10 Mart 2010 00:00

Yüz binlerce emeklinin milyonları gasp edildi

Yüz binlerce emekliden trilyonlarca liralık dernek üyeliği aidatı kesildi.

Paylaş

Yüz binlerce emekliden trilyonlarca liralık dernek üyeliği aidatı kesildi. 653 bin 311 bin SSK emeklisi, hiç haberleri olmadan Türkiye Emeklileri Derneği’ne (TÜED) üye yapıldı. Şubat ayında üye yapılan her emekliden, yine hiç haberleri olmadan 18 lira dernek aidatı kesintisi yapıldı. Bu, emeklinin yaklaşık 14 milyon lirasının, rızası dışında kesilmesi anlamına geliyor.
Konuyu gündeme getiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, uygulamanın yasadışı olduğunu vurguluyor: “Yasalar gereğince emeklilerin aylıklarından tek bir kuruş kesinti yapılamaz; hatta bırakın kesintiyi, bankalar da dahil olmak üzere hiç kimse emeklinin borcu için aylığına haciz bile getiremez. İşçi emeklilerinin yazılı başvurusu olmadan maaşlarından Türkiye Emekliler Derneği’ne kesinti yapılması mümkün değil.”
İşçi Memur Bağkur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, kesintilerden SGK yöneticilerinin de pay aldığını iddia etti. Öz’ün iddiasına göre TÜED’e danışmanlık yaptı diye gösterilen, rapor yazdı denilen SGK yöneticileri de emeklilerden kesilen paralardan nemalanmış...
TÜED’den yapılan yazılı açıklamada, yasadışı bir işlem yapılmadığı savunularak, “Gerek İçişleri Bakanlığı ve gerekse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince sürekli olarak teftiş edilen derneğimizin yasadışı olan ve cezai işlem gerektiren bir uygulamasına rastlanmadığı, teftiş raporlarında açıkça görülmektedir” denildi.
AYRICALIKLI DERNEK
Türkiye Emeklileri Derneği ayrıcalıklı bir dernek... Başka derneklerin üyelerinin emeklilik maaşlarından kesinti yapılıp dernek hesabına yatırılmıyor. Ama söz konusu TÜED olunca Sosyal Güvenlik Kurumu, gönderilen listeye göre kesinti yapıp derneğin hesabına aktarıyor. Kesintiler yılda bir kere ve zam verildiği ay aylıklardan yapıldığı için emekliler kesintinin farkına varamıyor.
Ali Tezel, derneğin hükümet tarafından tarafından gözetilmesini şöyle yorumluyor: “En çok üyeye sahip emekli derneği, Sosyal Güvenlik Kurumu yönetim kurulu’na üye gönderir. Üye gönderecek emekli derneği, emeklilerin haklarını savunmak ve korumak isterse hükümet ve idareleri zor durumda bırakabilir. Bu sebeple emekli dernekleri kendi başlarına bırakılamaz. Bazıları korunur kollanır.”
HÜKÜMETE ÇİÇEK VERMİŞTİ
Eski adı Türkiye İşçi Emeklileri Derneği olan TÜED’in Genel Başkanı Kazım Ergün, hükümetle olan yakın ilişkisiyle biliniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine adam başı 60 lira zam yaptığı hasebiyle Başbakan’a çiçek veren dernek başkanı, o davranışını savunmuştu. Hükümetin zam konusunda elinden geleni yaptığını ifade eden Ergün, Erdoğan’a çiçek vermesi konusunda “Böyle bir ikramda bulunduysak günah mı işledik?” demişti.
Ergün, eleştiri olarak da farklı yıllarda emekli olanların maaşları arasında intibak (uyum) sağlanması konusunda bir süredir çaba gösterdiklerini, ancak Erdoğan’ın zam açıklamasında bu sorunun çözülmediğini söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in bu konuda “Bütçe yetmedi” açıklamasını yeterli bulan Ergün, “Neden direnmediniz” sorusuna, “Yaş ortalamamız 60-65. Sokakta ne kadar mücadele edersiniz?” yanıtını vermişti.
SGK: SORUMLULUK DERNEKLERİN
SGK, Türkiye Emeklileri Derneği’nin üyelerinden yıllık 18 TL, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği ise yıllık 15 TL kesintiyi şubat aylığından yaptığını bildirdi. SGK, her iki derneğin de üye listelerinin ve dernek aidatlarının aylıklarından kesilmesine dair muvafakatlerinin derneklerinde bulunduğunu beyan ettiğini aktarakrak, “Bu nedenle üyelik kayıtlarından veya muvafakatlerden doğabilecek her türlü hukuki, cezai ve mali sorumluluk, söz konusu derneklere aittir” dedi.
SGK, açıklamaya şöyle devam etti: “Dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını ileri süren sigortalı ve hak sahiplerinin bu konuda kurumumuza yaptığı başvurular, ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin, durumu kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde, gereği yerine getirilecektir.”
FAİZİYLE GERİ ÖDENİR
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, sigortalı ve hak sahibi emekli dul ve yetimlerin maaşlarından kesinti yapılabilmesi için söz konusu kişilerden muvafakat alınması gerektiğini belirtti. Ancak bu şekilde aylıklardan kesinti yapılabileceğini açıkladı.
SGK, 2010 yılı aidat kesintileri için 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yeni üye olan kişilerin, SGK’ya hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmelerini istediğini duyurdu. Derneklerin eski üyeleri için de 2010 yılı sonuna kadar muvafakat belgelerinin gönderilmesi için süre verildiğini açıklayarak, şu bilgileri verdi: “Derneklerin 2010 yılı aidat kesintilerine ilişkin talepleri üzerine, kurumumuzca kesinti talebinin yerine getirilebilmesi için üye olanlar için ilgilinin muvafakatinin alınarak kuruma ibraz edilmesi, muvafakat yazıları ibraz edilemeyen üyelere ait kesinti tutarlarının ilgililere ödenmek üzere kanuni faiziyle birlikte kuruma iade edileceğine ilişkin taahhüdü içeren Dernek Yönetim Kurulu kararı istenmiştir.”
SGK’nın açıklamasına göre yasadışı bir kesinti söz konusu ise dernekler faizi ile birlikte bu kesintiyi SGK’ya geri ödeyecekler... (EKONOMİ SERVİSİ)

