10 Nisan 2010 01:00

Alevilerden AKP paketine ‘ret’!


AKP Hükümeti tarafından tartışmaya açılan anayasa taslağında kendi taleplerinin yer almamasına tepki gösteren Mamaklı Aleviler referandum yapılması durumunda “hayır” oyu kullanacaklarını belirttiler
Alevi örgütleri Ankara ve İstanbul’da eşit yurttaşlık hakkı için mitingler yaparak taleplerini duyurmaya çalışmışlar, ardından hükümet Alevi Çalıştayları başlatmıştı. Alevi örgütleri, hükümetin “açılım” adı altındaki girişimlerini, Alevilerin içindeki anlayış farklılıklarına oynayarak Alevileri yedekleme çabası olarak değerlendirmişlerdi. Hükümetin çalıştaylardan birine Maraş katliamı faillerinden Ökkeş Şendiller’i davet etmesi de Alevilerin büyük tepkisine yol açmıştı.
‘LAİK DEVLETTE DİYANET İŞLERİ OLMAZ’
Son günlerde iyice alevlenen anayasa tartışmalarıyla ilgili Mamak’ta bulunan Alevi örgütlerinin yöneticileriyle görüştük. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, Alevilerin eşit yurttaşlık talebiyle mitingler yaptıklarını hatırlatarak, mitinglerde “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, diyanet işleri başkanlığının feshedilmesi, Madımak’ın utanç müzesi olması, cemevlerinin Alevilerin ibadet yeri olarak kabul edilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması” isteklerini dile getirdiklerini söyledi.
Alevi çocuklarına Sünni inancının dayatıldığını belirten Demirtaş, laik bir devlette diyanet işleri başkanlığı gibi bir kurumun olamayacağını vurguladı. Devletin tüm inançlara eşit mesafede durması gerektiğini ifade eden Demirtaş, hükümetin anayasa taslağında Alevi taleplerine yer verilmediğini ifade etti. Demirtaş, mevcut taslağın şu anki haliyle önlerine konulması halinde referandumda “ret” oyu vereceklerini söyledi.
‘TASLAKTA HAK YOK, DEMOKRASİ YOK’
Cemevleri Yaptırma Derneği Tuzluçayır Şube Başkanı Mehmet Uzuner, AKP’nin kendi felsefesine ve kendi kültürüne göre bir anayasa hazırlamasından rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. Hükümetin anayasa taslağında insan hakları, demokrasi ve işçi haklarının bulunmadığını belirten Uzuner, taslakta Alevilerin sorunlarına çözüm olacak maddelerin bulunmadığını ifade etti. Hükümetin bütün ipleri ele almak istediğini düşünen Uzuner, bundan toplumun zarar göreceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


ANAYASADA ALEVİLERE DE YER YOK

Meltem Akyol
Ersin Vural

KOCAELİ’nin Derince ilçesindeki Aleviler de aynı fikirde. Derince Çınarlı Mahallesi’nde uzun zamandır çalışmaları süren cemevinin temel atma töreninde konuştuğumuz Aleviler taleplerinin pakette yer almamasına öfkeli.
Alevilerin kültürlerini yaşatmaya çalıştığını dile getiren Çınarlı Cemevi Kültür Sanat Derneği Başkanı Hüseyin Gülseven bunun önüne sürekli engeller çıkarıldığını ifade etti. ‘82 Anayasası’nın toplumum ihtiyaçlarını karşılamadığını düşünen Gülseven AKP’nin hazırladığı taslağın da bu eksikliği gidermediğini ifade ediyor. “Yani hazırlanan anayasa Alevileri temsil etmeyen bir anayasadır” diyen Gülseven böyle hazırlanan bir anayasa paketinin demokratik olduğunun söylenmesinin inandırıcı olmadığını belirtiyor.
“Kürt açılımı, Alevi açılımı, Roman açılımı ortaya atıldı. Ama iki senedir hiç biriyle ilgili bir şey yapılmadı, bir sonuç alınmadı” diyen Ali Çiçek şimdide anayasanın gündem haline getirildiğini ancak sonuçlarının açılımlardan pek de farklı olmadığını söyledi.
Paketin kapalı kapılar ardında hazırlanmasına tepki gösteren Hasan Karadağ “Ben bir Alevi olarak kendimi bu anayasanın hiçbir yerinde görmüyorum. Bize danışan, ihtiyaçlarımızı soran olmadı” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)




MİTİNGE ÇAĞRI
Bugün İstanbul Kadıköy'de saat: 13:00'da kitle örgütleri, sendikalar demokratik anayasa mitinginde bir araya gelecek. Mitingle emekçiler taleplerini dile getirecek.
Barış ve Demokrasi Partisi Kocaeli İl Örgütü da yaptığı basın açıklamasıyla “Çoğulcu bir anayasa” için 10 Nisan’da Kadıköy’de yapılacak olan mitinge Kocaelililer davet edildi. BDP İl Örgütü tarafından yapılan bir basın açıklamasına EMEP Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir’de katıldı.
İbrahim Kale

Evrensel'i Takip Et