12 Ekim 2009 00:00
Bu dünyadan bir yorgun savaşçı geçti
Yönetmen Halit Refiğ, safra kanalı tümörü tedavisi sürereken 75 yaşında hayata veda etti. Yorgun Savaşçıdan Gurbet Kuşlarına birçok önemli filme imza atmış olan Refiğ, 70lerde geliştirdiği ulusal sinema akımını, son yıllarda da ulusalcı bir çizgide savunmaya devam ediyordu. Refiğin cenazesi yarın öğlen Teşvikiye Camiinden kaldırılıp Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilecek.
Genellikle 12 Eylül döneminde yapılan Yorgun Savaşçı filminin; bir zamanlar TRTye yaptığı, bugün ikinci versiyonunun yayınlandığı unutulmaz Aşkı Memnu dizisinin; Gurbet Kuşları, Karılar Koğuşu ve Teyzem filmlerinin yönetmeni olarak bilinen Halit Refiğ, aslında sayısız filme imza attı. Türkiyenin en çalışkan birkaç yönetmeni arasında yer alsa da, o sadece bir yönetmen değil aynı zamanda sinema üzerine fikirler üretmiş bir düşün adamıydı.
HAYATI VE ULUSAL SİNEMA KAVGASI
Halit Refiğ, 1934te İzmirde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı, Robert Kolej Mühendislik Bölümünde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Korede yapan Refiğ, bu sırada amatörce 8 mm filmler çekti. 1956da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları Sinema ve Kim isimli dergilerde, Yeni Sabah ve Akşam gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmazın Yaşamak Hakkımdır isimli filminin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi. 1960ta ilk filmi olan Yasak Aşkı çeken Refiğ, 1963te Şehirdeki Yabancı, 1964te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın, Bir Türke Gönül Verdim filmlerine imza attı ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. Refiğ, 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödülünü aldı.
1974te Türkiyede ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kurslarında öğretmen olarak görev aldı. 1975ten itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesinden Onursal Profesörlük unvanı aldı. 300ü aşkın makele yazdı ve Ulusal Sinema Kavgası adlı bir kitabı bulunuyor.
Halit Refiğ, Metin Erksanın da dahil olduğu ulusal sinema akımının kurucularındandır. Ulusal sinema, esasen yönetmenin yakın arkadaşı da olan Kemal Tahirin doğu-batı, gelenek ve modern gibi kavramlar hakkındaki fikirlerinden esinlenir. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et