KESİNTİLER PROTESTO EDİLDİ
DİSK’e bağlı Emekli-Sen üye ve yöneticileri, emekli aylıklarından “cemiyet kesintisi” adı altında yapılan kesintiyi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il binaları önünde protesto ettiler.
Ankara’da yapılan eylemde konuşan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklilerin şubat ayı maaşlarından, “cemiyet kesintisi” adı altında Türkiye Emekliler Derneği’ne üyelik aidatı kesintisi yapılmasını kınadı. Beysülen, kişi başı 18 TL olan bu kesintinin, çoğu derneğe üye olmamış yüzbinlerce emeklinin maaşını etkilediğini söyledi. Kesintilerle 13 milyon 860 bin TL’nin derneğe aktarıldığını belirten Beysülen, her yıl bu kesintinin tekrar edildiğini ifade etti.
“Bütün bunlar 5 Ocak’ta Dernek Başkanı tarafından Başbakan’a çiçek verilmesinin nedenini açıkça ortaya koyuyor”diyen Beysülen, SGK’nın emeklilerin haberi olmadan aidat kesilip derneğin kasasına aktarılmasını “kanunsuz” diye nitelendirdi. Beysülen, “kararın iptali için idari yargıda dava açacaklarını” söyledi. Emekli-Sen Kocaeli Şubesi de kesintileri protesto etti. Eylemde açıklamayı Emekli-Sen Şube Başkanı Osman Nuri Şenol okudu. (HABER MERKEZİ)


EMEKLİLER NE YAPABİLİR?

SGK Bilgi Edinme Birimi’ne gerek yazıyla gerekse www.sgk.gov.tr web sayfası üzerindeki Bilgi Edinme bölümünden, derneğe üye yapılıp yapılmadığınızı, emekli aylığınızdan kesinti yapılıp yapılmadığını, yapılmışsa kaç para olduğunu sorabilirsiniz. Yasal süresi olan 15 günde cevap vermezlerse de Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu’na şikayet edin. Burası da size yardımcı olmazsa İş Mahkemesi’nde SGK’yı eksik aylık ödediği için şikayet edin.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na dilekçe verip kesinti yapılıp yapılmadığını öğrenebilir, yapılmışsa iade edilmesini isteyebilirsiniz.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı Dernekleri Daire Başkanlığı’na da, sizi haberiniz olmadan dernek üyesi yaptıkları için şikayet hakkınız bulunuyor.

İŞ BİLİR BAŞKAN
Hükümetle ilişkisi, sadece dernek aidatlarının SGK tarafından tahsil edilip hesabına aktarılması ile sınırlı değil.
* İyi ilişkilerini kullanarak SGK Yönetim Kurulu’na girdi. İşçi emekliliğine son verildi. Böylece aylığı 700’liradan 4 bin liraya çıktı... Şu anda madenci emeklisi olarak alması gereken emekli maaşı 950 lira olacakken, SGK yönetim kurulu üyeliğinden 4 bin 300 lira maaş alıyor.
* 11 yıldır dernek yönetiminde bulunan, bunun 2.5 yılı dışında da hep başkan olan Kazım Ergün, başkanlığı devam etsin diye Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin adını değiştirerek Türkiye Emeklileri Derneği yaptı.
* Şimdi, Ankara’da 200 metrekarelik, banyolu yatak odalı makam odasında oturup gariban emeklinin haklarını savunuyor...
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Belediyesi’nde uyuşmazlık

SONRAKİ HABER

Yıkımın yeni adı Topselvi Mahallesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...