz her zaman basın özgürlüğünden, açık eleştiri özgürlüğünden yana olduk ve en geniş biçimde kullanılması için imkan tanıdık dedi. Türk basınında çok geniş kapsamlı bir eleştiri ortamı bulunduğunu öne süren Davutoğlu, isim vermeden Doğan Yayına getirilen ceza olayına da değinerek Herhangi bir Avrupa ülkesinde olduğu kadar şu an için de ve onlardan çoğu zaman çok ileri düzeyde ve hatta sınır tanımayan eleştirileri bizim basınımızda görürsünüz. Demokrasinin doğal bir sonucudur. Bunu Türkiyedeki normal vergi ve iç hukuk ile ilgili konularla karıştırmamak lazım dedi. Davutoğlu, gazetecilere Başbakanlık ve hükümetin çıkardığı akreditasyon engeli; Başbakanın, karikatüristlerin de aralarında bulunduğu pek çok gazeteciye eleştirel üsluplarından ötürü açtığı davalar ve ayrıca, ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddeler nedeniyle yargılanmaya devam eden pek çok gazeteci hakkındaki soruları ise es geçti.
(HABER MERKEZİ)
ERMENİSTAN: TÜRKİYENİN SINIRLARINI TANIYORUZ
Türkiye-Ermenistan mutabakatının imzalanmasına çok kısa bir süre kala ve diasporadaki sert tepkiler sürerken Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, ülkesinin Türkiyenin mevcut sınırlarını fiilen ve hukuken tanıdığını bildirdi.
Tigran Sarkisyan, Ermenistan Parlamentosu, muhalefetteki Miras partisi lideri Raffi Hovhannisyanun sorusunu yanıtlarken Ermenistan Cumhuriyetinin, Sovyet Ermenistan döneminden miras kalan sınırlarını fiilen ve hukuken tanıdığını söyledi.
PanArmeniana göre, Tigran Sarkisyan ayrıca, siyasi pragmatizmi dikkate alarak Türkiye ile mevcut sınırları sorgulamanın gerçekçi olmadığını vurgularken de Bu tür tartışmalar elbette ki devam edecek ancak biz, bize miras kalan gerçeği tercih ediyoruz şeklinde konuştu. ERİVAN
Evrensel'i Takip Et