02 Nisan 2010 00:00

Emek Sineması’nda eylemli açılış

“HABERİNİZ var mı? Emek Sineması’nı yıkıp, yerine alışveriş merkezi yapacaklar ve binanın sekizinci katına göstermelik bir sinema salonu yerleştirecekler.

Paylaş

“HABERİNİZ var mı? Emek Sineması’nı yıkıp, yerine alışveriş merkezi yapacaklar ve binanın sekizinci katına göstermelik bir sinema salonu yerleştirecekler. Planları en başından beri buyken, ‘Yıkmayacağız, yeniden yapacağız’ diyerek, yalan söyleyerek, Emek’e sahip çıkacak olanları oyalamaya, oyuna getirmeye, geceden sabaha, Emek’i bizden almaya çalışıyorlar.”
Sekiz aydır kapalı olan Emek Sineması’nın yıkılacak olması üzerine bir araya gelen “İstanbul Kültür Sanat Varyetesi” isimli grup yarın akşam Emek Sineması’nda alternatif film festivali açılışı düzenleniyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın, yıllardır İstanbul Film Festivali’nin gösterimlerinde kullandığı sinema salonunun yıkılacak olmasına karşı sessiz kalmasını da eleştiren grup “Hem kentsel rantın hem de kültürün endüstriyelleştirilmesinin baş kurbanlarından biri olan Emek Sineması’nı İKSV ya da gözü, kulağı kapalı “sanatkarlar” gibi sahipsiz bırakmamak” için herkesi Emek’e bekliyor.
İLK KEZ ORADA EL ELE TUTUŞTUĞUM İÇİN…
“Emek Bizim İstanbul Bizim Yıktırmıyoruz” sloganıyla yapılan çağrı Emek Sineması’nın her İstanbullunun kişisel hatıralarında önemli bir yeri bulunduğuna işaret ediyor; “Emek Sineması’na sahip çıkıyorum. Güzelim salonunda izlediğim filmler için, sevgilimle ilk kez Emek Sineması’nda el ele tutuştuğum için sahip çıkıyorum Emek Sineması’na. Günden güne kapitalizmin vitrinine dönen İstiklal Caddesi’ni adımlarken utanmamak için sahip çıkıyorum.”
SULUKULE’NİN BAŞINA GELEN GİBİ
Varyete, Atatürk Kültür Merkezi’nin bir kültür-sanat mekanından bir ticarethaneye dönüştürülmesi “projesi”nin, Sulukule’nin “temizlenmesi”nin, kent merkezindeki devlet okul ve hastanelerinin satışa çıkartılmasının da tıpkı Emek Sineması’nın yıkılması ve yerine inşa edilecek alışveriş merkezinin en üst katına taşınması gibi aynı politikaların sonucu olduğu görüşünde. AKP hükümetinin küresel kent olma yolundaki İstanbul’da, kentsel dönüşüm, yenileme, yeniden canlandırma kavramları arkasına gizlemeye çalıştığı tüm uygulamaları kamu yararına aykırı bulan, devletin olanaklarının sermayeye aktarımına karşı çıkan herkes bu alternatif açılışın davetlisi.
Emek Sineması önünde gerçekleştirilecek Alternatif İstanbul Film Festivali açılışının ardından saat:21.00’de Sovyet Yönetmen ve Kuramcı Dziga Vertov’un “Kameralı Adam” filminin gösterimi yapılacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sözünü tutmayan belediyeye tepki

SONRAKİ HABER

Seyyar satıcı ‘kassas’lar sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...