23 Ekim 2009 00:00

‘Elveda Rumeli’nin müzikleri öksüz kaldı

ELVEDA Rumeli dizisinde kendi bestelediği şarkıları seslendiren, doğum yeri Makedonya’nın Manastır kenti için yazdığı şarkısı...

Paylaş

ELVEDA Rumeli dizisinde kendi bestelediği şarkıları seslendiren, doğum yeri Makedonya’nın Manastır kenti için yazdığı şarkısı halen Makedonya’da en çok dinlenenler arasında yer alan Hayri Önder (Demirovski) Karşıyaka’daki evinde vefat etti.
1927 yılında Makedonya’nın Manastır kentinde dünyaya gelen Hayri Önder, Nazilerin Makedonya’yı işgal ettiği dönemde küçük yaşında dağa çıkıp ülkesini korumaya çalışanlarla birlik oldu, mücadele etti. Yugoslavya kurulduktan sonra devlet tarafından yeni açılan Matbaa okuluna parasız ve sınavsız alındı. Dört yıllık okulu üç yılda bitirerek okulun ilk diplomasını aldı. Üsküp Radyosu sınavını kazanarak çalışmaya başladı ve besteler yaptı. 1954 yılında Türkiye’ye göç etti.
Hayri Önder ‘in gençlik dönemlerinde yazdığı şarkısı Doğduğun yer Bitola (Manastır) Makedonya’nın kurulmasından sonra hit oldu, halkın oylarıyla yılın şarkısı seçildi.
Hayri Önder, Elveda Rumeli dizisinde bestelediği şarkıları çalındı, Türkçe sözlerine çevrilen bestesini kendi seslendirdi.
Türkçe ve Makedonca dışında Sırpça, Bulgarca ve İtalyanca’da bilen Hayri Önder üç çocuk babasıydı. Hayri Önder’in dün Karşıyaka Mevlana Camiinden öğlen namazını müteakip cenazesi kaldırılarak Doğançay Mezarlığı’na defnedildi.
(İzmir/EVRENSEL)



ÖNCEKİ HABER

Haklarını istediler sokağa atıldılar

SONRAKİ HABER

BU HAFTA BUNLAR DA VAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...