28 Kasım 2009 00:00

‘Gerçek Gündem’i başka!

Haber sitesi Gerçek Gündem’in sahibi Barış Yarkadaş’ın, çete kurmak, zimmet, irtikap gibi suçlamalarla tutuklu yargılanan Akfırat eski Belediye Başkanı ...

Paylaş

Haber sitesi Gerçek Gündem’in sahibi Barış Yarkadaş’ın, çete kurmak, zimmet, irtikap gibi suçlamalarla tutuklu yargılanan Akfırat eski Belediye Başkanı AKP’li Hilmi Yıldız için ‘ısmarlama’ haber yaptığı, yayınlattığı binlerce gazeteyi bizzat dağıttırdığı iddia edildi. Yarkadaş, CHP’li olmasıyla da tanınıyor.
Sitesinde CHP İl Başkanı Gürsel Tekin’in de yazdığı Yarkadaş’ın bu ‘garip” ilişkisi, jandarmanın Akfırat Operasyonu çerçevesinde yaptığı dinleme kayıtlarında ortaya çıktı. Yarkadaş’ın sitesinde yaptığı haber ve yorumlarında, CHP dışındaki tüm solu “Sorozcu, dönek, gizli Fethullahçı” olarak tanımlaması pek çok tartışmaya neden oldu.
DİNLEMEYE TAKILDI
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 04/08/2004 tarih ve 2008/108 sayılı kararına göre yapılan dinlemelerde, 23 Ağustos 2008 tarihinde Gerçek Gündem haber sitesi sahibi Barış Yarkadaş ve Hilmi Yıldız’ın çete kurmak suçlamasıyla tutuklu oğlu Enes Yıldız arasındaki görüşmeler dikkat çekiyor. Görüşmelerde çok samimi oldukları ve Enes Yıldız’ın, Barış Yarkadaş’a ‘ısmarlama gazete’ yayınlattığı, bu amaçla 12 bin gazete basıldığı, gazetelerin Tuzla, Tepeören, Akfırat ve İçmeler’de bizzat Barış Yarkadaş’ın kontrolünde dağıtımının üstlenildiği açıkça görülüyor.
10 BİNİ YILDIZ, 2 BİNİ EKŞİ İÇİN!
Aynı konuşmada Barış Yarkadaş, Enes Yıldız’a Akfırat’ta olduğunu, gazetenin dağıtımı için plan yapıp kroki hazırladığını, gazetenin ‘bomba’ olduğunu ve iki gün sonra dağıtılacağını söylüyor. Yarkadaş aynı gün, yolsuzluk nedeniyle görevden alınan ve Hilmi Yıldız’ın yakın arkadaşı olduğu bilinen Cemil Ekşi’yle yemek yediklerini ve Ekşi’nin kendisi için de ‘2 bin ilave gazete’ istediğini belirtiyor.
‘TANIDIK VAR MI?’
Enes Yıldız konuşmada, aynı gün bir gazetede Hilmi Yıldız ve Cemil Ekşi’nin imar planlarında yapılan oyunlarla devlet ormanlarını imara açarak hatırlı kişilere satmalarını içeren “Belgeleriyle orman talanı” haberinden söz ediyor. Yıldız konuşmada, aynı haberi başka bir gazetenin de gündemine aldığını belirterek, Yarkadaş’tan o gazetede tanıdığı olup olmadığını soruyor.
Ayrıca Enes Yıldız, Yarkadaş’a “Senin sitede bizim yayınlayacağımız bir konu daha var” diyerek bir ‘sipariş’ daha veriyor. Enes Yıldız, babası Hilmi Yıldız ve kendisi hakkında suç duyurusunda bulunarak Akfırat yolsuzluklarının ortaya çıkmasına önayak olan eski belediye çalışanı Hüseyin Çelik aleyhine haber istiyor.

‘AÇIKLIYORUZ’ DEDİ SONRA VAZGEÇTİ!
Her şey, Barış Yarkadaş’ın sahibi olduğu Gerçek Gündem sitesinin 19 Mayıs 2008 tarihli “Böyle yolsuzluk görülmedi” başlıklı haberiyle başladı. Site bu haberinde, “AKP’li Tuzla Akfırat Belediyesi’ndeki iddialar dudakları uçuklatıyor” diyerek, haberlerin spotlarını girdi. Nedense ertesi gün bu sayfa siteden kaldırıldı ve spotların duyurulduğu haberlerin hiçbirisi yayınlanmadı. AKP’li Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız’ın yakın arkadaşı olan ve pek çok imar yolsuzluğunu birlikte yaptıkları iddia edilen komşu belde Orhanlı’nın CHP’li Belediye Başkanı Cemil Ekşi’nin, bu konuda ‘ricacı’ olduğu ve haberlerin yayınlanmasını durdurduğu iddia edildi.
Bir süre sonra bir gazetede Yıldız’ın mera arazisini imar oyunlarıyla kendisinin, oğlunun ve Akfırat’ın ‘ünlü’ sahte şeyhi Yaşar Yılmaz’ın üzerine geçirdiğine dair haber çıkınca, Yarkadaş bir köşe yazısı kaleme aldı. Yakardaş yazısında, “Dosya duyurularımızı biraz erken yapmışız. Suçlanan tarafı linç etmek istemeyiz. Pazartesi Hilmi Yıldız’a soracağız” demişti.
Yarkadaş, Yıldız’la olan konuşmasının ardından “ikna olmuş” olmalı ki, 24 Haziran’a kadar bu konuda tek satır haber yapmadı. Ancak, Akfırat’ın AKP’li Başkanı Hilmi Yıldız ve komşu belde Orhanlı’nın CHP’li Belediye Başkanı Cemil Ekşi ile ilgili yolsuzluk haberleri gazetelerde çıkmaya başlayınca, Hilmi Yıldız’ın “İspatlasınlar istifa ederim” dediği basın açıklamasına geniş yer verdi sitesinde. Yıldız’ın toplantıda yaptığı konuşma, neredeyse kelimesi kelimesine sitede yayınlandı.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’a dinci vakıf üniversitesi

SONRAKİ HABER

Trafik kazalarında onlarca kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...