26 Mart 2010 00:00

Vakıf üniversitelerinde ilk sendikalaşma Bilgi’de

TÜRKİYE’de sayısı 45’i bulan, 20 binden fazla emekçinin çalıştığı vakıf üniversitelerinde ilk sendikalaşma İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşiyor.

Paylaş

TÜRKİYE’de sayısı 45’i bulan, 20 binden fazla emekçinin çalıştığı vakıf üniversitelerinde ilk sendikalaşma İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşiyor. Öğretim üyelerinden araştırma görevlilerine, idari personelden güvenlik ve temizlik görevlilerine kadar farklı birimlerde görev yapan çalışanlar, DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’nda örgütleniyor.
Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de 1983 yılında yapılan yasal değişiklikle, vakıf üniversitelerinin hukuki altyapısının hazırlandığı, 2010 yılına gelindiğinde vakıf üniversitesi sayısının 45’e yükseldiği kaydedildi.
Halen 32 vakıf üniversitesinin eğitim faaliyetini sürdürdüğü, 13 üniversitenin ise öğrenci kabul etmeye hazırlandığının ifade edildiği açıklamada, 32 vakıf üniversitesinde 10 bin 500’ü öğretim elemanı olmak üzere 20 binden fazla kişinin çalıştığına dikkat çekildi.
Vakıf üniversitelerinde çalışan akademik ve idari personelin aylık ve diğer özlük hakları bakımından işçi statüsünde olduğu ve 17 No’lu “ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar” işkolunda bulunan sendikalara üye olabileceği vurgulanan açıklamada, “Ancak 20 binden daha fazla çalışanın bulunduğu bir sektörde bugüne kadar sendikalaşma yoktu” denildi.
Açıklamada, İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanlarının, “bu tabloyu değiştirmek için tarihe not düşülecek bir adım attığı” ve Sosyal-İş’te örgütlenmeye başladıkları belirtildi.
Bilgi Üniversitesi’nin “Türkiye’de vakıf üniversitesi çalışanlarının sendikalaştıkları ilk üniversite” olacağı vurgulanan açıklamada, üniversite yönetiminin, “çalışanlarının sendikalaşma hakkına saygı gösterme” taahhüdünde bulunduğu bildirildi.
“Sendikamız, İstanbul Bilgi Üniversitesi yönetiminin, üniversite çalışanlarının sendikalaşma hakkını kullandığı bir süreçte, bu taahhüdüne uygun bir tutum alacağına inanmaktadır” denilen açıklamada, üniversite çalışanlarının sendikalaşma yönündeki bu girişimlerinin başarıya ulaşması için her türlü hukuki ve meşru süreçleri işletecekleri dile getirildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Hükümet vatandaştan alıyor yandaşa veriyor’

SONRAKİ HABER

YOL MU İNŞAAT MI?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...