8 Nisan 2010 01:00

Sanica patronuna son uyarı


TÜRK Metal’de örgütlenen Sanica işçilerinin mücadelesi sürüyor. 15 gündür fabrika önünde direnişte olan işçilere, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların temsilcileri destek verdi.
Fabrika önünde yapılan eylemde açıklamayı Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi ve Kale Kilit Fabrikası Baştemsilcisi Ömer Yurt Ören okudu. İşçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını dile getiren Ören, “Üretimin her aşamasında alınteri döktüğümüz fabrikadan emeğimizin karşılığını almaktan başka amacımız olamaz. Bizler sayesinde 5 fabrika kuran sayın Sanica patronu; 5 değil 15 fabrikan olsun, istihdam artsın. Ama işçiler de alınterinin karşılığını alsın” dedi. Patronu sendikayla masaya oturmaya çağıran Ören, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda cuma günü daha güçlü şekilde fabrika önünde olacaklarını duyurdu. Eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Gün gelecek devran dönecek patronlar işçiye hesap verecek”, “İşlerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı.
SANİCA KURALLARI
Eylemin ardından gazetemize konuşan Seyit Yılmaz, Sanica’ınn en eski işçilerinden. “Fabrikanın kuruluşundan beri buradayım. Burada haksızlık diz boyu. Ücretler arasında uçurum var” dedi. İşçiler arasında 8-10 kişilik 2 bin lira kök ücret alan patrona yakın bir grubun olduğunu ve patronun bu yolla örgütlenmelerini engellemeye çalıştığını anlatan Yılmaz, patronun ayrımcılık yapıp işçileri bölerek gemisini yürütmeye çalıştığını söyledi. Resmi tatilin Sanica’da uygulanmadığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Biz işe gelmeyeceğiz. Bu anayasal bir haktır, bizi çalıştıramazısınız dedik. Yetkililer de tamam gelin fazla mesai olarak size ödeyeceğiz dediler. Biz de çalıştık. Ama fazla mesai olarak ödenmedi. Tartıştık. Bize ‘Sizi kandırdık mesai falan yok. Burada Sanica kuralları geçerli’ dediler.”
‘ÇADIR KURULMALI’
Ağır koşullarda çalıştıklarını, Çalışma Bakanlığı’na başvurup müfettiş istediklerini anlatan Yılmaz, müfettişlerin ise imalat bölümüne inmeden Sanica patronunun odasında incelemede bulunduğunu söyledi. Sanica’da sendikalı olarak insanca koşullarda çalışmak istediklerini dile getiren Yılmaz, sendika nedeniyle işten atılan tüm işçiler işe geri alınana kadar direneceklerini bildirdi. Fabrika önünde artık çadır kurulmasını istediklerini dile getiren Yılmaz, bu çadırda 24 saat nöbet tutmaya hazır olduklarını kaydetti. İşsiz kaldıkları için maddi sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Yılmaz, sıkıntıları aşmanın yolunun örgütlü mücadele olduğunu belirtti.
Mevlüt Şen ise kaynak bölümünde tezgahı başında çay içerken fabrika yetkilisinin gelip “Çayı hak etmiyorsun. Sana çay falan yok” diyerek çayı yere attığını ve kendisine hakarete ettiğini söyledi. Bunun ardından da işten atıldığını ifade eden Şen, yaşadıklarının kendisini rencide ettiğini, bu nedenle hakaret davası açacağını söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Özgür Bulan - Sabri Çetinkaya

Evrensel'i Takip Et