01 Nisan 2010 00:00

SORUMLULAR CEZALANDIRILANA KADAR

ÇİNE’de bulunan Kaltun Maden AŞ’de 8 Aralık 2009 tarihinde yaşanan iş kazasında yaşamını yitiren Salih ...

Paylaş

ÇİNE’de bulunan Kaltun Maden AŞ’de 8 Aralık 2009 tarihinde yaşanan iş kazasında yaşamını yitiren Salih Arabacı’nın ailesi maden patronlarının yakasını bırakmıyor.
Çine Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam eden davanın ikinci duruşmasından sonra görüştüğümüz baba Salih Arabacı, “Edindiğim bilgiye göre benim oğlum öldükten sonra oğlumun çalıştığı bölümde yeni bir iş düzenlemesi yapmışlar.Oğlumun ölümüne sebep olan nedenlerden birincisi; eski çuvallarla maden taşıma yöntemini terk ederek,yeni çuvallarla maden taşımaya başlamışlar.İkincisi; maden çuvalını forkliftten boşaltmak için işçiler mecburen maden çuvalının altına girerek o işi yaparken şimdi, iki adet sehpa yapmışlar maden çuvalı bu sehpaların üzerine konularak çuval boşaltma işlemini gerçekleştiriyorlarmış. Madem ki böyle bir çözüm, böyle bir iş güvenliği tedbiri vardı neden benim oğlum ölmeden önce böyle bir çalışma düzeni getirmediler?” dedi.
KAZA DEĞİL CİNAYET!
İş güvenliği tedbirleri alınsaydı oğlunun yaşıyor olacağını söyleyen Arabacı, bu nedenle yaşananı kaza değil cinayet olarak nitelendirdi. Oğlunun ölümüne neden olanların er ya da geç cezalandırılacağını ifade eden Arabacı, mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini bildirdi.
Acılı ailenin Avukatı Aydın Fırat Muslu “Bildiğiniz gibi Salih Arabacı uzun zamandır kullanılmış olmasından dolayı yıpranan ve içine taşıma ölçüsünden çok daha fazla maden atığı konan bir çuvalın üzerine düşmesi sonucu can verdi. Çalışma koşullarına davalı şirketçe özen gösterilmediği için Salih öldü. Ayrıca 4857 sayılı Kanun uyarınca Salih’in çalıştığı şirket işyerinde işyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla, bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle yükümlüdür. Bu sorumluluk ve yükümlülüklerine aykırı davrandığı ve bu şekilde Salih’in ölümünden sorumlu olduğu için çalıştığı şirkete tazminat davası açtık” dedi.
Salih Arabacı’nın üzerine düşen çuvalın bulunduğu aracın sürücüsü ile işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu personel hakkında soruşturmanın sürdüğü bilgisini veren Muslu, bu soruşturmanın da takipçisi olduklarını, kamu davası açılması halinde müdahil olacaklarını kaydetti.
Celal Şenol
ÖNCEKİ HABER

Sanica’da işten atmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

TEKEL işçisinin şakası yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...