22 Aralık 2009 00:00

Yıkım değil tapu istiyorlar

Alibeyköy Karadolap Mahallesi halkı, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında alınan yıkım kararını protesto ederek...

Paylaş

Alibeyköy Karadolap Mahallesi halkı, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında alınan yıkım kararını protesto ederek, tapularını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu. Mahallelerinin ranta dönüştürülecek bir alan olarak görüldüğünü belirten Karadolaplılar, “En temel insan haklarından olan barınma hakkının elimizden alınmasına göz yummayacağız” dediler.
Saya Yokuşu Meydanı’nda toplanan genç, yaşlı, çocuk yüzlerce kişi, evlerinin yıkılmasına karşı yürüyüş yaptı. Alkış, slogan ve taşınan dövizlerle taleplerin dile getirildiği yürüyüşe çevreden de büyük destek geldi. Prof. Kaya Gürsel İlköğretim Okulu’nun önüne gelindiğinde, Alev Arslan, mahalleli adına açıklama yaptı.
TAPULARIMIZI ALANA KADAR...
Mahallelerinin ranta dönüştürülecek bir alan olarak görüldüğünü söyleyen Arslan, “Kırk yıldır Karadolap Mahallesi’nde yaşayan bizleri ellerinin tersi ile bir tarafa iterek evlerimizi elimizden almak istiyorlar” dedi. “En temel ve kutsal insan hakkı olan barınma hakkımızın elimizden alınmasına göz yummayacağız. Yasal ve meşru zeminde bütün olanakları ve haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” diyen Arslan, birlik ve beraberliklerini bozacak tüm girişim ve politikalara karşı halkı uyanık olmaya çağırdı.
DAVA AÇACAKLAR
Karadolap Mahallesi Muhtarı Celal Düzgün, mahallelerinin kentsel dönüşüm alanından çıkmasını isteyerek, “Bu konuda belediye başkanına, anakent belediye başkanına görev düşüyor. İlk etapta 1800 ev, ikinci kısımda 3 bin 200 ev bulunuyor. 40 senedir var olan evlerimizin tapularının verilmesini istiyoruz. Biz burada işgalci değiliz. Evlerimizi yaptık. Altyapılar geçti, evlerimize su elektrik geldi” dedi. Düzgün, kentsel dönüşüme ilişkin dernekle birlikte dava açacaklarını söyledi. Düzgün, “Avukatlar, kentsel dönüşüme giren bütün evlerdeki insanlardan yetki alacaklar” dedi.
YAŞAM HAKKI
1988 yılından beri Karadolap Mahallesi’nde oturan Nafiye Çelik, “Bizim kalacak yerimiz hiç yok. Biz evimize kömür dahi alamayan insanlarız, yıkarlarsa perişan oluruz” diyerek, sosyal devletin gereği olan yaşam haklarının kendilerine verilmesini istedi. Yaşlı bir teyze ise isyan etti evleri için çıkan yıkım kararına. 55 yaşındaki Güler Aydın da “Biz daire yaptık, bize niye müsaade verdi? Vermeyeydi, yapmayaydı o zaman. Biz çıkmayacağız. Kanımızı alsalar çıkmayacağız. Doğal gaz, su, elektrik, yol getirdi şimdi evimizi yıkıyor. Bu ne demektir böyle? Vergimi ödüyorum, tapu tahsis belgem elimde, daha bizden ne istiyorlar?” diye konuştu.
BURASI BİZİM
Sema Yıldırım ise kararlı evlerini vermemekte. 35 yıldır oturduğu mahalleyi bırakmayacağını söyleyen Yıldırım, “Kazanacağız. Biz burada vergimizi veriyoruz. Devletin önünde yapıldı buralar. Vermeselerdi. Karadolap Mahallesi bizim” dedi.
“Bedenimizle evlerimizi yıktırmayacağız. Bilsek ki, ölüm olsa dahi evlerimizi yıktırmayacağız. Bu halkımızı nereye götürecekler, ne istiyorlar bizden?” diyen Güneş Yıldırım da Başbakan’a “Neden” diye sordu. Yıldırım, bir ömür geçirdikleri mahallelerinin sahipsiz olmadığını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

BELEDİYE İPTAL DEDİ, ANCAK...

13 Eylül 2009’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, “Gecekondu Dönüşüm Projesi Uygulanacak Alan” içinde yer alacak sınırları onayarak, Karadolap Mahallesi’ni böylece yıkılacak bölge içine aldı. 3 Aralık 2009’da ise kararın askıya çıkarılarak ilan edilmesiyle, yıkım çalışmaları resmi olarak başlamış oldu. Ancak aldığımız son habere göre Eyüp Belediyesi tarafından mahallelilere planda onanan sınırın iptal edilmesine ilişkin bir yazı gönderildi. Yazıda şu sözlere yer verildi: “Başkanlığımızca 13 Eylül 2009 tarihli plan tadilatında Gecekondu Dönüşüm Projesi Uygulanacak alan sınırı olarak belirlenen alanda Dönüşüm Projesi yapılması düşünülmediğinden, söz konusu planda onanan sınırın iptal edilmesi hususunda gereğini arz ederim.” Plandan vazgeçen belediye, yıkımın yapılmayacağına ilişkin sözünü tutar mı, bunu zaman gösterecek. Ancak halk, seçim döneminde tapu sözü vererek belediye başkanı seçilen İsmail Kavuncu’nun, sözünün arkasında durmasını istiyor.

YIKIMLARA KARŞI DERNEK

Mahalle dernekleri, demokratik örgütler ve siyasi partilerin bir araya gelerek yıkımlara karşı oluşturduğu Karadolap Mahallesi Sosyal Çevreyi Koruma ve Düzenleme Derneği adına konuşan Hüseyin Tuğluk, “Türkiye’yi yöneten zihniyet, rant getiren alanların hiçbir zaman yoksul ve emekçi halkın hizmetinde olmasını istemiyor. Hükümet bizim yaşadığımız bu mahalleye dokunmasın. Bizim tapularımızı versinler. Derneğin kurulma amacı da budur. Karadolap Mahallesi’nde yıllardır kangrene dönüşmüş olan tapu meselesinin çözülmesidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

KARTAL’DA EKOLOJİK PAZAR

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...